Sahte tabloları orjinalmiş gibi kaydeden müfettişe ceza

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Mart 2012 08:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

SERTAÇ KOÇ Ankara

5 binden fazla paha biçilmez esere evsahipliği yapan müzede kayıp eserlerin tespiti için oluşturulan sayım komisyonunun, müzedeki sahte tabloların orjinalmiş gibi kaydedildiği ileri sürüldü.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde, Hoca Ali Rıza'ya ait 13 adet karakalem eskizin sahteleriyle değiştirildiğinin ortaya çıkması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 12 Şubat 2008'de sayım komisyonunu oluşturulmuştu. Komisyon, eserlerin envanter defterlerindeki bilgileri ile birebir karşılaştırılarak, orijinal olup olmadıklarının tespiti ve sayım yapmak üzere görevlendirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müfettişi Fuat Şen'in gözetimindeki komisyon, 9 Temmuz 2009'da çalışmalarını tamamladı. 21 Ağustos 2009'da Bakanlık Özel Kalem Müdürlüğü'ne isimsiz bir şikâyet dilekçesi ile Müze Müdürlüğü'nden 20 Ağustos 2009 tarihli bir yazı gönderildi. Yazıda sayımda usulsüzlükler yapıldığı ve Şen'in müzedeki sahte Hoca Ali Rıza eserlerini orjinal gibi envantere kaydettirdiği ihbar edildi. Dilekçede ve müzeden gelen yazıda, şu itirazlar yer aldı:

?Ressam Hoca Ali Rıza'ya ait kayıp eserleri bulduğu iddiasıyla, resimlerin orjinal olup olmadığını incelemeksizin sahte eserleri envantere kaydetti. Görevli olduğu komisyonla beraber depoda çalışması gerekirken, müfettiş ünvanını kullanarak müze depolarını açtırdı ve tek başına çalıştı. Yüzlerce eser kayıp görünürken, kayıp eser sayısını en aza indirdi. Son dönemde değişik yerlerden gelen eserleri envantere kaydederek eski resimleri bulup yerine koymuş görüntüsü verdi.?

Cezaya yargı onayı

Kültür Ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla, Şen hakkında soruşturma başlatıldı ve an sayım komisyonunun 1.5 yıllık çalışmasının ?boşuna gittiği? gerekçesiyle Müfettiş Şen'e kınama cezası verdi. Şen, idare mahkemesinde itiraz etti, ancak ceza yerinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber