Eskişehir'de üniversite kampusuna 2 bin 500 kişilik cami

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Meşelik Kampusu içerisinde 2 bin 500 kişilik cami yapılıyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Nisan 2012 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESOGÜ Meşelik Kampusu'nda yapımı devam eden caminin temeli 15 Eylül 2011 tarihinde düzenlenen törenle atıldı. Bin 250 metrekarelik alana yapılan 'Osmangazi İlahiyat Uygulama Camii' ile yanına yapılacak olan İlahiyat Fakültesi binasının temel atma törenine o tarihte Eskişehir Valisi olan şimdiki Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile birlikte çok sayıda kişi katıldı.

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Osmangazi İlahiyat Uygulama Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Hasan Tosun, 2 bin 500 kişilik caminin bu yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılmasının planlandığını söyledi. Prof. Dr. Tosun, ESOGÜ İlahiyat Fakültesi binası camisi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Cami inşaat alanı bin 250 metrekare. Cemaat kapasitesi 2 bin 500 kişilik. İnşaatın temeli 15 Eylül 2011 tarihinde o zamanın Eskişehir Valisi olan Mehmet Kılıçlar ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen yetkililer tarafından atıldı. Tahmini bitiş tarihi olarak bu yılın 9'uncu ayında bitirmeyi planladık. Yüzde 40'ı bitmiş durumda. Ama kış şartları çok ağır geçtiği için kışın çok fazla çalışamadık. Yaklaşık maliyet olarak 4 milyon TL olarak planladık."

HAYIRSEVER İŞ ADAMLARININ KATKILARIYLA

Osmangazi Üniversitesi'nden hiç bir para taleplerinin olmadığını, yalnızca hayırsever iş adamlarının katkılarıyla inşaatın devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Hasan Tosun şunları söyledi:

"Türkiye'de 25 adet üniversite içinde cami var. Bu tür projelerde Diyanet İşleri Başkanlığı bir miktar destek veriyor. Biz de bir miktar destek aldık. Üniversiteler alt yapı olsun, fiziki şartlar olsun, sosyal alanlar olsun çevreyi aydınlatan yerlerdir. Örnek olmalılar. Şehir içindeki normal binalardan ve camilerden farklı olmalıdır. Ayrıca Üniversitemizin mimarisine de uygun olmalıdır. Üniversiteler kapalı kapılar arkasında olmamalı. Biz de modern, fiziki şartları uygun bir hizmet yapıyoruz. Her yönünle özgün bir yapı olacak."

YÜRÜYÜŞ ALANLARI, PARKLAR, KAFELER OLACAK

Caminin cevresinde yürüyüş yapılacak yerler, kafe, parklar, şelale, havuz ve internet hizmeti verecek yerler de planlandığını anlatan Prof. Dr. Hasan Tosun, şöyle devam etti:

"İnsanlar buraya gelerek, dinlenebilecek, yürüyüşlerini yapabilecek, çay içebilecek, karınlarını doyurabilecek, namaz vaktini beklerken işlerinin aksamaması için internet kullanabilecekler. Osmangazi Üniversitemizde 18 bin öğrenci, öğretim elemanlarıyla birlikte de 20 bin kişi barınıyor. Cuma namazlarında üniversitemizin hemen karşısında camimiz var. Ama çok yoğun oluyor. Otomobil park etmek sorun oluyor. Bu tür hizmetleri sadece mimari olarak düşünmemeliyiz, çevresel olarak da düşünmeliyiz. Bizim yapacağımız bu hizmet yaşam alanı olacak."

HIRİSTİYANLAR İÇİN DE İBADET BÖLÜMÜ

2 katlı olan caminin alt katında konferans salonu bulunacağını, ısınma ve serinletmesinin yeraltı sularıyla sağlanacağını belirten Prof. Dr. Hasan Tosun, "Bizim üniversitemizde eğitim alan Hıristiyan öğrencilerimiz de var. Bunlar da ibadetlerini bu alan içinde yapabilecekler. Onlara göre de fiziki olarak yapıyı ayarlıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber