Suriye sınırındaki yedieminler, ücretleri tahsil edememekten şikayetçi

Türkiye-Suriye sınırında yakalanan kaçak hayvanlara kesimhaneye gidene kadar bakımlarını üstlenen yedieminler zor günler yaşıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suriye'ye komşu olan Hatay'da Jandarma teşkilatı kaçak hayvan girişlerini aralıksız olarak takip ediyor. Sınır hattından kaçak giriş yapan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların işlemlerinin tamamlanıp Kesimhaneye götürüleceği süreç içerisinde de Jandarmalar yakaladıkları hayvanları bölgelerinde yediemin olarak saptanan kişilere telsim ediyor.

Bu yıla kadar yediemin olarak görev yapan üreticiler bakım ücretlerinin Milli Emlak Müdürlüğü'nden alınıp gümrük müdürlüklerine verilmesiyle zor günler yaşamaya başladı. Kaçak hayvan girişinin yoğun olduğu Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Karbeyaz beldesinde 1 yıldır yediemin olarak çalışanlar baktıkları kaçak hayvanlara harcadıkları bedeli bugüne kadar tahsil edemediklerini ifade etti. Karbeyaz beldesinde, güvenlik güçleri tarafından sınır hattında yakalanan kaçak hayvanları teslim alan Yediemin Abdurrahim Coşkun bir yıl içerisinde 150 taneden fazla kaçak hayvanı kesimhaneye teslim etmesine karşın bakım ücretini alamadığını söyledi.

Karbeyaz'ın Suriye sınırında olmasından dolayı kaçak hayvan girişinin çok olduğunu aktaran Coşkun, "Köyümüz sınır hattına yakın olduğundan dolayı kaçak hayvan çok oluyor. Yakalanan hayvanlar yedi emin bakım ücreti verilmek kaydıyla bana veriliyor." dedi. 1 yıldır baktığı hayvanların çoğunun işlemlerinin tamamlanıp, kesimhaneye teslim ettiğini anca bu hayvanlara harcadığı paranın kendisine ödenmediğini anlatan Coşkun, "150 tane küçükbaş oldu kesime gönderiyorum ayrıca 15 tane büyükbaş hayvan gönderdim. 5 aydır bu hayvanlar kesildiği halde ben daha para alamadım. Ben bu hayvanlara 15 milyar para harcadım. Gümrükten paranızı alacaksınız diyorlar, dilekçelerimizi verdik ancak cevap alamadık." dedi.

Bugüne kadar 10-15 milyar civarında hayvanlara bakmak için kendi cebinden para harcadığını da sözlerine ekleyen Coşkun, "Yediemin ücreti olarak eskiden bize büyükbaş hayvanlarda 6 lira, küçükbaşlara ise 2 lira veriliyordu. Ama şu anda Gümrükte yakalanan hayvanları kesime getiriyorlar ama ne verecekleri hiç belli değil. Sonuç alamıyoruz, beklemedeyiz." diye konuştu.

MAHALLE MUHTARI DA AYNI SORUNU YAŞIYOR

Karbeyaz Beldesi Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Mehmet Arıcoğulları'da yediemin olarak baktığı hayvanların parasını alamayanlar arasında yerini aldı."Benimde yediemin olarak mağduriyetim var" diyen Muhtar Arıcıoğlulları, "Jandarmanın yakaladığı hayvanlar mahkemelikti. 10 ay baktım. 10 ay baktığım halde Milli Emlak mal sahipleri aldılar ben bunu ödemem dedi. Hayvanlar davalık olduğu için. Gümrüğe dilekçe verdim. Halen bekliyorum. Vatandaş kadar benimde mağduriyetim var. 6 ay süre ile bu hayvanlara baktım 7-8 milyar harcadım. Hayvanlar rahatsızlandı veteriner ücretlerini de nakliyelerini de biz cebimizden koyduk. Ama paramızı alıp alamayacağımız bir muamma." diye konuştu.

Köyde yediemin olara görev yapanların mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen Arıcıoğulları, "Sınırda yakalanan kaçak hayvanları yediemin olarak Jandarma burada vatandaşlara teslim ediyor. Bunun bakım ücretlerini de şu anda Gümrük Müdürlüğü ödüyor. Ama ne yazık ki 1 yıl boyunca bakan arkadaşlarımız daha yediemin ücretlerini alamadı. 5 ay oldu teslim etmişler, burada yemciye, samancıya borçları var. Haliyle bunların mağduriyetlerinin giderilmesi için yardım bekliyoruz. Yem girdileri pahalı 1 çuval yem 40 milyon, samanın kilosu 0,35 kuruş bunu günlük olarak vurursan 7-8 lirayı bulur. Bu hayvanlar en az 5 ay kalıyor yedieminde. Vatandaş yem almakta zorluk çekiyor. Zorluk çektiği gibi 5 ay oldu teslim ettiler ancak halen paralarını alamadılar. Bunun için Gümrüğe dilekçemizi verdik ama cevap halen gelmedi." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber