TÜBİTAK, Kayseri bölgesinin 10 projesine ödül verdi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'nun bu yıl 43'üncüsünü düzenlediği ortaöğretim öğrencileri arası proje yarışmasına Kayseri bölgesi damgasını vurdu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'nun bu yıl 43'üncüsünü düzenlediği ortaöğretim öğrencileri arası proje yarışmasına Kayseri bölgesi damgasını vurdu. Ankara'daki finallere davet edilen Kayseri bölgesinden 19 projenin 10'u, çeşitli derecelerde ödüle layık görüldü.

Türkiye genelinde Ankara'ya davet edilen proje sayısının 200 olması ve bunlar arasında Kayseri bölgesinden 19 projenin yarışmaya katılması büyük başarı olarak nitelendiriliyor. Kayseri ile birlikte bölgede Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat illerindeki okullarda hazırlanan 554 proje değerlendirilerek, 102'si Kayseri'deki sergiye çağrılmıştı. Bu projeler Melikşah Üniversitesi'nde sergilenerek jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. 19 proje başarılı bulundu. Bu projeler, TÜBİTAK tarafından Ankara'da yapılan final sergisine davet edildi. Buradaki finallerde 12 bölgeden en fazla projeyle yarışmaya katılan Kayseri bölgesi oldu.

TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatörü olan Melikşah Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, 7 ilin yakaladığı bu başarının çok önemli olduğunu ifade etti. 2009 yılında kayseri bölgesinde hazırlanan proje sayısının 130, 2010 yılında 292, 2011 yılında 450 ve şu an 554 rakamına ulaştıklarını belirtti. Bu yıl Ankara'ya davet edilen proje sayısının geçen yıllara göre fazla olduğunu aktaran Yalçınöz, 10 projenin çeşitli dallarda ödüle layık görülmesinin büyük başarı olduğunu anlattı. Prof. Yalçınöz, proje kültürünün Türkiye geneline yayılmasının faydalarını gördüklerini, bölgelere gelen proje sayısının her yıl büyük oranlarda artmasının ülke için yararlı olacağını dile getirdi.

Melikşah Üniversitesi olarak yapılan proje çalışmalarını önemsediklerini ve destek verdiklerini anlatan Yalçınöz, 2009 yılından beri TÜBİTAK Bölge Koordinatörü olarak görev yaptığını söyledi. Bu yıl bölgeye gelen proje sayısının geçen yıla göre arttığını anlatan Prof. Yalçınöz, şu bilgileri verdi: ?2012 yılında 554 proje başvurusu yapıldı. Türkiye genelinde 5 bin 500 proje bu yarışmaya katıldı. Bu rakamlara baktığımızda 12 bölge arasında projelerin yüzde 10'u bizim bölgede. Biz yapılan başvurular sonrasında değerlendirilen 554 projeden 102'sini Kayseri'ye çağırdık ve sergilendi. 19 tanesi Ankara'ya davet edildi. Ankara'daki sergide 200 proje vardı. 43'üncü ortaöğretim araştırma projeleri yarışması bu şekilde tamamlandı. Yarışmada toplamda 9 tane dal var. Bilgisayar, biyoloji, matematik, temel fizik, uygulamalı fizik, kimya, coğrafya, sosyoloji ve tarih olarak. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 19 projeden 10 tanesi teşvik, üçüncülük, ikincilik ve birincilik ödülü aldı. Büyük bir başarı. Jürilerin değerlendirme yaptığı ve 200 projenin sergilendiği yarışmada bütün projeler ödül almıyor. 70 tanesi çeşitli ödüller alıyor. Bunların 10 tanesi bizim bölgede olması, diğer bölgelere göre başarılı olduğumuzu gösterir.?

Kayseri bölgesinde derece alan okullar ise şunlar: Sivas Özel Bilgi Anadolu Lisesi öğrencileri biyoloji dalından teşvik, Kırşehir Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri fizik dalında ödül aldı. Sivas Sızır Lisesi fizik dalında, uygulamalı fizikte Özel Kayseri Kılıçaslan Anadolu Lisesi öğrencileri de teşvik ödülüne layık görüldü. Uygulama fizikte Nevşehir Hüseyin Avni İncekara Fen Lisesi projesi teşvik ödülü aldı. Uygulamalı fizikte gönderilen bütün projelerin ödül alması dikkat çekti. Matematikte Özel Kayseri Kılıçaslan Fen Lisesi üçüncülük, coğrafyada Sivas Cumhuriyet Anadolu Lisesi teşvik ödülü almayı başardı. Sosyolojide Kayseri Atatürk Anadolu Lisesi teşvik ödülü alırken, tarih dalındaki iki proje ile Sivas Cumhuriyet Anadolu Lisesi ve Yozgat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ödül aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber