Roman açılımına İŞKUR'dan destek: 850 kişi istihdam edildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?Roman açılımı' meyvelerini vermeye başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?Roman açılımı' meyvelerini vermeye başladı. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş başvurusunda bulunan roman vatandaşları kurasız ve öncelikli olarak istihdam ediyor. Hayatında ilk kez sigortalı bir işte çalışmaya başlayan 52 yaşındaki Hatice Tokyay, ?Açılım hayatımızı değiştirdi.? dedi.

İŞKUR Genel Müdürlüğü'nce işsizlikle mücadelede dezavantajlı gruplar kapsamına alınan Roman vatandaşlara Toplum Yararına Çalışma Programları(TÇYP)'ndan yararlanmada öncelik hakkı verildi. Proje kapsamında son 4 aylık dönemde 850 Roman vatandaş istihdam edildi.

İŞKUR bu yıl başında Romanların yoğun olarak yaşadığı 60 ilde Roman vatandaşları sevindirecek çok önemli bir karar aldı ve zaman kaybetmeden uygulamaya koydu. Roman vatandaşları işsizlikle mücadelede engelliler, kadınlar gibi dezavantajlı grup arasına alan İŞKUR, hiçbir roman vatandaşı istihdam konusunda geri çevirmiyor, hatta öncelik veriyor. TÇYP'de diğer işçiler kura ile belirlenirken Roman vatandaşlar öncelikli olarak istihdam ediyor. Ağaçlandırma, fidan üretimi, çevre temizliği, park-bahçe düzenlemelerinde 8 ay boyunca asgari ücretle çalıştırılıyor. Roman vatandaşların sigorta pirimi de İŞKUR tarafından karşılanıyor.

İŞKUR Genel Müdürlüğü, il müdürlüklerine iki kez yazı göndererek istihdamda Roman vatandaşlara öncelik verilmesiyle ilgili kararın titizlikle uygulanmasını istedi. Uygulamada titiz davranmayan il müdürlükleri uyarıldı ve Roman vatandaşların istihdamı ile ilgili rapor istedi. Proje kapsamında son 4 aylık dönemde 850 Roman vatandaş istihdam edildi. İŞKUR, TÇYP ve kurslar için bu yıl 14 milyon TL kaynak aktarıldı. Ayrıca Roman vatandaşların meslek sahibi olabilmeleri içinde halk eğitim merkezleri ile birlikte mesleki kurslar düzenleniyor.

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, TÇYP programlarında 60 ilde Roman vatandaşların istihdamının titiz bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Yazıcı, hiçbir Roman vatandaşın iş talebi geri çevirmediklerini vurguladı.

Roman vatandaşlara sadece iş değil, meslek eğitimi de veriliyor. Şu ana kadar 360 Roman vatandaş kursa katıldı. Kurslar yıl sonuna kadar devam edecek. Ev aletleri tamircisi, oda temizlik elemanı, temizlik görevlisi, bilgisayar işletmeni başta olmak üzere kurslar genelde hizmet sektöründe düzenleniyor. Kursa katılanlara günlük 20 lira harçlık veriliyor.

ROMANLAR MEMNUN

TÇYP'de park ve bahçe işlerinde çalışan Hatice Tokyay (52), bu güne kadar kendilerine farklı gözle bakıldığını ve iş verilmediğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Roman açılımından sonra hayatlarının değiştiğini ifade eden Tokyay, ?İlk kez bize iş veriliyor. Devletimiz bize güvendi, insanlar artık bize güveniyor, dışlamıyor. Bize iş verdiler. Çok mutluyum. İlk kez bir geçici de olsa sigortalı işim oldu. İşimi severek yapıyorum. Kendi paramı kazanıyorum.? diyerek sevincini dile getirdi. Eylem Burç (33) ise iş önceliğin kendilerine tanınmasını çok anlamlı bulduğunu belirterek, ?Mutluluğumu ifade edemiyorum ama bizi düşünenlere çok teşekkür ediyorum.? ifadesini kullandı.

Tekstil konfeksiyon makinecisi' meslek kurslarına katılarak meslek öğrenen Işıl Aktuna ve Şenay Toprak ise duygularını şöyle dile getirdi: ?Devlet bize günlük 20 lira harçlık veriyor hem de meslek öğretiyor. Çok güzel bir uygulama. Duyduğumuzda önce inanmamıştık. Artık mesleğimiz olacak ve kendimize kolayca iş bulabileceğiz.?

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğretim üyesi Sosyal Hizmet Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Zafer Danış da uygulamanın çok yararlı olduğunu söyledi. Romanların toplumdan uzun bir süre dışlandığını vurgulayan Danış, dezavantajlı grupların istihdamına öncelik verilmesinin, hem insani hem de kucaklayıcı bir uygulama olduğunu dile getirdi.

60 İLDE İŞ İÇİN SADECE BAŞVURU YETERLİ OLUYOR

Roman vatandaşların başvurusunun yeterli olduğu ve öncelikli istihdam edilen 60 ile ise şöyle: ?Adana, Adıyaman, Afyon, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber