Şairler, 'çevre gündemi' ile toplandı

Bursa Kent Konseyi Şairler ve Yazarlar Çalışma Grubu'nun şiir dinletisi ve söyleşi programına ?Çevre Günü' sebebiyle Uludağ Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Kestioğlu konuk oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Kent Konseyi Koza Salon'undaki programın açılışında konuşan Şairler ve Yazarlar Çalışma Grubu Temsilcisi Faruk Anbarcıoğlu, insanın, yaşadığı ortamın kirliliği veya temizliği oranında değer kazandığını söyledi. "İçinde hayat bulduğumuz çevrenin yaşatılması ve korunmasının, en az iç dünyanın temizliği ve berraklığı kadar önemli" olduğunu belirten Anbarcıoğlu, ?Dış dünyamız aslında iç dünyamızın bir yansımasıdır. Dinimiz, çevrenin güzelliği için ağaç dikmeyi de teşvik etmiştir. Yüce Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde ?Kıyamet kopmak üzereyken bile elinde bir fidan bulunan kimse onu hemen diksin' demiştir.? dedi.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Kestioğlu ise çevre kirliliği ve etkileri hakkında bilgi verdi. Dünyanın insanoğluna miras kalmadığını, gelecek kuşakların emaneti olduğunu ifade eden Kestioğlu, anayasanın 56. maddesine göre herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu dile getirdi. Çevre ahlakı hakkında da bilgiler veren Kestioğlu, ?İnsanların çevreye zarar vermemesi kişisel bir erdemdir. Çevreyi korumak ise vicdani bir sorumluluktur. Bu iki kavram çevre ahlakını oluşturmaktadır? diye konuştu.

Ekosistemin, tüm canlıların uyum ve denge içerisinde varlıklarını sürdürebilmesi için gerekli olan koşulların bütünü anlamına geldiğini anlatan Kestioğlu, dengenin bozulması durumunda hayatın ciddi şekilde etkilenebileceğini ifade etti. Kestioğlu, çevre kirliliğini oluşturan kaynakların nüfus artışı, endüstriyel gelişim, enerji ihtiyacı ve beslenme ile tarımsal sıkıntılar olduğunu söyledi.

Programın ikinci bölümünde ise Muhittin Laçin, Turgut Tüfekçibaşı, Hamiyet Annaç Akyıldız, Ömer Ekinci Micingirt, Faruk Anbarcıoğlu, Süleyman Pancaroğlu, Gönül Aydemir Adıgüzel, Seyfidar Taban, Safiye Göktepe, Yasin Ballı, Nuran Bağlamaç, Sadık Şenkaya, Nevzat İspir ve Feramuz Şahbaz çevre sevgisini şiirlerle dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber