Bölgesel kalkınma ajanslarına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2005 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda AB uyum sürecinde bölgesel kalkınmaya yönelik fonlarının kullanılmasını amaçlayan Kalkınma Ajansları Yasa Tasarısı kanunlaştı. Yasaya göre, kalkınma ajanslarının hazırlayacağı yatırımlar ve projeler için Avrupa Birliği'nin kalkınma fonları, devlet kaynakları ve mahalli kaynaklar kullanılacak.

Yeni yasayla AB'ye uyum sürecinde Ankara, İstanbul ve İzmir'in birer sayılması ve toplamda 26 kalkınma bölgesi oluşturulmasını ve ajansların bütün yapılanmalarının DPT'nin koordinatörlüğünde gerçekleşmesini öngörüyor. Bu ajansların, AB ile sosyal ve ekonomik uyumun yakalanması hedefi doğrultusunda bölgesel gelişmişlik ve gelir farklılıkları, finansman yetersizliği ve nitelikli eleman sıkıntısının aşılmasına katkı yapması ve yerel potansiyelleri harekete geçirmesi amaçlanıyor.

Yine yeni yasayla Yatırım Destek Ofisleri yeni yatırım ofisleri oluşturulacak. Bölgelerde kurulacak bu ofisler, bölgesel kalkınma ajanslarının karar organı olan yönetim kurulunun kararıyla, biri koordinatör olmak üzere en çok beş uzmandan oluşacak. Bu ofislerin yatırımcılara sunacakları hizmetler ücretsiz gerçekleştirilecek.

Yasayla kalkınma ajanslarının gelirleri ve yöneteceği fonları da düzenleniyor. Buna göre ajanslar iç ve dış denetime tabi olacaklar ve her türlü hesap ve işlemleri yönetim kurulu tarafından yıllık olarak müteakip yılın Ocak ayında, gerekli görülen hallerde de her zaman SPK ve BDDK nezrinde kabul gören bağımsız denetim kuruluşlarına incelettirilebilecek.

Yasayla Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesel Kalkınma İdaresi'nin görev süresinin 31 Aralık 2005 tarihi itibarıyla sona erdirilmesiyle çalışanların durumunun ne olacağı konusu da bu yasayla netleşiyor. Buna göre, idarenin sona erdirilecek olması nedeniyle memur kadroları, en geç 31 Aralık 2005 tarihine kadar diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilecek. Geçici işçi konumundaki personelden, merkez teşkilatında çalışanlar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı merkez teşkilatına, taşra teşkilatında çalışanlar da aynı bakanlığın taşra teşkilatına pozisyonları ile birlikte devredilecek. Bu personele yapılacak ödemeler, Maliye Bakanlığı bütçesinin yedek ödenek tertibinden aktarma yapılarak karşılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber