Boğulma vakalarına karşı uzmanlar uyardı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2012 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazın gelmesiyle artan boğulma vakalarına karşı uzmanlar nasıl önlem alınması gerektiği konusunda uyarıyor.

Giresun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Yüzme Antrenörü Ali Şahin yüzme konusunda ve boğulma esnasında yapılması gerekenleri anlattı. Giresun Olimpik Yüzme Havuzunda boğulma olaylarında alınacak tedbirler ve boğulan kişiye müdahale konularında eğitim veren Giresun Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü Yüzme Antrenörü Ali Şahin "Aileler çocuklarınızı mutlaka yaz kış demeden havuza getirin bizler burada elimizden geldiğince onlara bilinçli yüzmeyi öğretmeye çalışıyoruz ve olası bir boğulma olayı yaşadıklarında neler yapabileceklerini bildikleri için bir nevi hayatlarını garanti altına almış oluyoruz? dedi.

Yaz aylarında denizde boğulma vakalarının çok yaşandığını belirten yüzme antrenörü Şahin, "Öncelikle insanlarımız gittikleri yerlerde Cankurtaran var mı? ona dikkat etsinler. Yeni kanunlara göre cankurtaran iskelesi olmayan, belgeli cankurtaranı olmayan hiçbir plaj açılamıyor o yüzden önce buna dikkat etsinler. Bir kişi boğulma olayı yaşıyorsa bu kişi yüzme bilen biride olabilir, genzine su kaçabilir, yorulabilir, ayağına kramp girebilir, başı dönebilir,kalp krizi geçirebilir. Yaşanabilecek bu gibi durumlarda sırada sırt üstü yatıp bağırabiliyorsa avazı çıktığı kadar bağırmalı ve muhakkak sırt üstü pozisyonuna dönmeli ve nefes alıp vermeye devam etmeli. İnsanın ciğerlerindeki mevcut hava o kişinin asla batmasına izin vermez. Bağıramıyorsanız el hareketleri ile kendinizi fark ettirmeye çalışın ve özellikle panik yapılmaması gerekiyor. İnsanlar panik yaparak boğulur. Yüz kilo olan bir insan suyun yer çekiminin bağımsızlaşması nedeniyle bir kilo olur. Eğer bir insan panik yaparsa, kendini kasarsa bu kişi örneklersek bin kilo olur o yüzden suda panik yapmayacaksınız, bu en önemli kuralımız? dedi.

Boğulan kişiye yardıma giden birinin neler yapması gerektiğini de anlatan yüzme antrenörü Ali Şahin, "Kurtarma konusunda bilgisi olmayan biri boğulanı kurtarmaya gidiyorsa ilk olarak o kişiye önden değil arkadan yaklaşarak en basit şekilde koltuktan altından girip, çene altından tutup ve ona 'seni kurtarmaya geldim, sakin ol' demesi gerekiyor. Eğer bir can kurtaran gidiyorsa kurtarmaya yine aynı şekilde, ben cankurtaranım seni kurtarmaya geldim deyip boğulanı rahatlatması gerekiyor. Boğulan bir kişinin yerini önce iyi tespit etmek gerekiyor ve cankurtaran yüzüşü dediğimiz yüzme şekli ile ona yaklaşmamız gerekiyor. Kişinin panik yapmaması içinde arkadan yaklaşıp çenesini kaldırıp nefes almasını sağlamalıyız ve ters kurbağa yüzüşü ile birlikte kıyıya çıkartmalıyız. Bundan sonra yapılabilecek, komut pozisyonuna getirmek ve su yutmuşsa suyu çıkartmasını sağlamak. Nefes almıyorsa, kalbi durmuşsa ilk yardım müdahalesi, kalp masajı ve suni teneffüs yapmaktır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber