AFAD'ın dedektör köpekleri, uluslararası yarışmalara hazırlanıyor

Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği'nde görev yapacak 3 Belçika çobanı cinsi köpek göreve başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2012 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) Köpek Eğitim Merkezi'nde eğitimlerini tamamlayan Sintra, Mali ve Chichi yeteneklerini sergileyecekleri uluslararası yarışmalara hazırlanıyor.

Doğal afetlerde kaybolan canlı insanların bulunmasında ekiplere büyük kolaylık sağlayacak Belçika çobanı cinsi arama kurtarma köpekleri, 6 Şubat'ta başladıkları sıkı eğitimlerini tamamladı. Sıkı eğitimden geçen köpekler, depremde karşılaşabilecekleri her türlü zor durumlara karşı hazır hale getirildi. Köpeklere zorlukları aşabilmeleri için helikopterle yükseklik çalışması, görevlerde ceset kokusuyla canlı insan kokusunu ayırt etme, gürültülü ortamlara adapte olması amacıyla iş makineleriyle birlikte yapılan çalışmalar, ağır olumsuz hava koşullarında yapılan uzun süreli aramalar, gece aramaları eğitimleri verildi. Birçok aşamadan başarı ile geçen Sintra, Mali ve Chichi, kurum personelinin ilgi odağı oldu.

Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, enkaz üzerinde karşılaşabileceği zorlukları aşmaları, ve idarecinin gidemeyeceği yerlerde uzaktan kontrollerini sağlamak amacıyla temel ve ileri itaat eğitiminin büyük önem taşıdığını söyledi. Koparmal, "6 aylık kurs programı neticesinde köpekler, kursu başarıyla tamamlayarak sertifikalarını almış, yurt içi ve yurt dışı görevlere hazır hale getirilmiştir. 3 köpeğimiz eğitimi başarıyla geçerek geldiler. Görevlerine de başladılar. Türkiye'de canlı arama konusunda yetiştirildiler. Çok da iddialılar. Yeteneklerini uluslararası yarışmalarda daha iyi göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber