Öğretim üyesinin başörtülü öğrencilere ayrımcılık yaptığı iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2012 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Belek, başörtülü öğrencilere ayrımcılık yaptığı iddiasıyla kendisine verilen maaş kesme cezasına itiraz için Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Belek'e verilen maaş kesme cezasını protesto etmek isteyen Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği ile Türk Tabipler Birliği üyesi bir grup, Antalya Bölge İdare Mahkemesi önünde toplandı.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Türk Tabipler Birliği Genel Sekteri Beyazıt İlhan, toplumsal özgürlükler sağlanmadan bireyin özgürlüğünden, özgürleşmesinden bahsedilemeyeceğini söyledi.

Türkiye'de uzun süredir suskun bir toplum oluşturulmaya çalışıldığını savunan İlhan, bu çalışmaların birisinin de Akdeniz Üniversitesi'nde yaşandığını öne sürdü.

Belek'in öğrencileriyle hekimlik değer ve ilkelerini tartışması, görüşlerini paylaşmasının YÖK'ün talimatıyla Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yasaklandığını iddia eden İlhan, Belek'in üniversitenin giysi yönergesini uygulamaya çalıştığı gerekçesiyle disiplin cezasına çarptırıldığını, YÖK ve rektörlükün mevzuatı uygulamadığını savundu.

Bu tür cezaların üniversitelerin bilimsel düzeyinin arttırılması ve sağlığın gelişmesine katkı sağlamayacağını ifade eden İlhan, Belek'e yönelik ''saldırıları'' ve ''hukuk dışı'' uygulamaları kınadıklarını kaydetti.

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Özdemir Tarhan da YÖK ve rektörlüğün yaptıklarını yanlıştan bir an önce dönmeleri gerektiğini söyledi.

Söz konusu ceza için rektörlüğe randevu girişimlerinde bulunduklarını ifade eden Tarhan, ''Ancak bize herhangi bir cevap verilmemektedir. Bunlar mahcubiyetin göstergesidir'' dedi.

Belek ise din ve mezhep ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle cezalandırıldığını savunarak, şöyle konuştu:

''Asıl trajik olan da budur. Etik bağlamda öğretim üyesinin düşüncelerini dini giyim üzerinden ifade etmesi, etik bağlamından din, mezhep ve cins ayrımcılığı olarak nitelenmiş olması trajiktir. YÖK, rektörlüğe gönderdiği resmi yazısında benim 'din, mezhep ve cins ayrımcılığı' yaptığım için cezalandırılmamı istiyordu. Rektörlük, bu yazının gereğini yapmış gibi gözüküyor. Maaş kesme cezası verildi. Biz de bugün bu cezaya Bölge İdare Mahkemesinde itiraz ettik.''

Belek, daha sonra Bölge İdare Mahkemesine itiraz için dilekçe ile başvurdu.

Muhabir: Murat Yolcu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber