Güneşten doğru oranda faydalanmalıyız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Medical Park Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, ?Genetik yapı, güneşe maruz kalma süresi, kullanılan kimyasal maddeler, hormonal tabletler, bazı enfeksiyon hastalıkları ve doğumsal faktörler leke oluşumunda etkilidir.? dedi.

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yüksel Oltulu,?cilt ve güneş lekeleri? hakkında bilgi verdi. Oltulu, vücutta oluşan lekelerin, ciltteki melanosit hücrelerinin salgıladığı melanin pigmentinin ciltte birikmesi sonucu meydana geldiğini söyledi. Hassas ciltlerde görülen kahverengi lekelerin daha çok göğüs, yüz, sırt, kol ve bacak gibi güneşe açık bölgelerde oluştuğunu vurgulayan Oltulu, ?Tedavisi lekenin büyüklüğüne göre planlanır. Hafif lekelerde kimyasal peeling'le soyma işlemi yapılarak sonuç alınıyor. Daha derin ve büyük lekelerde ise lazerle soyma işlemi yapılıyor. Güneşe karşı hassas olan insanların yaz aylarında güneşlenmemeleri, solaryuma girmemeleri özellikle cilt kanserleri açısından çok önemlidir.? şeklinde konuştu.

Dermatoloji Uzmanı Oltulu, ?Güneş lekelerini nasıl yok edeceğimizi öğrenmeden önce, nasıl korunacağımızı bilmeliyiz. Örneğin 3 yaşın altındaki çocukların plajda ve havuz kenarında mutlaka gölgede oturmaları gerekiyor. Ayrıca açık tenli ve güneşe hassas ciltlerin de önlem almaları özellikle sağlık açısından çok önemli. Vücudunda deriden kabarık, kenarı düzensiz görünümde koyu renkli beni olanların da bu bölgeyi güneşten korumaya özen göstermeleri gerekiyor. Güneşten korumak için seçeceğiniz ürünün zararlı ışınlara karşı koruyucu olmasına dikkat edin ve özellikle ilk günlerde daha yüksek koruma faktörü olanları tercih edin.? dedi.

Leke tedavisinin disiplin gerektiren bir tedavi olduğunu söyleyen Dr. Oltulu, ?Güneş koruyucular, tedavinin en önemli basamağıdır. Kişiler ciltlerini tahriş edici ürün kullanımından kaçınmalıdırlar. Lekeye neden olabilecek dahili hastalıktan şüpheleniliyorsa onun araştırması yapılmalıdır. Leke tedavisinde kullanılan renk açıcı kremler; hidrokinon, retinoik asit, azeleik asit, kojik asit, arbutin ve glikolik asit gibi maddeler içerir. Tedavinin mutlaka dermatolog kontrolünde yapılması gerekir. Tedavide alınacak cevap iki ay sonra kendini belli etmeye başlar. Mutlaka güneş koruyucuyla birlikte kullanılmaları gerekir. Peeling; leke tedavisinde başvurulan bir diğer yöntemdir. Peeling, meyve asitli ya da TCA peeling şeklinde olabilir. Amaç hem deride lekeli olan hücrelerin soyularak atılmasını sağlamak, hem de ciltteki renk hücrelerinde renk üretimini baskılamaktır.? şeklinde konuştu.

Yüksel Oltulu, ?Peeling tedavisi, iki ya da üçer hafta arayla 4-6 seans arasında yapılır. Güneş koruyucu kullanımı tedavi sonrası devam ettirilmelidir. Peeling sonrası ciltte kızarıklık, hafif kabuklanma ve kepeklenme gibi bulgular gözlenebilir. Bu bulgular birkaç günde nemlendiricilerle hafifler.? diye konuştu. Oltulu ?Bu tedavilerden yeterli cevap alınmazsa enzimating peeling (cosmelan-dermamelan) tedavisi ile lekelerin yüzde 90 tedavisi mümkün olmaktadır.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber