Toplu görüşmelerin ikinci turu başladı

Haber Giriş : 22 Ağustos 2005 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikaları konfederasyonları ile Kamu İşveren Kurulu arasındaki toplu görüşmelerin ikinci turu başladı. Hükümetin zam önerisini yapması bekleniyor.

Memur sendikaları konfederasyonları ile Kamu İşveren Kurulu arasındaki toplu görüşmelerin ikinci turu başladı. Başbakanlık Merkez Bina'da, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in başkanlığındaki görüşmeye, Kamu İşveren Kurulu ile Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ve yetkili sendikaların genel başkanları katılıyor.

Görüşmede, önceki toplantıda alınan karar doğrultusunda, geçen yıl mutabakata varılan 50 maddeye ilişkin gelinen noktanın değerlendirildiği komisyon raporu ele alınacak.

Mali ve sosyal haklarla ilgili önerilerin sunulduğu komisyonda, konfederasyonların taleplerini dinleyen Kamu İşveren Kurulu'nun, zam ve iyileştirme teklifleriyle gelmesi bekleniyor.

Görüşmede, her iki komisyonun sunacağı raporların değerlendirilmesinin ardından, özelleştirme ve özelleştirilen kuruluşlardaki kamu çalışanlarının sorunları, çalışma şartları ve çalışma yaşamında kadına yönelik ayrımcılığın giderilmesi ve sendikal hakların kullanımında yaşanan sorunlar gibi diğer maddelerin de görüşülebileceği ifade ediliyor.

AKYILDIZ: TALEBİMİZ BÜTÇEYE 7.9 KATRİLYON LİRA EK YÜK GETİRİYOR

Sendika temsilcileri toplu görüşmelerin ikinci turunun yapılacağı Başbakanlık Merkez Binası önünde açıklama yaptı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, taleplerinin bütçeye 12.218 katrilyon lira yük getirdiğini dile getirerek, ?Bu taleplerin bir kısmını dondurabiliriz. Revize edilmiş taleplerimiz bütçeye 7.9 katrilyon lira ek yük getiriyor? dedi.

Bircan Akyıldız, taleplerinin zam, kira, ulaşım, yiyecek-içecek yardımları denge tazminatını içerdiğini belirtti.

KESK GENEL BAŞKANI TOMBUL: TALEBİMİZ BİZE GÖRE BU EK YÜK DEĞİLDİR


KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da ?Biz 950 YTL ücret istiyoruz. Bunun, bütçeye 16 katrilyon lira ek yük getirdiği söyleniyor. Bize göre bu ek yük değildir, insanca yaşam için alınması gereken ücrettir? diye konuştu.

Toplu görüşmeler öncesinde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri Kızılay'da, Yeni Karamürsel Mağazası'ndan tek sıra halinde Milli Eğitim Bakanlığı'na kadar yürüdüler. KESK üyeleri bu sırada ellerinde ?Kamu personel rejimine hayır?, ?Yoksulluk, faiz ve savaş bütçesine hayır?, ?Sefalet ücretine hayır? yazılı pankartlar taşırken, ?İnsanca yaşamak istiyoruz?, ?Zafer direnen emekçinin olacak? şeklinde sloganlar attılar.

Toplu görüşme masasına bugün kendilerini tatmin edecek önerilerin gelmemesi halinde, yarından itibaren tüm alanlar ile işyerlerinin mücadelelerine sahne olacağını bildiren KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, , şunları kaydetti: ?Biz taleplerimizi ortaya koyduk. Hükümet, bütçe kalemlerinden ve IMF'ye verilen sözlerden bahsediyor. Yüzde 6.5'lik faizi dışı fazlayı tutturabilmek için eğitim ve sağlık hizmetlerine kaynak aktarılamıyor. IMF'ye verilen sözler bizi bağlamaz, geniş halk kesimlerini tatmin etmek istiyorsanız ekonomik programdan vazgeçin. Toplu görüme masasında bunları bir kez daha ifade edeceğiz.?


MEMUR-SEN: ZAMMIN EN AZ YÜZDE 10 CİVARINDA OLMASI GEREKİR

Görüşmelere posta dağıtıcısı şapkasıyla gelen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da bir süre gazetecilerle sohbet etti. Aksu, memur maaşlarına yapılacak zammın en az enflasyonun üzerinde yüzde 10 civarında olması gerektiğini ifade etti.

Memurlar.NET olarak Toplu görüşmelere ilişkin yaşanan tüm gelişmeleri sıcağı sıcağına aktarmaya devam edeceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber