Kamu Projeleri'nde imzalar atıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2005 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Projeleri'nde imzalar atıldı

TÜBİTAK tarafından değerlendirilmesi tamamlanıp, desteklenmesine karar verilen Kamu Projeleri'nin İmza Töreni, ODTÜ'deki TÜBİTAK-BİLTEM'de gerçekleştirildi.

Törene, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan ve TÜBİTAK Başkanvekili Nükhet Yetiş katıldı. Törende, tüm bakanlar TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleri hakkında bilgi verdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, TÜBİTAK ve üniversitelerin işbirliğinde gerçekleşen bu sistemde müşteri olduklarını söyledi. Eker, Türkiye'nin patates tohumluğu ithal ettiğini ve sanayiinin ihtiyaç duyduğu çeşitliliğe sahip olmadığını belirtti. Eker, projeyle patates üretimi için tohumluk alanlarının belirleneceğini ve ıslah edileceğini bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım da, Türkiye'de Ar-Ge'ye ayrılan payın AB'ye göre çok düşük olduğunu, ancak TÜBİTAK-üniversitesi-sanayiinin etkin katılımını sağlanmasıyla, yerli imkanların kullanılacağını söyledi. Yıldırım, projeyle, lokomotif sanayi ile ilgili projelerin destekleneceğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Akdağ ise, imza altına aldıkları projeyle, Hacettepe-ODTÜ işbirliğiyle orijinal bir ilaç molekülü geliştirileceğini ifade etti. Türkiye'de akraba evliliklerinin sık görüldüğünü ve buna bağlı doğumsal-kalıtsal hastalıklar oluştuğuna işaret eden Akdağ, bugüne kadar bu konuyla ilgili pratiğe yönelik bir çalışma olmadığını söyledi. Projeyle bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayan Akdağ, yeni bir alanda, yeni ilaçlar konusunda moleküller geliştirilmeye çalışılacağını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler de, sisteme 9 projeyle katıldıklarını söyledi. Kömürün akışkan yatak teknolojisiyle çevre dostu bir şekilde kullanılması, biokütle ve biokütlenin kömür karışımlarıyla birlikte kullanılması gibi projelerin olduğunu belirten Güler, "Petrol fiyatyarının çok yükseldiği bu dönemde biokütleye, biodizeli ve bioetanol'e ağırlık vermemiz lazım. Tarım Bakanlığı'yla işbirliği yaparak, 'enerji tarımı' dediğimiz bir sahaya öne çıkardım" dedi.

Güler, ayrıca, DSİ'nin Su Veri Tabanı Projesi, Barajların Geri Kazanımı, Elektrik İşleri Edüt İdaresi'nin Rüzgar Kaynaklarının Değerlendirilmesi, Toprak Kaynaklı Isı Pombası gibi projeleri olduğunu da bildirdi. Güler, güneş enerjisi ve ısı pompalarının kullanıldığı örnek bir bina yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Erbakan ise, 3 projeleri olduğunu, bunlardan birinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ikisinin de Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu söyledi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü projesinin, haritaların yüksek teknoloji kullanılarak daha hızlı ve sağlıklı yapılmasıyla ilgili olduğunu belirten Erbakan, diğer projelerin ise deprem riskiyle ilgili olduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından, Bakanlar projelere ilişkin protokolü imzaladı. TÜBİTAK, Kamu Kuruluşları Araştırma Programı ile kamu kuruluşlarının daha önce doğrudan alım yoluyla temin ettikleri ürün, sistem, bilgi gibi ihtiyaçlarını üniversiteler, araştırma enstitüleri ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirliğiyle projelendirerek, AR-GE yoluyla gidermelerini sağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber