Üniversiteye geçiş programı dershaneleri tehdit ediyor

Haber Giriş : 18 Eylül 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde 8 özel lisede uygulanmaya başlanan Yüksek Öğretime Geçiş Programı, üniversiteye hazırlıkta dershane ihtiyacına son verecek. Devlet okullarına da yayılması planlanan programla birlikte, öğrenciler sınava hazırlık dersleri alacak ve her hafta deneme sınavlarına girecek.

ÖSS'nin şekil ve içerik olarak değiştirilmesinin ardından özel okullar öğrencilerini sınava daha iyi bir şekilde hazırlayabilmek için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu'ndan onay alan ve bu eğitim döneminde 8 özel okulda uygulanacak olan Yüksek Öğretime Geçiş Programı (YÖGEP), liselerde normal müfredatın yanı sıra ÖSS soru tipine uygun eğitim verilmesine olanak sağlıyor. Bu sayede isteyen liseler üniversiteye hazırlık dershanelerinin eğitim programını eğitim içeriği olarak uygulayabilirken, dershane ihtiyacı da en aza indirgenecek. Sistemde öğrenciler lise 1'den itibaren Türkçe, Matematik, Geometri derslerinin yanında ÖSS Matematiği, ÖSS Türkçesi, ÖSS Geometrisi gibi dersler de görecek. Sene sonunda öğrencinin sınıf geçip kalmasında da belirleyici olacak dersler, öğrencinin ÖSS puanının hesaplanmasında kullanılan Orta Öğretim Başarı Puanı'na da etki edecek. Türkiye çapında 8 özel okulda uygulanmaya başlanan programın bu yıl içinde devlet liselerine de yaygınlaştırılması planlanıyor.

Veliler dershane masrafından kurtulacak
Liselerde eğitimin 4 yıla çıkarılmasıyla, yabancı dille eğitim yapan liseler için haftalık ders saatlerinin 40 saatten 32'ye düşürülmesinden yola çıktıklarını ifade eden projenin geliştiricisi Yüce Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Kalınyazgan, YÖGEP ile bu derslere ek olarak 10 saat üniversiteye hazırlık eğitimi verileceğini söyledi. Proje kapsamında öğrencilerin 4 yıl boyunca toplam bin 500 saat civarında ÖSS'ye hazırlık eğitimi alacağını anlatan Kalınyazgan, bu proje ile hem okul, hem de dershane görevi yapacaklarını açıkladı. Proje ile öğrencilerin üniversiteye örgün eğitim içinde hazırlanacağını ve velilerin de milyarca liralık dershane masrafından kurtulacağını savunan Kalınyazgan, oluşturulan soru bankası ve her hafta yapılacak deneme sınavlarıyla öğrencilerin dershanede yararlanabilecekleri her türlü imkana okulda kavuşacağını vurguladı.

Programı bu yıl uygulamaya koyacak olan Konya Özel İdeal Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Özdemir ise, projenin, Türkiye'de sonucunun ölçülebildiği, toplam kaliteyi artıran tek program olduğunu dile getirdi. Özdemir, deneme sınavlarının sonuçları sayesinde okulların ve öğrencilerin ÖSS'den önce kendilerini diğer okullarla karşılaştırarak eksiklerini görme fırsatı da yakalayacaklarını söyledi. Yüce Okulları, Konya Özel İdeal Okulları, Antalya Koleji, Gündoğdu Okulları, İkem Okulları, Meral Can Okulları, Tarhan Okulları ile Kocaeli Koleji'nde uygulanmaya başlanan programın devlet okullarına da ücretsiz kurulması planlanıyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber