Somali'de yaralanan TİKA uzmanı için ambulans uçak/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2012 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CİBUTİ/ANKARA (AA) - Sarp Özer/Selma Bıyıklı - Sağlık Bakanlığı, Somali'de görevi başında yaralanan TİKA uzmanı Mustafa Haşim Polat'ı, ambulans uçakla Türkiye'ye getirdi.

AA ekibi, Polat'ı Türkiye'ye getirmek için yapılan çalışmaları görüntüledi.

-Cibuti'de hareketli saatler-

Sağlık Bakanlığı'nın yeni hizmete giren 4 sedyeli ambulans uçağı, önceki gece 01.30'da Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan hareket etti.

Yaklaşık 5 saatlik bir yolculuğun ardından Cibutu Havalimanı'na inen uçaktaki sağlık görevlileri, Polat'ın Somali'den getirilmesini beklerken gerekli hazırlıkları yaptı.

Yerel bir havayoluna ait uçakla Cibuti'ye getirilen Polat, daha sonra Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla Türkiye'ye doğru yola çıktı.

-''Kontrol noktasında aracımıza ateş açıldı''-

TİKA'da Somali Projeleri Koordinatörü olarak görev yapan Polat, ambulans uçakla Türkiye'ye dönüş yolunda yaşadıklarını anlattı.

Bulundukları konvoya ateş açıldığını anlatan Polat, yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:

''Somali'de ülkemiz teknik yardım, işbirliği anlamında bir sorumluluk üstlendi. Bu kapsamda Somali'nin kuzeyindeki Puntland eyaletindeki projeleri görmek, yeni projelerle ilgili görüşmeler yapmak için Galkayo şehrine doğru yol almaktaydık. Konvoyumuzda yerel eyalet düzeyindeki bakanlar, askeri yetkililer ve güvenlik personeli de vardı. Bir kontrol noktasında ateş açıldı. Olay yerinden uzaklaşmaya çalıştık, ancak ben ayağımdan vuruldum. Bir ayağımdan kurşun girerek tarak kemiğimi parçalandı, diğer ayağımda ise kas yaralanması var. Somali'nin kendine özgü koşulları var. Bazen kabilelerin veya silahlı farklı grupların bu tür kontrolsüz girişimleri olabiliyor.''

-''Bazı şeyler tecrübe oluyor''-

Yol şartlarının kötü olmasından dolayı yarım saatlik zorlu bir yolculuktan sonra hastaneye ulaşabildiğini anlatan Polat, burada kendisine ilk müdahalede bulunulduğunu söyledi.

Polat, ''Bölgeden mümkün olduğunca hızlı uzaklaşmaya çalıştık. Kan kaybı vardı. Bir an önce hastaneye ulaşmamız gerekiyordu. Kemikte kırık olduğu için hastaneye kadar acı çekerek yolculuk yaptım. Bazı şeyler insanlar için tecrübe oluyor. Umarım böyle bir sıkıntı bir daha yaşanmaz'' diye konuştu.

Polat, bir yandan Türkiye ile irtibat kurulup ambulans uçak istendiğini, bir yandan da Cibuti'ye ulaşmak için yerel bir havayolu şirketiyle temasa geçildiğini söyledi.

Zorlu bir yolculukla ulaştığı Cibuti'de ambulans uçağa alındığını belirten Polat, ''Burada gerekli müdahaleler yapıldı. Bir operasyon daha geçirmem gerekiyor sanıyorum. Bu tür sıkıntıları yaşasak da Somali'deki insanlara yardım etmek adına uğraşmaya değer. Umarım Somali'de kısa zamanda barış olur'' temennisini dile getirdi.

Türkiye'den kendisi için ambulans uçak gönderilmesini ''gurur verici'' olarak değerlendiren Polat, duygularını ''Ambulans uçakta kendimi Türkiye'de tam donanımlı bir hastanede gibi hissettim. Cihazlar, donanım her şey yerinde'' sözleriyle dile getirdi.

-''Büyük bir şok yaşadık''-

TİKA ekibinde yer alan mühendis Celaleddin Güngenci ise Galkoya şehrine doğru yol alırken, rutin kontrol noktalarından birinde kendilerine refakat eden askeri birliklerle kontrol noktasındaki kişiler arasında bir tartışma yaşandığını, daha sonra da aniden silahların çekildiğini ve ateş edilmeye başlandığını söyledi.

İçinde bulundukları araçla hızla olay yerinden uzaklaştıklarını ifade eden Güngenci, ''Yavaşça arkamıza baktığımızda bize ateş eden gruptan arkamızdan da ateş edildiğini gördük. Tam sayısını hatırlamıyorum ama epeyce bir mermi atıldı arabaya. Bunlardan bir tanesi Mustafa Bey'in ayağını da yaraladı'' diye konuştu.

Sağlık bakanlığı ekibinin uçakta gereken müdahaleleri yaptığını kaydeden Güngenci, ''Çok büyük imkanlarımız var. Yurt dışında, dünyanın her yerinde bu kadar etkili, merhametli, şefkatli olmaya çalışan, herkesin yardımına koşmaya çalışan bir devletin büyüklüğüne yakışan bir yaklaşım gördüğümüz, bu ambulans uçak gönderildiği için gurur duyuyorum. Bizler yardım yapmaya, yorulan kırılan elleri tutmaya, faydalı olmaya bundan sonra da devam edeceğiz'' diye konuştu.

TİKA Somali Koordinatörü Abdulahad Kökdağı da Somalili bakanlarla askeri yetkililerin de bulunduğu konvoyun önünün kesildiğini ve çapraz ateşe tutulduklarını ifade ederek, ''Çok büyük tehlike atlattık'' dedi.

-''Durumu iyi''-

Uçaktaki sağlık ekibinden Alper Yazıcı da sağ ve sol ayak tarak kemiklerinden yaralanan Polat'ın genel durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Yazıcı, ''Ortopedik cerrahi işlem geçirmesi gerekiyor. Ayak tarak kemiklerinde birkaç kırık var. Kısa bacak atel uygulanmış, antibiyotik tedavisine başlanmış'' bilgisini aktardı.

-Tedavisi Ankara'da sürecek-

Ankara'da Esenboğa Havalimanı'nda ağabeyi Mahmut Savaş Polat, TİKA ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerince karşılanan Mustafa Haşim Polat, Sağlık Bakanlığı'na ait bir ambulansla tedavisinin süreceği Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü.

Mahmut Savaş Polat, iki çocuk babası kardeşinin yaralandığı haberini aldıklarında önce çok kaygılandıklarını, ancak kendisiyle görüştükten sonra rahatladıklarını belirterek, ''Yaralandığını eşinden ve diğer aile fertlerine söyledik. Midesinden rahatsızlandığı için Türkiye'ye döndüğünü söyledik. Kendisini iyi gördüğüm için çok mutluyum'' diye konuştu.

Yayıncı: Selçuk Aval

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber