Akşam: Teziç'ten Erdoğan'a hukuk dersi

Haber Giriş : 01 Ekim 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Bahçeşehir Üniversitesi'nin akademik yıl açılış konuşmasında ?YÖK özel üniversitelerin kurulmasını engelliyor? diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sert yanıt verdi. Teziç, özel üniversite açılmasına ilişkin hükmün Anayasa'nın 130'uncu maddesinde yer aldığını belirterek, ?Yetkimiz olmayan bir alanda bizden yetki kullanılmasını istemek, hukuka uygun işlem yapmamayı teşvik etmek anlamına gelir? dedi.

AĞIR SÖZLER VE JESTLER

Teziç, Erdoğan'ın Bahçeşehir Üniversitesi açılış töreninde devlet adamlığına yakışmayan bir konuşma yaptığını söyleyerek, ?Bunlar çok ağır sözcükler. Bir üniversite ortamında, öğrencilerin ailelerinin bulunduğu bir ortamda, bir anayasal kurumun, devlet adabıyla bağdaşması çok zor sözcüklerle itham edilmesi, bütün üniversite camiasını yaralamış durumdadır. Başbakan konuşmasında hayli ağır bir üslupla YÖK'e itham yöneltiyor. Görüntüyü de izledim. Oradaki jest hareketleri de ifadelerin ağırlığı kadar ağır? diye konuştu.

Erdoğan'ın ?Özel üniversite açılması engelleniyor? sözlerine Teziç, şöyle tepki gösterdi:

?Yürürlükteki kuralları hatırlatmak lazım. Anayasa'nın 130. maddesi iki tip üniversiteden söz ediyor, ki ikisi de kamu kurumu niteliğindedir. Bunlardan biri devlet üniversiteleri, diğeri vakıf üniversiteleridir. Bir özel üniversite kurulması yönündeki ifadenin bu maddede yer almaması karşısında bizim yasaklayıcı olmamız zaten düşünülemez. Büyük bilgi eksikliğinden kaynaklanan bu hususu değerli danışmanları daha iyi değerlendireceklerdir. Kaldı ki, Anayasa'nın 6. maddesine göre; hiçbir kişi ve organ kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz. Devlet yetkisi, millet adına kullanılan bir yetkidir. Eğer, siyasi sorumluluğu yüklenmiş biri bizi hukuksuz alana doğru itme ihtiyacını hissediyorsa, bunun yolu bu değildir. O konularda yeni düzenlemeler yapılarak buna çözüm getirilebilir, ama bizden bir çözüm istenmesi hukuk devleti anlayışı ile bağdaşmaz.?

?İŞİNİZE BAKIN'A CEVAP

Erdoğan'ın ?Siz, öğretim üyesi yetiştirme işinize bakın? sözlerine de değinen Teziç, bu konuda hükümet geldiğinden beri bir sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, ?Kadro sayısı ve kullanımında engellerle karşılaşıyoruz? dedi.

Araştırma görevlilerinin üniversitelerin fidanlığı olduğunu söyleyen Teziç, boşluk hissettiklerinde atama yapacakken Başbakanlık genelgesi ile karşılaştıklarını ve atamaların önünün kesildiğini kaydetti. Bunun üzerine Danıştay'a başvurduklarını ve yargıdan döndüğünü belirten Teziç, ?Danıştay kararını etkisiz kılabilmek için yeni genelge çıktı. Başbakan, cumartesi günü yaptığı konuşmada ?Öğretim üyesi yetiştirin' diyor, ertesi gün yayınladığı genelge ile fidanlığımızın büyümesini engelliyor? dedi.

ORTAMI GERMEYELİM

Hükümetin akademik hayata siyasi müdahalelerini arttırdığını vurgulayan Teziç, ?Hükümet ile YÖK arasında bir gerginlik ortamı yaratılmamalı. Üniversiteler gergin ortamlarda faaliyet gösteremezler? mesajını verdi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber