Tarihi Hanlar Bölgesi, kış saati uygulamasına giriyor

Yeni uygulama ile hafta içi her gün açık tutulan Bursa tarihi Hanlar Bölgesi, kış sezonuna girilirken, saat 09.00 ile 20.00 saatleri arasında açık kalacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'nın önemli tarihi ve turistik merkezlerinden olan tarihi Hanlar Bölgesi, Eylül ayında, alınan kararla Pazar günleri da dahil olmak üzere açık tutulmakta.

Bu doğrultuda alınan karar gereği, 1 Nisan-1 Kasım tarihleri arasında 09.00-22.00 saatleri arasında açık tutulan tarihi çarşı, kış saati ugulamasına geçilmesi ile birlikte yeni saat düzenlemesine göre açık tutulacak. Buna göre; tarihi Hanlar Bölgesi yarından itibaren 1 Kasım-1 Nisan tarihlerinde 09.00-20.00 saatleri arasında, haftanın her günü açık kalacak.

Bu kapsamda, 12 Eylül darbesi ürünü olarak kapanan tarihi ve turistik merkez Hanlar Bölgesi de yeni kararla artık haftanın her günü yerli ve yabancı turistlere açık tutulmakta. Bursa Valiliği'nin aldığı karar doğrultusunda özellikle pazar günleri kepenklerle kapatılan tarihi Hanlar Bölgesi, artık her gün turizme açık tutulmakta. Bursa Valisi Şahabettin Harput'un devreye girmesi ile birlikte alınan kararla Hanlar Bölgesi, 1 Nisan-1 Kasım tarihleri arasında 09.00-22.00, 1 Kasım-1 Nisan tarihlerinde ise 09.00-20.00 saatleri arasında haftanın her günü açık kalmakta.

Başta Bursa Valiliği olmak üzere, Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Kaymakamlığı, Emniyet Müdürlüğü, Bursa Tarihi Çarşı Hanlar Bölgesi Birliği, Kapalıçarşı Derneği, Uzunçarşı Derneği ve Bursa Eski Bakırcılar Çarşısı Bakım Onarım Derneği'nin ortak kararı ile 15 Eylül 2012 Cumartesi günü itibariyle yürürlüğe giren uygulamada kış tarifesine giriliyor.

Uygulama için her türlü güvenlik tedbiri Osmangazi Kaymakamlığı ile Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından alınırken, istihdam edilen özel güvenlik personel sayısı ihtiyaca göre artırılmakta. Yine uygulamaya göre; bölgedeki iş yerleri, turizmin yoğun olduğu 1 Nisan-1 Kasım tarihleri arasında her gün 09.00-22.00 saatlerinde açık tutulurken, 1 Kasım-1 Nisan tarihleri arasında ise 09.00-20.00 saatlerinde açık olacak.

12 EYLÜL'ÜN MİRASI

Osmanlı Sultanı Orhan Gazi'nin 1326'da Bursa'nın fethinden hemen sonra şehrin ticari hayatının gelişmesi amacıyla temelini attığı Hanlar Bölgesi, 685 yıllık bir tarihi mirasa sahip. UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi'ne girmeye aday gösterilen Hanlar Bölgesi, günümüzde de hem ilin gelecek projeksiyonu, hem turizm, hem de perakendecilik ve hizmet sektörü açısından önemini her geçen gün artırıyor. Bölge, ticari ve tarihi açıdan önemli olan bölge olarak kendini her gün yeniliyor.

Bursa'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin turistik gezi veya alışveriş için uğramadan gitmedikleri Tarihi Hanlar Bölgesi, 12 Eylül döneminde güvenlik zaafiyeti sebebiyle hafta içi erken saatlerde kapatılıp, pazar günleri ise tamamen kapalı tutuluyordu. Bölgede özellikle kuyumcu esnafından dolayı uygulama bu zamana kadar bu şekilde süregeldi. Bu durumdan çarşı ve bölge esnafı olumsuz etkilenirken, Tarihi Hanlar ve Bursa'nın imajı da olumsuz yönde etkileniyordu.

Kepenklerle kapatılan çarşı giriş ve çıkışlarının aynı zamanda ulaşımı sağlayan cadde ve sokaklarda da ulaşımı sekteye uğrattığına dikkat çeken Vali Şahabettin Harput, bu durumun Bursa'nın imajına da büyük zarar verdiğini belirterek, ?Bu cadde ve sokaklar yayalara açık, araç trafiğine ise kapalı olarak kullanılıyor. Kepenklerle kapatılan akslar, her vatandaşın faydalanabileceği, umuma mahsus kamusal alanlardır. Dolayısıyla çarşı giriş-çıkışlarının kepenklerle kapatılması doğru değildi. Bu yanlışı 15 Eylül 2012'de el birliği ile düzeltmiş, önemli bir sorunu da çözmüş olduk.? ifadesini kullandı.

"KISA SÜREDE OLUMLU SONUÇ ALDIK"

Bursa Tarihi Çarşı Hanlar Bölgesi Birliği (BTÇH) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Erginal ise kış saati uygulamasına girilmesi nedeniyle yeni saat uygulamasına gittiklerini belirterek, ?Kış saati uygulaması ile tarihi Hanlar Bölgesi artık kış saatine göre açık kalacak. Yani geceleri iki saat erken kapanacak.? dedi.

12 Eylül ürünü olan uygulamadan kurtulmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Bülent Erginal, ?Bu yıl aldığımız kararla 1 Nisan-1 Kasım tarihleri arasında 09.00-22.00, 1 Kasım-1 Nisan tarihlerinde ise 09.00-20.00 saatleri arasında haftanın her günü açık kalacak. Pazar günleri de aynı olacak. Zaten burada asıl maksat ana aksın pazar günleri de açık olması idi. Vatandaş da Balibey Handan girip tarihi hanlar ve çarşıları gezerek Gökdere'den çıksın.? şeklinde konuştu.

Eylül ayında başlayan uygulamanın olumlu sonuçlarını gördüklerini anlatan Bülent Erginal, şöyle dedi: ?Bu yıl Eylül ayında başlattığımız uygulamanın olumlu sonuçlarını kısa sürede gördük. Esnaf ve vatandaştan da olumlu tepkiler alıyoruz. Bundan sonraki adım bütün çarşıların Pazar günleri de açık kalması. Çarşıda beklentilerin ötesinde hareketlilik arttı. Esnaf da memnun, turist ve vatandaş da memnun.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber