Havayı kirletene af yok

Elbistan'a gelen ve zabıta ile denetime çıkan Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü heyeti, hava kirliliğine sebep olanlara acınmayacağını ve gereken cezanın uygulanacağını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 18:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topal ve beraberindeki uzman heyet, Belediye Zabıta Müdürü Bahadır Özen ve zabıta memurları ile birlikte binaların kazan dairelerinde denetleme yaptı. Fan çalıştırılıp çalıştırılmadığına, kazan yakıcının belgesine ve kömür kalitesine bakan heyet, hava kirliliğine sebep olanların affedilmeyeceğini bildirdi. Pınarbaşı Mahallesi'nde bazı binaları inceleyen ekipler, burada apartman kapıcıları, kazan yakıcılar ve apartman sahipleriyle görüşüp denetleme yaptı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topal, ?Elbistan'ın hava kalitesinin denetlenmesi için buraya geldik. Apartmanda kalorifer yakıcıları birden fazla yerde kalorifer yaktıkları için kazanlara fazla miktarda kömür yığıyorlar ve çabuk yanması için fan çalıştırıyorlar. Buda hava kalitesinin düşmesine neden oluyor.? dedi. 2011-2012 yılında 4 ayrı bina ve bir satıcıya ceza verdiklerini anlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topal, ?Bundan sonra kalorifer kömürü kalitesine, yakıcı belgesine dikkat edeceğiz. Sürekli olarak denetleme yapıyoruz, ama 2012-2013 ısınma döneminde denetlemelerimiz daha da sıklaşacak. Herhangi bir olumsuz durumda cezai müeyyide uygulanacak. Bu da parasal olarak apartman başına 500 TL'ye kadar olabilir.? ifadesini kullandı.

Elbistan'ın havasının kirletilmemesi için fanların çalıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Topal, şunları ifade etti: ?Uygun yakıt kullanılması, yakıcıların yakma talimatlarına uymaları gerekmektedir. Kullanılan yakıtlar ve kalorifer yakma ile ilgili olarak apartman yöneticileri de duyarlı olmalıdır. Kalorifer yakıcılarının yakıcı belgelerinin olması zorunludur. Ayrıca kazan ve baca sistemlerinin temizliğinin periyodik olarak yaptırılması lazım. Yakılması uygun olan kömürlerin kullanılması konusunda uyarılarımız devam edecek. Daha temiz ve sağlıklı bir hava koşullarının sağlanması için denetimler devam edecek. İlçedeki tüm katı yakıt satıcılarının tamamının belgelerini taahhütleri karşılığında verdik. Şu anda 55 adet iş yerine kömür satıcılığı belgesi verdik. Düzenli olarak numuneler alınıp analizleri yapılıyor. Periyodik olarak denetimlerimizde devam ediyor. 2011-2012 ısınma döneminde Elbistan'da 5 bin 500 ton kömür tüketildi. Gram gram takibini yapıyoruz. Buna solunum düzeyinde insanlar muhatap olunca çeşitli hastalıklara sebep oluyor. Bunun için öncelikle fanların kaldırılması ve kullanılmaması gerekiyor. Kullanılmaya devam edilecek olursa o apartmanla ilgili kirliliğe sebebiyet verdiğinin tespit edilmesi halinde daire başına 500 TL yaptırım uygulanacak. Bu günü birlik denetlenecek. Denetimlerimiz daha hassas bir şekilde sürdürülecek.?

ÖZEN: POLİSLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ

Elbistan Belediyesi Zabıta Müdürü Bahadır Özen ise belediye olarak kirliliğe karşı mücadelelerin sürdüğünü kaydetti. Halkın bilinçlenmesi için fan kullanılmaması yönünde broşürler ve uyarılarda bulunduklarını anlatan Özen, ?Kaçak kömür satılmasını ve kullanılmasını önlemek için emniyetle birlikte çalışıyoruz.? bilgisini verdi. Özen ayrıca Elbistan gibi coğrafi olarak hava sirkülasyonu olmayan bölgelerde yaşayanların kömür seçimine ve yakılmasına dikkat edilmesini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber