Eski Van'ın tarihi yapıları bir bir restore ediliyor

Eski Van şehrinde bulunan Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi camilerinin ardından Horhor Camii de restorasyon çalışmaları tamamlanarak, önümüzdeki yıl Ramazan ayında ibadete yetiştirilecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2012 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yine aynı alanda Van Kalesinin etrafında bulunan Kızıl Cami, Ulu Cami, Abbasağa Camii, Hüsrevpaşa Çifte Hamamı ve Hüsrevpaşa Hanı'nın projeleri hazırlanmış halde.

Bu projelerin yapımına 2013 yılında başlanacak. Bu eserlerin rölöve ve restorasyon, restitüsyon projeleri tamamlanınca, eski Van şehrinin büyük bir kısmı gün yüzüne çıkmış olacak.

23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van'da meydana gelen depremlerde eski Van şehrinde bulunan Kayaçelebi ve Hüsrevpaşa camilerinin minare, kubbe ve son cemaat kısımları hasar görmüştü. Van Valiliği'nin talebi üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü, eserlerin yeniden onarılması için bu yıl yeniden ihale yaptı. Restorasyon ve onarım çalışmalarını yakından takip eden Vali Münir Karaloğlu, beraberindeki bürokratlarıyla birlikte onarım ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği eski Van şehrinde incelemelerde bulundu.

İlk olarak depremde kubbesi, minaresi ve son cemaat kısmı hasar gören Kayaçelebi Camii'nde inceleme yapan Karaloğlu, yine depremde minaresi ve son cemaat kısmı hasar görerek yıkılan Hüsrevpaşa Camii'ndeki çalışmaları yerinde inceledi. Yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Vali Karaloğlu; Kayaçelebi ve Hüsrevpaşa camilerinin önümüzdeki yıl Ramazan ayına yetiştirilmesini istedi. Karaloğlu, daha sonra eski Van şehrinin batı kısmında bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden Horhor Camii'nde incelemelerde bulundu. Restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak, YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk'ten bilgi alan Vali Karaloğlu, Horhor Camii'nin de önümüzdeki yıl Ramazan ayına yetiştirilmesini istedi. Vali Karaloğlu, eski Van şehrindeki incelemelerini tamamlayarak, kalenin kuzey bölümünde yapımı devam eden Urartu Müzesi inşaatında incelemelerde bulundu. Yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Vali Karaloğlu, eski Van şehrindeki incelemeleri ile ilgili açıklama yaptı. Karaloğlu, eski Van şehrindeki mevcut eserlerin tamamını ayağa kaldırarak, burayı Türkiye'nin önemli inanç merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini söyledi.

Kızıl Cami, Ulu Cami, Abbasağa Camii, Hüsrevpaşa Çifte Hamamı ve Hüsrevpaşa Hanı'nın projelerinin hazır olduğunu ve 2013 yılında yapım ihalelerinin yapılacağını kaydeden Karaloğlu, ?Bu eserlerin rölöve ve restorasyon, restitüsyon projeleri, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan daha önce geçmişti. Bu yapıların ihale çalışmaları devam etmektedir. Uygulama çalışmalarına 2013 yılında başlanacaktır. İnşallah eski Van şehrindeki bu eserleri restore ederek yeni bir dinamiği ayağa kaldırmış olacağız.? dedi.

"ESKİ VAN ŞEHRİNİ, YAŞAMIN 24 SAAT SÜRDÜĞÜ BİR MEKÂN HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ"

Van Kalesi'nin, sadece kaleden ibaret olmadığını ve gezildiğinde birbirinden değerli yüzlerce tarihi eserin yer aldığını anımsatan Karaloğlu, şunları ifade etti: ?Bunların başında Miri Ambarı'ndan sarnıcına, kilisesinden camiine, medresesinden hamamına kadar çok sayıda eser var. Minarelerindeki süslemelere bakınca, insanın hayran olmaması mümkün değil. Kızıl Cami'nin minaresindeki süslemeler, çiniler 13. yüzyıldan kalma Selçuklu eserleri. Bu önemli eserleri mutlaka ayağa kaldırmamız lazım. Bunun için de Van Kalesi etrafında eski Van şehrinde daha çok çalışma yapmamız lazım. Mevcut eserlerin tamamını ayağa kaldırıp, buraları 24 saat yaşanabilir mekânlar haline getirmemiz lazım. Yoksa oraları korumamız mümkün değil. Süleyman Han Camii ibadete açık. Kalenin çıkış yolu ve Sur restorasyonlarının 3. etap ihalesi, geçtiğimiz hafta yapıldı. Bunların uygulamasına da 2013 yılında başlanacak. İnşallah Kale ve çevresi; 3-5 yıl sonra Türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafından insanların ?Gidip orayı görelim.' diyecekleri mekânlar haline gelecek.?

?ESKİ VAN ŞEHRİ, TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ İNANÇ MERKEZİ OLACAK?

Eski Van şehrinde bulunan ve daha önce ibadete açılan Hüsrevpaşa Camii'nin, depremde minaresi ve son cemaat kısmının hasar görerek yıkıldığını belirten Karaloğlu, depremde aynı şekilde yıkılan Kayaçelebi Camii'ndeki restorasyon ve onarım çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi camileri ile birlikte Horhor Camii'ni de inanç turizmine kazandıracaklarını anlatan Karaloğlu, şöyle devam etti: ?Horhor Camii ve Medresesi, önemli bir merkez. Burayı ayağa kaldırıp kalenin zirvesinde Süleyman Han Camii, eteğinde ise Horhor Camii ile insanlarımızın ziyaret edeceği mekânlar haline getireceğiz. Buraların restore edilerek turizme kazandırılması, inanç turizmi açısından çok önemli. Van, zaten başlı başına Türkiye'nin inanç turizmi açısından en önemli merkezlerinden biridir. Ama bunu destekleyecek yapıları ortaya çıkarmamız lazım.?

Vali Münir Karaloğlu'nun, eski Van şehrindeki incelemelerinde Yardımcısı Atay Uslu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İzzettin Polat, Van Rölöve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ da hazır bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber