Türkiye'de total kalple yaşayan ilk kadın

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla 36 yaşındaki 3 çocuk annesi Hülya Usta, kalbi olmadan total kalple yaşayan ve elde taşınabilen üniteye bağlanan Türkiye'deki ilk kadın hasta oldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen ameliyatla 36 yaşındaki 3 çocuk annesi Hülya Usta'ya total yapay kalp takıldı. Diğer kalp destek cihazlarından farklı olarak hastalıklı kalbin tamamen yerinden çıkarılıp yerine takılan total yapay kalple yaşayan Usta, Türkiye'deki ilk, Avrupa'daki ikinci ve dünyadaki 19'uncu kadın hasta oldu.

Türkiye'de yapılan ilk total yapay kalp ameliyatı olması sebebiyle ve kalp nakline dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı gerçekleştirildi. AÜ Kalp Merkezi'nde yapılan toplantıya, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ameliyatı gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Akar, ameliyat ekibinden doktorlar ve yapay kalp takılan Hülya Usta katıldı. Rektör İbiş, amacın insan yaşatmak olduğunu ve organ nakli konusunda duyarlı olunması gerektiğini belirterek, ?Hülya Hanım'a kalp naklinin yapıldığı günü de görürüz inşallah? dedi.

Türkiye'de 15 adet kalp nakil merkezi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akar ise, bu merkezlerden sadece 8 tanesinin total yapay kalp nakil yapmak için sertifika sahibi olduğunu söyleyerek, ?Hülya Hanım Türkiye'de total yapay kalp takılan ilk kadın oldu. Kadınların göğüs kafeslerinin çapları daha dar olduğu için dünyada yüzde 10 oranında takılabiliyor? diye konuştu.

Uzun dönem mekanik destek sistemi ile total yapay kalbin farklı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akar, destek sisteminin kalbin üzerine nakledildiğini ancak total yapay kalp ameliyatının hasta kalbin tamamen çıkarılarak yapıldığını dile getirdi. Türkiye'de sadece 9 tane total kalp takıldığını belirten Prof. Dr. Akar, sırta takılarak taşınan bu cihazla dünyada en uzun süre yaşam süresinin 1,5 yıl olduğunu belirterek, ?Bu kişi de İstanbul'dan bir hastadır. Bu sistem bir köprü görevindedir. Hastayı kalp nakli olana kadar yaşatmaktır amaç? şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından slayt gösterisi ile kalp ameliyatına ilişkin sayısal verileri de aktaran Prof. Dr. Akar, Türkiye'de ilk yapay kalp ameliyatının 1989 yılında İbni Sina Hastanesi'nde yapıldığını ifade ederek, SGK'nın total yapay kalp için ödediği bedelin 300 bin TL olduğunu söyledi.

?HOCAM BU MU BENİM KALBİM??

Toplantıya sırtında taşıdığı yapay kalbiyle katılan Hülya Usta, gazetecilerin sorularını cevapladı. Ameliyat öncesinde yürüyemediğini belirten Usta, şimdi çok mutlu olduğunu, artık nefesinin daralmadığını söyledi. Yanında taşıdığı yapay kalbin de sürekli kalp atış sesini duyan Usta, önceleri buna inanamadığını ancak sonraları alıştığını dile getirerek, ?19 sene önce kalp hastası olduğumu öğrendim, ameliyat olmadım, ilaçla tedavi oldum. 19 sene sonra ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. Kalp kapağı ameliyatı oldum. Kalp yetmezliğine girmişim. Daha sonra da total kalp takıldı? açıklamasında bulundu.

Bu günden sonra kendisini ikinci plana atmayacağını vurgulayan Usta, doktorlarının sözünden çıkmayacağını belirterek, ?En çok yürümeyi ve bol bol su içmeyi özledim? dedi. Gazetecilerin total kalbin bir örneğini genç kadına vermesi üzerine Usta, ?Hocam bu mu benim kalbim?? diyerek şaşkınlığını gizleyemedi.

Renkli görüntülere sahne olan toplantıda total kalp hakkında bilgi veren Prof. Dr. Akar, her 100 kişiden 2'sinde kalp yetmezliği olduğunu hatırlatarak, ?Bu cihaz 8 saatlik pillerle çalışıyor. Bunlar her yerde şarj edilebilir. Ancak hasta iyileşse bile ev şartları uygun hale getirilmeden biz hastayı taburcu etmiyoruz? ifadesini kullandı.

Cihazın hortumunun vücuda giriş noktasının da temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Akar, en önemli noktanın ise donör sayısının artırılması olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber