Karahan: Kış lastiği stokumuzda sıkıntı yok

Ticari araçlarda kış lastiği kullanımının zorunlu hale getirilmesinin ardından Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kış lastiği stokunun yeterli olduğu bildirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2012 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolu trafik güvenliği açısından ticari araçlarda 'kış lastiği' uygulamasına bugünden itibaren başlandı. Uygulamanın başlamasıyla bazı il ve bölgelerde kış lastiği bulunmadığı yönünde çıkan söylentilerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Kış mevsiminin sert ve uzun geçtiği Erzurum başta olmak üzere bölgedeki bütün illerdeki lastikçilerde kış lastiği sorununu bulunmadığı kaydedildi. Bir çok uluslararası lastik firmasının Doğu Anadolu Bölge distribütörlüğünü yapmakta olan Karahanlar Lastik Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Karahan, kış lastiği stoklarının piyasanın talebinin üzerinde olduğunu ifade etti.

Sürücülerin kış lastiklerini kar düşmeden satın alıp araçlarına takmaları çağrısında bulunan Karahan, "Sektördeki bütün firmalar ağustos fiyatları üzerinden lastikleri satmakta. Yaz mevsiminden itibaren bütün bayiler kış lastik stoklarını tamamladı. Ancak ülkenin batısına kar düştüğünde buradaki talepleri dikkate alan üretici firmalar, doğuya lastik sevkıyatını kısabilmekte. Bölgemizde ve Erzurum'da kışlık lastik sıkıntısı yoktur. Fazlasıyla stoklarımızda kışlık lastik bulunmakta. Ancak kar düştükten sonra lastik ücretlerine zam geleceği için bugünden sürücülerin araçlarının lastiklerini değiştirmeleri önemli." dedi.

Piyasada kalitesiz Rus ve Romanya menşeli kar lastiklerinin bulunduğu ve sürücülerin bunlardan uzak durmasını da isteyen Karahan, "Silica denilen hammadde, Rus ve Romanya menşeli lastiklerde çok az bulunmakta. Silica kışın lastiğin esnekliğini koruyan çok pahalı bir madde. Piyasada ucuza satılan bu kar lastiklerinden sürücülerin uzak durmaları can ve mal güvenliği açısından önemli." diye konuştu.

Kar lastiklerinin üzerinde M+S veya kar sembolünün de bulunduğunu hatırlatan Ertuğrul Karahan, "Kışlık lastiği yazlıktan ayıran, lastiklerin kenarındaki M+S veya kar sembolüdür. Bu sembol ve işaret bulunmayan lastikler araçlarda kullanılmamalı." şeklinde konuştu.

Kar lastiğinin içindeki silica maddesinden dolayı hava sıcaklığının 7 derecinin altına düşmesi halinde lastik esnekliğini koruduğuna ve karlı ve buzlu zeminlerde yolu güçlü şekilde kavradığına işaret eden Karahan, "yazlık veya dört mevsim lastiklerinde 7 derecenin altında sertleşme olacağı için yolu kavrama, fren mesafesinde olumsuzluklar yaşanacaktır. Sürücülerin araçlarının dört lastiğini de kar düşmeden kışlık lastikle değiştirmeleri önem taşımakta."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber