YÖK, Rektör'ü uyarmış: İhbar var, haberin olsun

Haber Giriş : 28 Ekim 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İhaleye fesat karıştırdığı gerekçesiyle tutuklanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'a sahip çıkan YÖK'le ilgili ilginç bir iddia gündeme geldi. Rektör'ün soruşturulması ve yargılanmasını kendilerinin yapması gerektiğini savunan YÖK, geçmişte bazı suçlamalar için Aşkın'ı korumuş. Alınan bilgilere göre, üniversitedeki antidemokratik uygulamalar ve yolsuzluklar konusunda şikayet dilekçesi alan Yükseköğretim Kurulu, Rektör'ü durumdan haberdar etmiş: ?Hakkınızda ihbar mektubu var, haberiniz olsun.? Söz konusu iddia, üniversitede görevli bir öğretim üyesinin 15 Ekim 2004 tarihinde önce YÖK Başkanlığı'na, ardından da Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı'na gönderdiği 9 sayfalık bir ihbar dilekçesine dayanıyor. Dilekçede yapılan usulsüz atamalardan Rektör'ün tutuklandığı 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımı konusunda yaşanan yolsuzluklara kadar birçok iddia dile getiriliyor.

Bazı belgelerin de yer aldığı ihbar mektubunda, üniversite bünyesindeki Süphan Vakfı'nın iflası, lojmanların kullanımıyla ilgili usulsüzlükler, rektör makamında sekreterlik yapan bayan personelin daha yüksek makamlara getirilmesi gibi suçlamalar da ayrıntılarıyla aktarıyor.

Komisyon tarafından değerlendirilen şikayet dilekçesi, gereğinin yapılması için YÖK Başkanlığı'na sunulmuş. YÖK'e ulaşan 9 sayfalık şikayet dilekçesi ve beraberindeki belgeler incelendikten sonra Rektör Yücel Aşkın'a, "Hakkınızda şikayet dilekçeleri var. Haberiniz olsun." denilerek gönderilmiş. Rektör Aşkın şikayet dilekçesinin ulaşması üzerine, haksız olarak görevlerilenleri toplayıp, öğretim üyesinin ismini vererek, kendilerini şikayet ettiğini aktarmış. Dilekçeyi hazırlayan öğretim üyesi, mektubunda haksızlıkları örneklerle anlatıyor. Rektörlük binasında sekreter olarak çalışan çok sayıda bayan sekreterin sınav yapılmadan görevlerinde yükseltildiğinden söz ediyor. Rektör sekreteri N.A.'nın Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı şube müdürlüğüne, G.S.'nin rektör yardımcısı sekreterinden açılmamış Doğubeyazıt Yüksekokulu sekreterliği kadrosuna, Ş.Y.'nin yazı işleri memurluğundan Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı şube müdürü kadrosuna ve M.D.'nin memurluktan şube müdürü kadrosuna atanması, rektörlük katında şef olarak çalışan H.Ç.'nin vekaleten Personel Daire Başkanlığı'na atanması örnek olarak anlatılıyor. Mektuba göre, 5 Kasım 1999'da Tarım Bakanlığı'ndan YYÜ'ye Yard. Doç. kadrosuna atanan ve genel sekreter olarak görevlendirilen Ömer Faruk Kurbal'ın bakanlıktan ilişiğini kesmeden 15 Kasım 1999 tarihli çok sayıda atama kararlarını imzalamış. Atamalar, üniversitenin kilit noktalarına gerçekleştirilmiş. Kimi personelin görev yerleri defalarca değiştirilmiş. M.E.D. şeflikten Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na, oradan rektörlük bünyesine ve veteriner fakültesi sekreterliğine atanmış. M.G. ise şube müdürlüğü makamından araştırma hastanesi başmüdürlüğüne, İlahiyat Fakültesi sekreterliği emrine daha sonra mahkeme kararı ile eski görevine iade edilmiş. Rektör Aşkın ihbar mektubuna karşılık, 21 Mart 2003'te YÖK'e yazdığı cevabi yazıda, atamaları yönetmeliklere göre gerçekleştirdiğini savunuyor. Şikayet dilekçesinde Doç. Dr. Metin Tulgar'ın ve diğer öğretim üyelerinin kendi istekleri ile ayrıldığını aktaran Aşkın, listede isimleri geçen öğretim üyelerinin bir eğitim sendikası üyesi olmasından şüphelendiklerini ifade ediyor. Aşkın, mağdur edildiği belirtilen isimlerden zikir töreninde yakalandığı için o dönemde DGM'de yargılandığı, 120 trilyonluk gümrük vurgununda sahte belge düzenlemek suçlamasından tutuklama kararı verilenlerin olduğu, belediye ile ortak çay bahçesi işletenlerin ve kebapçı dükkanı çalıştıranların olduğunu ileri sürüyor. Rektör Aşkın, göreve başladığı 26 Nisan 1999'dan 20 Mart 2002'ye kadar üniversitede 400 akademisyeni kadroya aldıklarını belirtiyor. Yazısında üniversiteden terfi edenler dahil olmak üzere 20 profesör, 35 doçent, 85 yardımcı doçent, 32 öğretim görevlisi, 19 okutman, 13 uzman ve 288 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 492 kişinin kazandırıldığını işaret ediyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber