AKP ile CHP rasında 'kitap' savaşı

Haber Giriş : 29 Ekim 2005 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İktidar ve muhalefet broşürlerden sonra kitaplarla kapıştı. Hükümetin icraatlarını ?Türkiye'nin AK Kitapları? adı altında toplayan AKP'ye, CHP ?Cumhuriyeti Kuşatanlar' kitabıyla cevap verdi

SİYASETTEKİ iktidar-muhalefet mücadelesi ?kitap savaşları'yla alevlendi. Geçtiğimiz dönemde broşürlerle atışan AKP ile CHP'nin söz düellosu bu kez kitaplara taşındı.

AKP, ?Türkiye'nin AK Kitapları? adıyla Tanıtım ve Medya Başkanlığı'nın yayımladığı 4 ayrı kitapçığı teşkilatları ve medyaya yolladı. CHP Kadın Kolları'nın, Cumhuriyet'in ilanının 82. yıldönümü nedeniyle yayımladığı ?Cumhuriyeti Kuşatanlar? adlı kitabında ise AKP'ye sert eleştiriler yöneltiliyor.

AKP'nin kitapçıklarında, hükümetin siyaset, ekonomi ve sosyal konularda yaptığı çalışmalar tanıtılıyor. Sette, ?AK Parti İktidarında İlk ve En 100?, ?AK Parti İktidarında Sanayici, Tüccar ve Esnafımız?, ?AK Parti İktidarında Tarım Destekleri ve Çiftçilerimiz?, ?Ak Parti İktidarının 2 Yılı? adlarını taşıyan 4 kitapçık bulunuyor.

Önsözler Erdoğan'dan

Dört kitapçığın ?Önsöz' kısmını da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kaleme aldı. ?AK Parti İktidarında Sanayici, Tüccar ve Esnafımız? adlı kitapçıkta Erdoğan, ?Bugün artık hepimiz biliyoruz ki, ülke olarak ayağımızı bastığımız zemin sağlam bir zemindir. Türkiye, dünyanın yarınlarında belirleyici bir aktör olmanın gerektirdiği potansiyele, enerjiye, birikime ve inanca sahiptir? ifadesini kullandı. Erdoğan ?AK Parti İktidarında İlk ve En 100? kitapçığında ise, ?Her şeyden önce, siyasette zihniyet dönüşümü yaşanmış, siyaset bir rant dağıtım aracı olmaktan çıkmıştır. Türkiye'nin çıkarları, bütün çıkar ve menfaatlerin üzerinde tutulmuş, siyaset kurumuna güven yeniden tesis edilmiştir? diyor.

Kitapçıklarda, duble yollar konusunda atılan adımlardan çiftçilerin birikmiş faiz borçlarının silinmesine, enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesinden eğitim ve sağlıkta yürütülen çalışmalara, ihracat ve kredi rakamlarından hayvancılık desteklerine kadar pek çok alanda AKP'nin icraatları övülüyor.

CHP'nin yayımladığı ?Cumhuriyeti Kuşatanlar? adlı kitabın önsözünde de Genel Başkan Deniz Baykal'ın imzası var. Baykal, ?Cumhuriyet, sıradan bir rejim değişikliği değildir. Cumhuriyet, bir kültür değişimidir, bir çağ değişimidir, bir uygarlık değişimidir? ifadesini kullanıyor.

Atatürk'ün sözleriyle Cumhuriyet'in kazanımına vurgu yapılan kitabın ?Dün kim kimdi, ne demişti? bölümünde özellikle Başbakan Erdoğan ve AKP'lilerle ilgili eski defterler açılıyor. Bu bölümde, Erdoğan'ın, Gülbeddin Hikmetyar ile fotoğrafına yer verilirken, ?Afganistan'da El Kaide örgütüyle işbirliği içinde, teröre dayalı mücadele yapan Gülbeddin Hikmetyar önünde, diz çökerek fotoğraf çektiren bu adam kim?? diye soruluyor.

Erdoğan'ın Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olduğu dönemde, ?2. Cumhuriyet Tartışmaları? adlı kitapta yer alan görüşlerine de dikkat çekilirken, ?Türkiye'nin yarınında artık Kemalizm'e ve Kemalizm benzeri rejimlere, sistemlere yer yoktur. En üst belirleyici, İslam'ın ilkeleridir. Her şey ona göre belirlenir? ifadesi kullanılıyor. TBMM Başkanı Bülent Arınç ile AKP'li vekillerin eski açıklamalarına dikkat çekilirken, hükümet karikatürlerle eleştiri bombardımanına tutuluyor.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in Cumhuriyet'e ilişkin sözlerine, çıkarılan yasalar konusunda CHP'nin tespitlerine de yer verilirken, Erdoğan'ın ?Ben Türkiye'yi pazarlıyorum? sözleri, Baykal'ın ?Ülker pazarlamacılığından Türkiye pazarlamacılığına? ifadeleriyle eleştiriliyor. Kitaptan 100 bin adet basıldığı belirtildi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber