2013 yılı özellikle afetlerin yönetimiyle ilgili farkındalık oluşturma yılı olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2012 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, 2013 yılının, özellikle afetlerin yönetimiyle ilgili farkındalık oluşturma yılı olacağını söyledi.


*AFAD, depremzedeler için 170 milyon TL fatura ödedi


Oktay, AFAD'ın düzenlediği Afet Bilinci Eğitimleri Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Başkanlığının bu yıl, Van depremi sonrasındaki çalışmaları yürüttüğünü, Suriye'de yaşanan olaylar sonrasında, Türkiye'nin izlediği açık kapı politikası çerçevesinde üzerlerine düşen her türlü görevi yerine getirdiğini anlattı.

Oktay, gerek ulusal gerek uluslararası boyutta 500'e yakın olaya müdahale edip yaklaşık 900 kişiyi sağ kurtardıklarını, 178 kişinin cenazelerine ulaşarak yakınlarına teslim ettiklerini ve her türlü afet sonrasında çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktardı.

Rutin çalışmaların yanı sıra Türkiye'nin Afet Yönetim Modeli'ni yeniden belirleme ve geliştirmenin gerekliliğini ele aldıklarını vurgulayan Oktay, geçmişten dersler alıp, gerçekleştirecekleri kurumsallaşma sonrasında her gelenin, daha önceden yapılanın üstüne bir şeyler koyabilmesine imkan tanıyan bir yapı ortaya koymak istediklerini belirtti.

Bu kapsamda, Ulusal Deprem Strateji Eylem Belgesi çerçevesindeki bütün çalışmaları çok titizlikle yakından takip ettiklerini, diğer yandan da rutinin dışına çıkarak 5 yıllık bir yol haritası hazırladıklarını aktaran Oktay, bu yol haritasındaki misyonlarını ise afetlere dirençli toplum oluşturmak olarak belirlediklerini kaydetti.

Hükümet, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarıyla basından alınan desteğin önemine dikkati çeken Oktay, afetler sonrasında yapılan çalışmaları mümkün olduğu kadar afetler öncesine çekmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Oktay, ''Hazırlık aşamasına gerek afetlere müdahale boyutunda gerekse kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş noktasında her türlü çalışmalarımızı hem hızlandırdık hem de bunu 2013-2017 Stratejik Planımızın ana hedefi olarak koyduk'' diye konuştu.

Fuat Oktay, Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi adı altında hazırlık, müdahale, iyileştirme ve zarar azaltma boyutlarında bir hazırlık ve yönetime dönüşme çalışmasını başlattıklarını ifade etti.

Bunun yanında sürekli gelişen ve öğrenen bir kurum olmaya çalıştıklarını kaydeden Oktay, standartları belirleyip ortak bir dil ve eylem birliği oluşturma konusunda da çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Bu anlamda, yoğun bir eğitim seferberliği hazırlığı içinde olduklarını anlatan Oktay, uluslararası alanda da afetin yönetimiyle ilgili öncü kuruluş olma noktasında bir amaç ve hedef belirlediklerini söyledi.

AFAD Başkanı Oktay, standartların geliştirilmesi ve hemen hemen topyekun denilebilecek bir eğitim seferberliğinin başlatılması konusundaki konuların bugünkü çalıştayda ele alınacağını anımsatarak, Suriye ile ilgili çalışmalardan da dersler çıkararak, geçici barınma merkezleriyle ilgili ciddi standartlar oluşturduklarını ifade etti.

Hem çadır kent ve konteyner kent kurulumları hem de bunların yönetimleri açısından standartları oluşturarak uygulamaya başladıklarına dikkati çeken Oktay, ''Bunlar bizim için aslında kendi ulusal boyuttaki afetlerimizde de çok yoğun şekilde faydalanacağımız, uygulayacağımız standartlarımızdan'' değerlendirmesinde bulundu.

-''Misyonumuz, afetlere dirençli toplum oluşturmak'''-

Eğitim boyutunda da bir ortak dil oluşturmak istediklerini ve 2012 yılında yoğun bir altlık çalışması yürüttüklerini anımsatan Oktay, şöyle devam etti:

''Bunun yeterli olmayacağını düşündük. Biz 'Biz yaptık, siz uygulayın' demek istemedik. Birlikte yapıyor olalım ve birlikte uyguluyor olalım istedik. 2013 yılı bizim özellikle afetlerin yönetimiyle ilgili farkındalık oluşturma yılı olacak. 'Afetlere dirençli toplum oluşturmak' dedik misyon olarak. Bunu sadece bizim yapma şansımız yok. Bunu hep birlikte yapıyor olacağız. Bunun için de toplumu bilinçlendirmeyi olmazsa olmaz görevimiz, vazifemiz olarak düşündük. Bunu da sadece AFAD olarak değil, hep birlikte yapıyor olabiliriz diye düşündük. Bunun aslında ilk adımı olmamakla birlikte en önemli taşlarından birisi bugün bir araya geliyor olmamız.''

Oktay, eğitim konusunda, 2013 yılında, ''Afete hazır Türkiye'' sloganı ile yola çıkmak istediklerini, bunun ardından, ''Afete Hazır Aile'', ''Afete Hazır Okul'' ve ''Afete Hazır İşyeri'' ile ''Afet Gönüllüsü Gençler'' projelerinin geleceğini kaydetti.

Bu projelerin başarılı olması için medyaya da büyük görev düştüğünü anlatan Oktay, medyanın bilgilendirilmesi konusunda da yoğun çalışmalar yapacaklarını anlattı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Afet Yönetimi Enstitüsü Afet ve Acil Durum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Okay da bilinçlendirme, farkındalık oluşturma ve eğitim seferberliği başlatan AFAD'ın, bütün paydaşları buna katmayı planladığını belirtti.

Okay, 2013 yılında, yaygınlaştırılmış ve sürdürülebilir eğitim projesi kapsamında, 1 milyon kişinin eğitilmesinin hedeflendiğini aktardı.

Nilgün Okay, eğitim seferberliğinin aşamalarının ise 2013 yılının farkındalık ve bilinçlendirme oluşturma, 2014'de ise bilgi ve beceri kazandırma şeklinde belirlendiğini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber