Telekom son gün böyle satıldı: Parayı aldın mı İbrahim?

Haber Giriş : 15 Kasım 2005 02:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en büyük özelleştirmesi olan Türk Telekom'da hisse devri dün atılan imzalar ile tamamlandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imza töreninde Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'ya dönerik, ?Parayı aldın mı İbrahim' diye sordu. 1.3 milyar dolar peşinatın yatırıldığını öğrenen Unakıtan devir sözleşmesini imzaladı.

TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin en yüksek gelirli özelleştirme ihalesinde devir tamamlandı. Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi Oger Telecoms Orta Girişim Grubu'na (OGG), saat 14.47'de imzaların atılmasıyla devredildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Oger Telecoms Başkan Yardımcısı Muhammed Hariri ve Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan toplam 40 adet imza attılar. Devir masasında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Oger Telecoms Başkan Yardımcısı ve şirketin kurucusu suikast sonucu öldürülen Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin kuzeni Muhammed Hariri, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Akdemir, Oger Genel Müdürü Paul Doany, Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan ve Telecom Italia adına Avea Yönetim Kurulu Üyesi Gianpaolo Zambeletti yer aldılar.

HARİRİ'Yİ YANIMA OTURTUN:

Maliye Bakanı Unakıtan, oturma düzenine geçerken, organizasyonu yapan görevlilere, ?Hariri'yi nereye oturtuyorsunuz. Yanıma otursun da parayı garanti altına alalım' espirisi yaptı. Hariri ve Unakıtan masada yanyana oturdular. Unakıtan, Türk Telekom'un hisse devir imza töreninde yaptığı konuşmaya Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı'ya yönelttiği ?Parayı aldın mı İbrahim?' sorusuyla başladı. ?Hisse devir sözleşmesine imza atmak ne demek, parayı aldık demek' diyen Unakıtan, ÖİB Başkanı Metin Kilci'ye ?Ne kadar para aldık Metin?' diye sordu. Kilci'nin toplam 6 milyar 550 milyon dolarlık özelleştirme bedelinin ilk taksidi olarak 1 milyar 310 milyon doların alındığını ifade etmesi üzerine Unakıtan, Hazine Müsteşarı Çanakçı'ya ?Neticede kasaya para girdi. Tamam mı İbrahim?' diye sordu. Unakıtan, ?Hazine'nin kasasına para girdi. Şimdi biz onun imzasını atacağız. Biliyorsunuz. Biz biraz daha sağlamcı maliyeci olduğumuz için parayı alacağız, aldık şimdi imzayı atacağız' dedi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın ?parayı sayın' sözleri üzerine, ?Ben heyecandan yanlış yaparım, neme lazım Hazineciler saysın onu, saymışlar. Tamam dediler bana' diye konuştu.

HEDEFE ULAŞTIK:

Alıcının bütün yükümlülüklerini yerine getirdiğini, peşinatın Hazine hesabına yattığını kaydeden ÖİB Başkanı Metin Kilci, 2003'te başlatılan sürecin kamuoyu önünde açık ve şeffaf şekilde tamamlandığını belirtti. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Akdemir de özelleştirme sürecindeki öncelikli hedeflerinin Türk Telekom'un değerini yükseltme olarak belirlediklerini bildirdi. Akdemir, ?Aradan geçen 3 sene içinde bu hedefin yerine geldiğini görmekten mutluluk duyuyoruz' dedi.

TARİHİ GÜN:

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin tarihi bir anı yaşadığını, Telekom özelleştirilmesinin halkın zihninde ?bitmeyen bir hikaye' gibi olduğu söyledi. Telekom özelleştirilmesine 1990'larda başlandığını, ancak çok fazla birşey yapılamadığını belirten Yıldırım, göreve gelişlerinden itibaren oluşan güven ve istikrarla, biriken sorunların çözümünde çok hızlı hareket ettiklerini ve bunun sonucunda da dış yatırımcı ilgisinin artmaya başladığını söyledi.

DANIŞTAY'A TEŞEKKÜR:

Bunlardan ilkinin hukuki belirsizliğin ortadan kaldırılması olduğunu belirten Yıldırım, mahkemelerde sürekli sorun yaratan belirsizlikleri de ortadan kaldıracak düzenlemelerin gerçekleştirildiğini bildirdi. Yıldırım, iptal başvurularını reddeden Danıştay'a da teşekkür etti. 2000 yılına göre Türk Telekom'un tekel hakkının sona erdiğini ve GSM operatörlerinin abone sayısının Türk Telekom'u geçtiğini anlatan Yıldırım, 43 aydan bu yana Türk Telekom'un pazar payının arttırılması ile daha kaliteli ve ucuz hizmeti sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Bugün hisse devrine ilişkin anlaşmaların imzalanmasının ardından Türk Telekom Genel Kurulu'nun yapılacağını ve imtiyaz sözleşmesinin imzalanacağını da açıklayan Yıldırım, Türk Telekom da yeni bir döneme girildiğini kaydetti. Türk Telekom'un tüzelkişiliğinin devam ettiğini hatırlatan Yıldırım, ?Yani bir nöbet devir teslim işi vardır' dedi.

Özelleştirmeyi sakız gibi çiğnedik

BUGÜNLERE kolay gelinmediğini belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, şöyle konuştu: ?Burada en büyük katkı hükümetindir. Neden? Kararlı ve azimli tutumu vardır hükümetin. Hiçbir zaman taviz vermeksizin, hedefimize doğru yürüdük. Bundan dolayı önce hükümetimize ve Sayın Başbakanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Şimdiye kadar özelleştirmeyi hep yapmak istedi bu millet. Gerekli siyasi irade, arkada olmadığı için yeterli düzeyde maalesef yapılmadı. 20 seneden beri ağzımızda sakız gibi çiğneyip durduk özelleştirmeyi. Ama özelleştirme şimdi, AKP hükümetinin kararlı tutumuyla oluyor.' Telekom'un özelleştirmesinin Türkiye ve Türk insanı için fevkalade önemli olduğunu vurgulayan Unakıtan, ?Burada Türkiye'nin geleceğine güven yatıyordu. Bundan gurur duymamız gerekiyor' dedi. Oger'nin uluslararası alanda bilinen, tanınan iyi bir alıcı olduğunu belirten Unakıtan, firmanın, kıran kırana geçen bir rekabetin sonucunda ihaleyi kazandığını ifade etti. Bundan sonrasının Türk Telekom için daha iyi olacağını kaydeden Unakıtan, hem eleman alımında hem de diğer ihtiyaçların karşılanmasında daha rahat hareket edilebileceğine işaret ederek, ?Devlet, işletmeci, tüccar olamaz. Artık özel sektör hukuk kurallarına uygun hareket edilecek' dedi.

İmzalar bitmek bilmedi

KONUŞMALARIN tamamlanmasının ardından imzaların atılmasına geçildi. İlk imza saat 14.47'de atıldı. Hissedarlar sözleşmesi ile hisse rehin sözleşmesine toplam 40 adet imza atıldı. İki belge; Hazine, Türk Telekom, ÖİB ve alıcıda kalmak üzere dörder nüsha olarak düzenlendi. Hisse devrine Hariri ve Unakıtan; hissedarlar sözleşmesine Hariri, Unakıtan ve Ekinalan imza attı.

Telekom'un devri özelleştirme başarısıdır

DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Türk Telekom'un devrinin, Türkiye'nin özelleştirme programının büyük bir başarısı olduğunu söyledi. Vorkink, Türk Telekom'un yüzde 55 oranındaki hissesinin, alıcı firma Oger Telecom'a devrine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin özelleştirmede önemli bir aşama kaydederek bu konudaki kararlılığını gösterdiğini bildirdi. Andrew Vorkink, Türk Telekom'un bugün gerçekleşene devrinin, uluslararası doğrudan sermayenin Türkiye'ye gelmesinde önemli bir katkıda bulunacağını belirtirken, yabancı sermayedeki artışın da, daha çok istihdam yaratarak, sürdürülebilir büyümeye yardım edeceğini ifade etti. Temmuz ayı başında gerçekleştirilen Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok satışına ilişkin ihalede, en yüksek teklifi 6 milyar 550 milyon dolar ile Oger Telecom vermişti.

Telekom'da Doanny Başkan Ekinalan Genel Müdür

TÜRK Telekom'un yüzde 55'lik hissenin değerine ilişkin hissedarlar sözleşmesinin imzalanmasının ardından gerçekleştirilen 3. Olağanüstü Genel Kurul'da, Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Paul Doanny, Yönetim Kurulu Başkanvekilliği'ne İsmet Yılmaz seçildi. Mehmet Ekinalan ise yeniden Genel Müdürlüğe getirildi. Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, Yönetim Kurulu'na seçilen üyeler de şöyle: Mohammat Hariri, Ayman Al Hariri, Paul Doanny, Rıza Metin Ercan, Ghassan Tahir, Basil Yared, Emin Başer (eski RTÜK üyesi) İsmet Yılmaz (Denizcilik Müsteşarı) Doç. Dr. Hüseyin Altaş (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Telekom eski yönetim kurulu üyesi) Talat Aydın (altın hisseyi temsilen) (Kara Ulaştırma Genel Müdürü).

Bu arada 3 kişilik Denetim Kurulu da belli oldu. Denetim Kurulu'na Recai Berber (Erdemir T.A.Ş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Emin Zararsız (Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı) İbrahim Şahin (Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı) getirildi.

Avea'da Karaman sürprizi

OGER Telekom, Türk Telekom'un yüzde 55'iyle birlikte Avea'da da hisse sahibi oldu. Avea'daki yüzde 40'lık Türk Telekom hissesinin yüzde 55'i de Oger'e geçti. Yeniden yapılandırılan Avea'da kamu hissesi yüzde 13 oldu. Kamu adına da Avea'nın yönetim kurulu üyeliğine hızlandırılmış tren faciasının ardından görevinden alınıp daha sonra mahkeme kararıyla dönen TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman getirildi.

Yıldırım: Altyapıda Danıştay'ın dediği olur

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Telekom'un mülkiyetinin imtiyaz süresinde kamuya geri devredilip devredilmeyeceğine ilişkin sorun hakkında, ?Danıştay'ın görüşü ne ise odur' yanıtını verdi. Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmesi ve en büyük yabancı sermaye girişi olarak sunulan Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok satışına ilişkin hisse rehin ve hissedarlar sözleşmesi imzalanırken, imtiyaz sözleşmesinin de Telekomünikasyon Kurumu'yla imzalanacağı belirtildi. Yıldırım, Telekom'da mülkiyet sorununun imtiyaz sözleşmesinde çözülüp çözülmediğine ilişkin soru üzerine, ?Bilmiyorum. Bir sorun olduğunu düşünmüyorum' dedi. Yıldırım, mülkiyetin imtiyaz süresi sonunda devredilip devredilmeyeceğine ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine de ?Danıştay'ın görüşü neyse orada odur' yanıtını verdi.

İçeride imza dışarıda eylem

TÖREN sırasında Haber-Sen üyeleri bina dışında protesto eylemi yaptılar. Binaya yaklaştırılmayan göstericilerin sayısını çok aşan miktarda Emniyet görevlisi de bina dışında hazır bulundu. Güvenlik nedeniyle basın mensupları da, yetkililerin girdiği kapıdan değil, binanın kuzey tarafındaki arka kapısından alındılar.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber