10 trilyonluk fakülte binası, yolu olmadığı için açılamıyor

Haber Giriş : 19 Kasım 2005 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trakya Üniversitesi (TÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi'nin yeni binası, yolu olmadığı için 2 yıldır hizmete açılamıyor. Temeli 15 yıl önce atılan binaya şu ana kadar 10 trilyon lira harcandı.

Okulun faaliyete geçebilmesi için 600 metrelik yol yapılması gerekiyor. Edirne Belediyesi, yolun açılması için mülkiyeti özel şahıslarda bulunan bazı arazilerin kamulaştırılması gerektiğini belirtiyor. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran ise sorumluluğu belediyeye yüklüyor.

12 bin metrekare alana inşa edilen fakülte binası, 27 derslik, 40 öğretim görevlisi odası, 5 makine mühendisliği, 2 mimarlık, 7 bilgisayar mühendisliği ve 1 adet ortak kullanım bilgisayar laboratuvarından oluşuyor. Binada 2 bin öğrencinin eğitim göreceği belirtiliyor.

Rektör Enver Duran, TÜ'ye bu yıl 33 bin öğrencinin kayıt yaptırdığını hatırlatarak Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi'nin yeni binasına ulaşımın patika yoldan sağlandığını ifade ediyor. Rektör Duran şöyle konuşuyor: ?Arazi üniversiteye 1970'li yıllarda tahsis edilmiş. Bizden önceki yönetim 1990 yılında buraya okul inşaatı başlatmış. Okulumuz eğitim ve öğretime hazır. Ama yolu olmadığı için açılış yapamıyoruz. Okul çevresindeki araziler imara açık olmadığından belediyenin arazileri kamulaştırması gerekiyor. Edirne Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü'ne de iki kez resmî yazı yazdık. Şu ana dek cevap verilmedi.? Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Ataka da, şu an mevcut binanın kapasite olarak ihtiyaca cevap veremediğini dile getirerek fakülte binasının bir an önce eğitime açılması gerektiğini söylüyor.

TÜ Yapı İşleri inşaat mühendisi Engin Tuncer ise yeni bina inşaatına, ?çevredeki arazileri nasıl olsa belediye kamulaştırır' düşüncesiyle başlandığını belirterek, ?Bizim TÜ olarak kamulaştırma yapma yetkimiz yok, kamulaştırma işi belediyeye ait.? diyor. Okulun halen yapı ruhsatının alınmadığına dikkat çeken Tuncer, ?Kamu kurumları, İmar Kanunu'na göre yapacağı inşaatın projesi için geçici ruhsat alır. Binanın faaliyete geçebilmesi için gerekli yapı ruhsatı ise inşaatın devamı sırasında alınır. Bizim okul inşaatımız şu an açılışa hazır halde bekliyor. Okulun eğitime açılabilmesi için 600 metrelik bir alanın kamulaştırılıp belediye tarafından ana artere bağlanması gerekiyor.? açıklamasında bulunuyor.

Belediye: Masraf karşılansın, yolu açalım

Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Tuğsal, TÜ tarafından maddi destek sağlandığı takdirde yolun açılabileceğini dile getirdi. Tuğsal şöyle konuştu: ?Üniversite yıllar önce okul yolunun açılması için birkaç kez resmî yazı ile başvuruda bulunmuş. Bu yazılara cevap verilip verilmediğini bilmiyorum. Ancak o yolu açacak paramız yok. Okulun çevresindeki şahıs arazilerinin kamulaştırılması gerekiyor. Üniversite bu parayı bize verirse ve giderleri karşılarsa yolu seve seve açarız.?

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber