Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, ?Alo insan hakları' adını verdiği telefon hattı ile vatandaşların sorunlarını dinleyecek.

Haber Giriş : 26 Kasım 2003 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, ?Alo insan hakları' adını verdiği telefon hattı ile vatandaşların sorunlarını dinleyecek.

İnsan hakları ile ilgili sorunlar artık bir telefonla hükümete iletilebilecek. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, ?Alo insan hakları' adını verdiği telefon hattı ile vatandaşların sorunlarını dinleyecek. İnsan Hakları Başkanlığı bünyesinde toplanan sorunlara hükümet tarafından çözüm bulunmaya çalışılacak. Henüz numarası belli olmayan telefon piyasada bu amaçla kullanılan 444'lü hatlardan alınacak. 

İnsan hakları artık, ?acil telefonlar' listesine alınıyor. ?Alo itfaiye', ?Polis imdat', ?Acil servis' gibi numaralara ?Alo insan hakları' da eklenecek. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı bu amaçla bir çalışma başlattı. Bu çerçevede kurulan telefon hattının yanı sıra, faks, elektronik ve normal posta yoluyla da vatandaşlar taleplerini İnsan Hakları Başkanlığı'na aktarabilecek. Tüm başvurular ?Alo insan hakları' biriminde toplanacak. Başbakanlık'ın sorunların daha kolay iletilmesi ve daha çabuk çözüm bulunması amacıyla hazırladığı projeyi, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası da destekliyor. Finansmanını Dünya Bankası'nın gerçekleştireceği program için, 444'lü bir telefon numarası alınacak. İnsan hakları konusunda şikayeti olan vatandaşlar bu numarayı arayarak şikayetlerini aktaracak. Şehirlerarası telefon görüşme ücreti veya şehir içinden arayanlar için şehir içi ücreti ödeyerek ulaşılabilecek telefon 24 saat kayda alınacak. 

Telefondan kayda alınan şikayetler, daha sonra bilgisayar ortamına aktarılacak. Şikayetin ilgilendirdiği bakanlık, kamu kurum veya kuruluşu ile il ve ilçe insan hakları kurullarına gönderilecek. Onlar da şikayetlerin cevaplarını yazarak merkeze geri dönecek. Böylece insan hakları ile ilgili şikayetlerde hızlı bir sistem işlemeye başlayacak, bu konudaki sorunlar da süratli bir şekilde çözüme kavuşturulmuş olacak. İnsan Hakları Başkanlığı'nın sürdürdüğü, ?İnsan Hakları ve Demokratik İlkeler Konusunda Bilinç Oluşturma' programı çerçevesinde ortaya koyduğu proje, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü için planlandı. Ancak altyapısı hazır olmayan proje bu tarihe yetiştirilemeyecek. Projenin 2004 başında hayata geçirilmesi bekleniyor. 

AK Parti, AKİM'i kurmuştu 

İnsan hakları alanında uygulanması düşünülen sistemin bir benzeri AK Parti Genel Merkezi ve il teşkilatlarında bulunuyor. AK Parti, ?444 25 44' numaralı telefon, faks, e-mail ve postayla Türkiye genelindeki vatandaşların, şikayet, öneri ve taleplerini alıyor. Daha sonra bunları ilgili bakanlıklara aktararak, konuyla ilgili geri dönüşü sağlıyor.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber