'Fişleme değil bilgi notu, ben hazırladım'

Haber Giriş : 17 Aralık 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1995'te üniversitenin karakol komutanıydım. Hizbullah ve PKK eylemleri üzerine emir geldi, notları tuttum. Şimdi Savcılık bu gizli notları açıkladı, boy hedefi haline geldik

Tarih 15 Temmuz 2005. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yapılan aramalarda Rektör Yücel Aşkın'ın kasasından, üstlerinde 'MİT Özel', 'Jandarma Özel', 'YÖK Özel' dosyaları bulundu. Savcılığa göre 414 üniversite personeli ve öğrenci isminin yanında 'tarikat üyesi', 'PKK sempatizanı' gibi tanımlamalar yer alıyordu. Rektör Aşkın'ın fişleme iddiasıyla yargılandığı davada emekli başçavuş ve üniversite güvenlik amiri Saffet Kara da yargılanıyor. Saffet Kara sorularımızı yanıtladı:

* Savcılık iddianamesinde 414 kişiyi fişlediğiniz söyleniyor.
Öncelikle 'fişleme' nedir bunu bilmek gerek. Örneğin bir hırsız, kaçak ya da terör örgütü üyesinin işlediği suç; karakol, ilçe emniyet, il emniyetine kayıtlı olur. Rektörün kasasından çıkanlar ise sadece bilgi notudur.

* Bilgi notu nedir?
Kişinin eğilimleri, nerede görüldüğü ifade edilir. O dönemin OHAL olduğu unutulmamalı. Terör ortamı hakim. Yani üniversiteye özel çalışma değil.

* Bu 'bilgi notları'nı siz mi hazırladınız?
Ben 1995 - 2000 yılları arasında üniversitede Jandarma Karakolu'nun komutanlığını yaptım. İstihbarat çalışması zaten görevimdi. Sadece bu süre içerisindeki bilgi notlarını ben hazırladım.

* 414 kişi şimdi, size nasıl bakıyordur?
Şimdi 414 kişinin bize güzel bakmadığı aşikar ancak biz aynı zamanda PKK ve Hizbullah'ın da boy hedefi haline getirildik. Bu bilgi notları gizli tutulması gerekirken Savcılık tarafından açıklandı. Bu bilgileri savcılık açıkladığı için de Yücel Hoca ve ben boy hedefi haline getirildik.

Yök Başkanı Teziç
Benim dönemimde fişlenen olmadı
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, kendi döneminde öğretim üyelerinin "fişlenmediğini" söyledi, Teziç, bir gazetecinin, "Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof, Dr, Yücel Aşkın, bazı öğretim üyeleri ile ilgili bilgilerin OHAL ve YÖK tarafından gönderildiğini belirtti. YÖK'ün bir fişlemesi oldu mu" şeklindeki sorusuna, "Bu fişler nasıl gitti, yazıyla mı gitti, ben bilmiyorum" yanıtını verdi. "Gidebilir mi" sorusu üzerine ise Teziç, "Ben bilmiyorum. Ben kendi dönemimde hiçbir şey gitmediğini biliyorum. Daha evvel oldu mu, olmadı mı, nereden gitti, bilmiyorum. YÖK'ten gitmemiş de olabilir" diye konuştu. YÖK Başkanı Teziç, "Gitmesi normal mi" sorusuna ise "Normal karşılamıyorum" yanıtını verdi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber