Gözlüklerini bekliyor

Muğla'nın Dalaman İlçesi'nde yaşayan, yüzde 74 görme engelli 16 yaşındaki Keziban Taş, Adana'da özel bir hastanede yaptırılacak gözlüklerini bekliyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Nisan 2013 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gözlüklerini bekliyor

Muğla'nın Dalaman İlçesi'nde yaşayan, yüzde 74 görme engelli 16 yaşındaki Keziban Taş, Adana'da özel bir hastanede yaptırılacak gözlüklerini bekliyor. Derslerde büyük sıkıntı çeken Taş'a, Dalaman Kaymakamlığı yardım elini uzatarak tahtayı daha iyi görebilmesi için özel gözlük sipariş etti.

Dalaman'da 150 lira kira ödedikleri iki odalı bir evde oturan Taş ailesinin dramı, görenlerin yüreğini burkuyor. Eşinden ayrılan 45 yaşındaki Etem Taş ve kızı Keziban Taş zor şartlar altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Baba- kız, Dalaman Kaymakamlığı'ndan son 7 yılda alınan toplam 14 bin 461 lira ve bahçede besledikleri tavukların yumurtaları satarak yaşıyor. Dalaman Adile İhsan Mermerci Kız Teknik ve Meslek Lisesi 9'ncu sınıfta okuyan Keziban Taş'ın her iki gözünde de göz dibi arızası (Bilateral Makular Skar) oluştu, fakat aile bunun farkına varamadığı için tedavisi de yapılamayınca, hastalık kalıcı oldu.

Keziban Taş'a geçen yıl Ege Üniversitesi Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu'nca yüzde 50 görme özürlü raporu verildi. Genç kız okulda tahtayı göremeyip derslerde geri kalınca, bu yıl 12 Mart'ta Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki muayenesi sonucu görme özrü yüzde 74'e çıktığından 'Özel eğitim' raporu aldı.

Derslerini takip edebilmesi için de Adana'da özel bir hastanenin yaptırdığı gözlük camı önünde elle ayarlanabilen mercek ile görmenin fazlalaşabildiği öğrenilince, Dalaman Kaymakamlığı aileyi Adana'ya gönderdi. Peşinden de 4 bin 365 lira para yatırarak gözlük siparişini verdi.

"ÇOCUK GELİŞİMİ OKUYACAĞIM"

Keziban Taş, okulda tahtayı göremediği için yazılanları defterine geçiremediğini belirterek şunları söyledi:

"Daha sonra notları arkadaşlarımdan alıyorum. Bu nedenle de sınavlarda zorlanıyorum. Arkadaşlarımla aynı seviyede sınavlara giremiyorum. Gözümden dolayı derslerde geride kaldığım için de tam olarak konuları anlayamıyorum. 5 yıldan bu yana derslerimde düşüş var. Bu nedenle özel eğitime başlayacağım. Öğretmenlerim özel olarak ders anlatıp yardımcı olacaklar. Gözlerim normal olsa Muğla'da büro yönetimi ve sekreterlik okuyup sekreter olacaktım, ama Dalaman'da kalmam gerektiği için mecburen çocuk gelişimi okuyacağım. Gözlüklerimin geleceği günü sabırsızlıkla bekliyorum."

11 AYDIR GELİRİM YOK

Baba Etem Taş da çeşitli işyerlerinde bekçilik yaptığını, fakat 214 kiloya ulaşınca artık iş bulamaz hale geldiğini söyledi. Taş, "150 liralık kirayı yardımlar ve yumurta satarak karşılıyorum. Geriye kalanla geçinmeye çalışıyoruz. Kızım henüz anne karnındayken gözünün arka kapağında çok az kişide rastlanan yara oluşmuş ve oluşan kabuk görme sıkıntısı yaratmış. Ege Üniversitesi tedavisi yok dedi. Böyle gözler için Adana'da özel bir hastane özel gözlük yaptırıyormuş. Kaymakamlık aracı oldu ve gözlük gelecek. Kızım camı kendisi ayarlayıp tahtayı artık görebilecek. Astım bronşitim ve 11 aydır çalışmadığım için gelirim yok. 15 tavuğun yumurtası ve komşuların yardımıyla geçiniyoruz. Borcum 10 bin lirayı geçti. Tedavi olmak istiyorum. Ekmek, makarna ve pilav yediğimiz için zayıflayamıyorum" diye konuştu.

TEDAVİSİ MÜMKÜN DEĞİL

Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Gürelik, Bilateral Makular Skar adı verilen 'Göz dibinde arıza' veya başka bir deyişle her iki gözün görme noktasındaki bozukluğun tedavisinin mümkün olmadığını belirtti.

Gürelik, "Görme kaybı oluştuğundan hiçbir şekilde tedavisi mümkün değil. Ek görme sistemi olarak büyüteçli gözlüklerle görme az da olsa artabiliyor. Yalnız burada araştırılması gereken bir durum var. Bu hastalık kızımızda genetik mi yoksa başka bir yolla mı oluşmuş bu çok önemli. Eğer genetikse evlendiği zaman aynı durum çocuklarında da görülebilir. Bunun mutlaka kontrolünün yapılması gerekir" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber