Sinop'ta istihdamda yüzde 1'lik düşüş

Sinop İl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Yaşar Kaya, 31 Aralık 2012 tarihinde sona eren 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın ardından Sinop'taki sigortalı sayının yüzde 1'lik düşüşle bin 437 kişi azaldığını söyledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2013 22:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sinop'ta istihdamda yüzde 1'lik düşüş

Sinop İl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Yaşar Kaya, 31 Aralık 2012 tarihinde sona eren 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın ardından Sinop'taki sigortalı sayının yüzde 1'lik düşüşle bin 437 kişi azaldığını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü tarafından 'Sosyal Güvenlik haftası' etkinlikleri kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Vira Otel'de gerçekleştirilen toplantıya İl SGK Müdürü Yaşar Yılmaz, müdür yardımcıları M. Kenan Musanoğlu ile Halil Tümer, Başkanlık Müfettişi Ali Boztepe ve basın mensupları katıldı.

Konuşmasında hafta etkinlikleri hakkında bilgi veren Yaşar Yılmaz, göreve başladığından itibaren geçen 9 aylık süreci değerlendirdi. İlk olarak yeni hizmet binasına taşındıklarını hatırlatan Yılmaz, "Bu zaman süreci içerisinde hedefimizi gerçekleştirmek için çalışma arkadaşlarım ve ben var olan gücümüze güç katarak çalışıyoruz. Yeni hizmet binamıza 08.10.2012 tarihi itibarı ile taşındık. Arşiv birimlerimizi oluşturarak kurulan kompakt arşivlerimizi taşıdık. Çok kütü bir çalışma ortamından şimdi son derece modern ve ferah ortama kavuştuk.

Yeni taşınmış olmamız nedeni ile bazı eksikliklerimiz mevcut ancak, bu eksikliklerimizi de en kısa zamanda gidereceğiz. Artık Sinop un bizden mazeretsiz hizmet beklediğini biliyoruz bizde bu hizmeti vermenin gayretini gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Sosyal Güvenlik Reformu ile aynı zamanda nüfusun tamamına eşit, kolay ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmeti sunumunu amaçlayan genel sağlık sigortası sisteminin oluşturulmasının hedeflendiğini dile getiren Yaşar Yılmaz, bu itibarla, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 01.10.2008 tarihinde tüm hükümleri ile yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Yılmaz, "5510 sayılı Kanun ile sosyal sigortalar alanında birçok konuda norm ve standart birliği sağlanmış ve uygulamaya geçirilmiştir. En son e-devlet uygulamasında e-sevk işlemi alınmış ve sigortalıların elektronik ortamda sevk işlemine başlanmıştır. Avuç izi damar izi pilot uygulamaları ise devam etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışmalarını tüm personelinin katılımıyla, bireysel ve kurumsal enerjisini ortaya koyarak vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet vermek amacıyla sürdürmektedir. Bu doğrultuda, vatandaşların kolay, hızlı ve kaliteli hizmet alabilmelerini sağlamak amacıyla e-devlet uygulamasına geçilmiştir. Bu doğrultuda, 2010-2014 Stratejik Planında da yer verildiği gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu vizyon olarak vatandaş odaklı hizmet anlayışı içinde etkin, süratli ve kaliteli sosyal güvenlik hizmeti sunan, toplumun güvenine sahip ve aktüeryal dengelerini sağlamış, saygın bir kurum olmayı benimsemiştir. Biz başarının bilimsel yollarla nasıl elde edileceğinin bilinci ile hareket ederek doğru olan her şeyi yapacağız. Sigortalı ve işverenlerimize önce rehberlik edip yol göstereceğiz, aksini yapanlarla ilgili ise sigortalılarımızın hakkını savunmak adına, kanunların bize verdiği yetkiyi kullanarak mağduriyetleri ortadan kaldıracağız. İşverenlerimizi ziyaret ederek onların sıkıntılarını problemlerini dinleyerek kurumsal iletişimi güçlendirip, verdiğimiz hizmetlerin kalitesini onların olumlu ve olumsuz tepkilerine göre ölçmeye çalışıyoruz. Paydaş Kurumlarımızla ve Sivil Toplum Örgütleriyle ve basınımızla hep birlikte çalışacağız" diye konuştu.

Aylık bağlama sürelerinin kısaldığını kaydeden Yılmaz şunları söyledi: "4/a da 30 ve 4/b de 34 gün olan gün sayısını ilk altı ayda 20 güne, daha sonrasında da 10 günün altına düşürerek vatandaşı emekli aylığını en kısa sürede almasını sağlayacağımızı ve Kurumumuz tarafından yapılan mesaj sistemi ile de aylığının bağlandığını cep telefonu mevcut sigortalılarımıza mesaj yoluyla bildireceğimizi vatandaş başvurularının

geri dönüşlerini en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Şahsa bağlı bütün ödemeleri günlük yapacağımızın sözünü vermiştik. Ortalama aylık bağlama gün sayısı Mart ayı itibariyle SSK'lı da 9,5, Bağ-Kur'lu da da 15 güne düşürülmüştür."

Sinop ili genelinde 163 bin 439 kişinin 4/a, 4/b ve 4/c kapsamında sigortalı olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Yaşar Yılmaz, bunların 45 bin 799'unun emekli, 43 bin 146'sının çalışan ve 74 bin 494'ünün de hak sahibi olduğunu dile getirdi. 31 Aralık tarihinde sona eren 5084 sayılı Teşvik Yasası ardından Sinop'taki sigortalı sayının beklenenin altında bir düşüş yaşandığını kaydeden Yılmaz, "Teşvikten sonra sigortalı sayımızda bin 437 kişi azalma olmuş ve yüzde 1'lik düşüş yaşanmıştır. Bizim kişisel tahminimiz bunun üzerinde olmasıydı. Ancak kamuoyunda bu konuyla ilgili çalışmaların devam ettiği yönündeki haberlerin pozitif yönde etkilediğini düşünüyoruz. Hatta bazı sigorta kollarımız da da artışlar oldu. Şu anda konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Ama bu çalışmanın sonucunda nasıl bir karar verilir bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber