Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi görüşülüyor

Haber Giriş : 25 Ocak 2006 23:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin 1. maddesi kabul edildi.

AK Parti Tokat Milletvekili Mehmet Ergun Dağcıoğlu'nun imzasını taşıyan Gelir Vergisi Kanunu ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin, gelirlerin vergilendirilmesinde tekli tarifeye geçilmesini ve vergi dilimlerinin azaltılmasını öngören ilk maddesi üzerinde CHP milletvekilleri tarafından verilen önergelerin görüşmeleri sırasında tartışma yaşandı.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, gelir vergisi dilimlerinin azaltılmasına yönelik düzenlemenin, AK Parti'nin ''takiyye yapma'' anlayışının göstergesi olduğunu öne sürerek, asgari ücretle çalışanlar başta olmak üzere düşük gelirli vatandaşlardan daha çok vergi alınarak, zengin kesime aktarılacağını savundu. Kılıçdaroğlu, düzenleme hakkında teklifin altına imzası olan AK Parti'li Dağcıoğlu'nun yeterli bilgisinin bulunmadığını da ileri sürdü.

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu'na, ''Bir tek siz biliyorsunuz, sizin dışınızda kimse bir şey bilmiyor'' diye tepki gösteren Dağcıoğlu, ''Mevcudu kötüleştirmiş miyiz? Bütün konuşmalarda, (neyin altına imza attığınızı bilmiyor sunuz) şeklinde eleştiriler var. Bu kadar angutlar ordusu muyuz?'' şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, ''Evet, mevcudu kötüleştirdiniz. Teklif, ücretlilere darbe vurmaktadır'' diyerek, düzenlemenin ücretlilerin aleyhine olduğunu, kendilerinin de oy aldıkları tabanın beklentilerini gündeme getirme durumunda bulunduklarını kaydetti.

AK Parti milletvekillerinin, ''Size tabanınız oy vermiyor'' diye laf atmaları üzerine başlayan tartışmalar, Komisyon Başkanı Sait Açba'nın uyarılarıyla sona erdi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ise AK Parti'yi ''iki yüzlü politika yapmakla'' suçladı. Hamzaçebi'nin, ''AKP, Irak Savaşı dolayısıyla ABD'ye şantaj yaptı'' şeklindeki sözlerine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Hamzaçebi, tepkilere rağmen sözlerini geri almadı.

UNAKITAN İDDİALARI YENİDEN YANITLADI

Hamzaçebi, Unakıtan'ın, kendisine atfen basında yer alan CHP ve Parti Genel Başkanı'nın banka hesaplarına ilişkin açıklamalara ''tatmin edici bir cevap vermediğini'' ifade ederek, konuya açıklık getirmesini istedi.

Söz alan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, böyle bir açıklama yapmadığını yineleyerek, ''Hiçbir partinin ve hiçbir liderin hesabını açıklayan bir beyanatım olmadı, hiçbir şekilde...'' dedi.

Hiç kimsenin hesabının peşinde olmadığını ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:

''Maliye Bakanı olarak şunu açıkça söylüyorum: Bende hiçbir liderin, hiçbir partinin hesabıyla ilgili bilgi yok. Olmayan bir bilginin de açıklanması söz konusu değil. Neden bu yayınlar yapıldı onu da bilmiyorum. Tekzibi gönderdim. Onların hakkında da tazminat davası açacağım.'' Böyle bir polemik oluşmasına üzüldüğünü kaydeden Unakıtan, ''Bu kadar konuşmama rağmen tekrar tekrar (söylenmiştir de arkasında dursun bakan) gibi sözleri üzüntüyle karşılıyorum. Ne şahsi yapım ne de bulunduğum mevki bunu yapmaya müsait değil'' dedi.

Bakan Unakıtan, öngörülen vergi tarifesiyle ücretlilerin vergi yükünün artırılacağı yönündeki eleştirileri yanıtlarken de bu iddianın gerçeği yansıtmadığını, ''tam tersine ücretlilerin korunacağını'' söyledi.

Türkiye'de bazı holdinglerin üst düzey yöneticilerinin çok yüksek ücret aldığına işaret eden Unakıtan, ''Bunların verdiği vergiyle bakkalın verdiği vergi aynı olmamalı'' dedi.

YENİ DİLİMLER

ANAVATAN ve CHP milletvekillerinin verdiği önergelerin reddedilmesinin ardından, yasa teklifinin 1. maddesi kabul edildi.

Kabul edilen madde, gelir vergisi dilimlerinin azaltılmasını ve tek tarifiye geçilmesini öngörüyor.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber