Organları beş kişiye can verecek

Mersin'in Anamur ilçesinde geçirdiği motosiklet kazasında ağır yaralanan ve Alanya Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen İsmet Çelik'in organları 5 kişiye hayat verecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2013 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Organları beş kişiye can verecek

Mersin'in Anamur ilçesinde geçirdiği motosiklet kazasında ağır yaralanan ve Alanya Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen İsmet Çelik'in organları 5 kişiye hayat verecek.

Çiftçilikle uğraşan evli ve iki çocuk babası 34 yaşındaki İsmet Çelik, Anamur ilçesinde geçirdiği tek taraflı motosiklet kazasında ağır yaralandı. Anamur Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Çelik, burada yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Alanya Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Yoğun bakım servisinde tedavisi süren Çelik'in öğle saatlerinde beyin ölümü gerçekleşti. Ailesiyle görüşen doktorlar, Çelik için yapılan tüm çabaların sonuçsuz kaldığını, ancak organ bağışı için geç kalınmadığını bildirdi. Hasan Çelik'in ağabeyi 43 yaşındaki Kadir Çelik'in, kardeşinin retinaları, karaciğer ve böbreklerini aile kararıyla bağışladıklarını söylemesi üzerine doktorlar harekete geçti. Antalya Akdeniz Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Doku ve Organ Nakil Koordinasyon Merkeziyle irtibata geçilmesinin ardından yola çıkan ekipler, gece saatlerinde Alanya'ya ulaştı. Yaklaşık iki saat süren operasyonla İsmet Çelik'in retinaları, iki böbreği ve karaciğeri alındı. Organ nakli muhafaza çantalarına alınan organlardan retinalar İstanbul, karaciğer Konya, böbrekler ise Antalya'da organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere götürüldü. Operasyona geç kalınması nedeniyle alınması planlanan İsmet Çelik'in kalbinin bu nedenle ritminin bozulduğu ve alınamadığı öğrenildi. Organ bağışı sonrası planlama ve organların alınması süresinin uzaması sebebiyle Çelik ailesinin, cenaze planlarının aksadığı ve bu nedenle Antalya ve Konya'dan organları almak için gelen ekipler hakkında Sağlık Bakanlığı'na şikayette bulunacakları öğrenildi.

Bunun üzerine İsmet Çelik'in yakınları ile bir araya gelen Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran, makamında aile yakınları ile görüştü. Görüşme sonrası açıklamada bulunan Başhekim Başaran, "Aile haliyle zor bir karar verdi. O anki ruh hali ve psikolojilerine katılmamak elbette elde değil. Ancak organ nakli hadi aldık bitti şeklinde bir operasyon değil. Koordineli bir çalışma gerektiriyor. Elbette zamanla yarış önemli ancak, söz konusu olan 5 organ var ve bunlar için ayrı ayrı ekipler mücadele etti. Aileye bu yönde bilgiler verdik ve kendileri de sonradan bizlere hak verdiler. Aileyi bu anlamlı kararından dolayı kutluyor ve ama acılarını paylaşıyorum" dedi. Yakınları tarafından hastane morgundan alınan İsmet Çelik'in akşam saatlerinde Anamur'da toprağa verileceği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber