Atatürkçülük Dersi baştan sona değişti

Haber Giriş : 09 Şubat 2006 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim'de Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük programı sil baştan değiştirildi. 'Teferruat ve tekrar bilgilerden arındırılan' Cumhuriyet Tarihi ve Atatürkçülük dersi, 'olay ve olguların aktarımı ve ezber yerine etkinliklerle' öğretilecek

Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu eski başkanı Prof. Dr. Reşat Genç'in başkanlığında bir komisyon tarafından yazılan yeni program, Talim ve Terbiye Kurulu'nca onaylandı. 1999 tarihli mevcut programı yürürlükten kaldıran ve pek çok 'ilk'e yer verilen yeni programa göre, ders kitapları da değişecek.

SAVAŞ-MÜCADELE AYRIMI

Öğrenci, artık ilköğretim 8. sınıftan başlayarak Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele farkını bilecek. Kurtuluş Savaşı'nın, "19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlatılan, ülke bütünlüğünü korumak, ulusal egemenliğe dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak için ulusça girişilen çok cepheli bir savaş", Milli Mücadele'nin ise "Gerekçe ve amaçları Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri'nde karara bağlanan topyekûn bir ayağa kalkış hareketi ve varoluş süreci" olduğunun ayırdına varacak.

İDAM FERMANI

'İdam Fermanı Sevr' başlığı altında, antlaşmanın maddeleri incelenerek 'Vatana İhanet Kanunu' ve 'İstiklal Mahkemeleri', gerekçe ve uygulama süreçleriyle analiz edilecek. TBMM'ye karşı ayaklanmalar, ayaklanmayı çıkaran kişilerin adları veya ayaklanmanın karakteri ile ele alınacak. Öğrenci, Sevr Antlaşması ile Lozan Antlaşması'nı karşılaştıracak.

ŞEYH SAİT, KUBİLAY

Öğrenci, 'Şeyh Sait İsyanı'nı, 'çağdaş, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı tepkiler ve uluslararası ilişkiler' açısından yorumlarken, Mustafa Kemal'e suikast girişimini, 'Cumhuriyete yönelik tehditler' çerçevesinde açıklayacak. 'Menemen Kubilay Olayı'nı da, 'Türk Ulusu'nun Cumhuriyet yönetimindeki kararlılığı ve çok partili siyasi hayata etkisi' açısından değerlendirecek.

ERMENİ İDDİALARI

İnkılap Tarihi'nde 'ilk' olarak Türk-Ermeni ilişkilerinin tarihsel gelişimi ve Ermeni iddiaları, terörizm, misyonerlik faaliyetleri, irtica, bölücülük konuları da ele alınacak. Ermeni sorunu ile ilgili belgesel film izleyecek öğrencilerin, "TC'nin temel niteliklerini yönelik iç ve dış tehditlere karşı korunması konusunda duyarlı olması" sağlanacak.

TSK VURGULAMASI

AB'nin 'sivilleşme' diretisine karşın, İnkılap Tarihi'nde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) vurgulamasına yer verildi. 'Ülkemizde ve dünyada huzur ve barışı sağlamak ve Cumhuriyetimizi koruyup kollamakla ilgili' ifadesiyle TSK'nın görevleri ve önemi kavratılacak. TSK'yı tanımak amacıyla en yakın askeri birliğe gezi düzenlenecek. Atatürk'ün, 29 Ekim 1938'de Cumhuriyet'in 15. yılında yayımladığı "Türk Ordusu'na mesajı" da ilk kez İnkılap Tarihi'ne girdi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber