Kredi kartı borçlarının yapılandırılması için son 20 gün...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2006 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komitesi Başkanı Avukat. Faruk Hançer, Kredi Kartı Yasası kapsamında, kart borçlarını taksitlendirmek isteyenlere, bankaların ''hormonlu hesap'' çıkardığını savundu.

Hançer, 1 Mart 2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve taksit başvurusu için 60 gün süre tanınan kredi kartı mağdurlarından yoğun şikayetler geldiğini belirtti.

Hançer, kredi kartı batağının toplumsal bir soruna dönüşmesi, üst üste intiharların yaşanması ve bu konuda kamuoyundan gelen baskılar sonucu çıkarılan yasadan tüm mağdurların yararlanması gerektiğini vurgulayarak, ''Güç de olsa çıkarılan bu yasaya göre, kredi kartları borcuna son hesap özeti ihbarında belirtilen borç miktarı üzerinden taksitlendirme yapılacak. Ancak, bankalar kendi işlerine geldiği gibi davranıyor'' görüşünü dile getirdi.

Hançer, yine yasa gereği icra masrafları ve avukatlık ücretlerine faiz uygulanmayacağını, oysa çok sayıda bankanın bu giderleri de faizlendirdiğini tespit ettiklerine işaret ederek, şunları söyledi:

''Avukatlık ücreti 150-160 YTL, icra masrafları ise 80-100 YTL arasında değişiyor. Bu rakamların üzerinde çıkarılan ücretlere karşı çıkılması gerekir. Bankaların çıkardığı (hormonlu) hesaba boyun eğmeyin, haklarınızı arayın.'' Hançer, tüm bunların yanı sıra bankaların, Kredi Kartı Yasası çıkmadan önce ''bu yasanın çıkacağı beklentileri olduğundan'' kredi kartı borcunu ödemeyenlere ihtar göndermediklerini tespit ettiklerini belirterek, ''Borç temerrütte düşürülmemiş. Temerrütte düşmeyen borç da yasadan faydalanamayacağından bankalar bu oyuna başvurmuş'' diye konuştu.

KART SAHİPLERİ VE BANKALAR MAHKEMELİK OLACAK

Yasa hükümlerini uygulamayan bankalara itiraz dilekçesi verilmesini isteyen Hançer, bu durumdaki kişilere, ''İadeli taahhütlü mektupla yapılacak bu başvuruyu belgeleyin, aksi takdirde mahkemede hak aranamaz. 20 günlük süre dolduğunda çok sayıda kart sahibi banka ile mahkemelik olacak'' uyarısında bulundu.

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihlerde yüzde 125'leri bulan faizler işletildiğini anlatan Hançer, şöyle devam etti:

''Kredi kartı mağduru olup da her ay asgari tutarı ödeyerek yıllarca borç batağında kalan tüketiciler var. Bunların da mağdurlardan sayılmasını istedik, yasada buna da yer verildi. Ancak, bankalar bunda da sorun çıkarıyor.

Yüksek meblağlardaki faiz gelirlerinden mahrum kalmak istemeyen bankalar, taksitlendirme için başvuran kart sahiplerine kendi menfaatleri doğrultusunda hesap çıkarıyor. Kart sahipleri arasında bilinçli olanlar bize başvuruyor, ancak bunun farkına varmayanlar taksitlendirme tablosuna imzayı atıyor.'' Yasadan yaklaşık 800 bin kart mağdurunun yararlanmasının beklendiğini ifade eden Hançer, 30 Nisan 2006'da, yasadan faydalanma süresi dolduğunda hakkını şimdi arayanlar dışındakilerin hiçbir savunmasının olamayacağını anlattı.

Hançer, kredi kartlarıyla ilgili her türlü sorunda tüketicilerin TÜ-MER'in internetteki ''www.tumer.org'' adresinden yararlanabileceklerini, burada bankalara verilecek dilekçe örneklerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber