Müezzinoğlu: İlaçta yerli üretimi yüzde 85'e çıkartılacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Suriyeli sığınmacıların, sahra, prefabrik ve kalıcı bina tipi hastanelerde sağlık hizmeti aldığını belirterek, "İnsani yardım faaliyetleri kapsamında, Suriyeli sığınmacılar için 1 milyon 719 bin 445 poliklinik hizmeti verildi” dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2013 14:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Müezzinoğlu: İlaçta yerli üretimi yüzde 85'e çıkartılacak

Müezzinoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2014 Yılı Bütçesi üzerinde yaptığı sunumda, 1. 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarında erişkin, çocuk ve yeni doğanda toplam 11 bin 130 yoğun bakım yatağı bulunduğunu söyledi.

2002'de 35 olan yanık merkezi yatak ile yanık ünite sayısının 2013'te 367'ye çıktığını dile getiren Müezzinoğlu, bunun 2014'te 390'a yükseltileceğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı kuruluşlarında tıbbi teknoloji kullanımı hakkında da bilgi veren Müezzinoğlu, 2002'de MR sayısının 18, BT'nin 121, USG'nin 495 ve diyalizin bin 510 olduğunu; 2013 yılında MR sayısının 310'a, BT'nin 448, USG'nin 3 bin 50'ye ve diyalizin 4 bin 644'e yükseldiğini dile getirdi. Müezzinoğlu, tıbbi denetim kapsamını genişlettiklerini de söyledi.

Müezzinoğlu, e-sağlık uygulamaları kapsamında "Tele-tıp, Tele-Radyoloji" uygulamalarını da yaygınlaştırdıklarını anlatarak, 2013'te 47 olan Bakanlığa bağlı kardiyo vasküler cerrahi merkez sayısının, 2014'te 49'a, 2013'te 25 olan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi sayısının da yeni yılda 27'ye çıkartılacağını bildirdi..

Merkezi Hastane Randevu Sistemi'nden günlük ortalama 225 bin işlem gerçekleştirildiğini açıklayan Müezzinoğlu, sistem aracılığıyla randevu alarak muayene olma oranının yüzde 45 olduğunu bildirdi. Müezzinoğlu, bunun 2014 yılı için yüzde 65 olarak hedeflendiğini kaydetti.

Son verilere göre , hasta haklarına başvuru sayısının toplam muayene sayısının on binde 6'sına denk geldiğinin altını çizen Müezzinoğlu, sağlıkta ulusal renk kodlarına ilişkin de bilgi verdi.

Organ bağışı konusunda Türkiye'nin dünyanın çok gerisinde olduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, 2002'de 745 olan organ nakli yapılan hasta sayısının 2013'te 4 bin 196'ya çıktığını belirtti.

-İlaçta KDV oranı yüzde 8'e düşürüldü

Kamu ilaç politikaları hakkında da bilgi veren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Referans fiyat uygulaması ile fiyatları yüzde 80'e varan oranlarda düşürdük. Tek geri ödeme komisyonu kurduk. İlaçta KDV oranını yüzde 8'e düşürdük. İlaç ruhsatlandırma süreçlerini AB ile uyumlu hale getirdik. Reçetelenen ilaçlar için en ucuz eşdeğer ilacın yüzde 15 fazlasına kadar olan ürünlerin karşılığının ödenmesi kuralını getirdik. İlaç Takip Sistemini getirdik. Uygulamaya konulan e-reçete yazılımı ile hekimlere reçetesiz analiz bilgilerini ulaştırmaya başladık."

"Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2013-2017" yi hazırladıklarını da dile getiren Müezzinoğlu, Reçete Bilgi Sistemi'ni geliştirerek uygulamaya koyduklarını söyledi.

Bu kapsamda aile hekimlerine reçeteleri ile ilgili olarak aylık bilgilendirmeler yapıldığını belirten Müezzinoğlu, "2014 yılı sonuna kadar tüm hekimlerimizin bu sisteme dahil olması ve internet ortamında kişisel web sayfaları üzerinden bilgilendirilmesini hedefliyoruz" dedi.

-İlaçta yerli üretim 2023'te yüzde 85'e çıkartılacak"

Müezzinoğlu, 2012'de yüzde 50 olan ilaç tüketim tutarının yerli üretimle karşılanma oranının 2013'te yüzde 51 olduğunu belirterek, bu oranın 2017'de yüzde 58'e ve 2023'te yüzde 85'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

İlaç Takip Sistemi ve Ürün Takip Sistemi hakkında da bilgi veren Müezzinoğlu, güvenli ürünlere erişim için tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlerin tüm süreçlerini takip edeceklerini, ilk defa tıbbi cihazların bakım, onarım ve kalibrasyon süreçlerini izleyeceklerini bildirdi. Müezzinoğlu, sahte, kaçak ve her türlü yasadışı ürün satışının önüne geçmeyi hedeflediklerinin altını çizerek, etkin piyasa ve gözetimi kapsamında güvensiz ve kaçak ürünlerin tespiti ile geri çekme işlemlerinin etkin şekilde yapılmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Ürünlerin nereden temin edildiğini ve nerelerde kullanıldığının izleneceğini ifade eden Müezzinoğlu, "Uyarı kapsamında yapılan bildirimler ve bu doğrultuda yapılacak işlemler daha etkin şekilde sistem üzerinden takip edilecek. Piyasa Gözetim Denetim faaliyetlerinde veri kaynağı olarak kullanılacak ve risk esaslı denetimin temelini oluşturacağız" dedi.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında da bilgi veren Müezzinoğlu, "Tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlerin tekil bazda takibi yapılabilecek, kaçak veya sahte ürünün piyasada bulunmasını engelleyeceğiz. Sistemin tüm paydaşlarından alınan bildirimlerle ürünün bir kez satılmasıyla kayıt dışı ekonominin önlenmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Müezzinoğlu, piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında şikayet esaslı denetim anlayışından risk esaslı denetim anlayışına geçtiklerini belirtti.

-38 bin 681 Suriyeli sığınmacı hastanelerde yatıyor

Acil sağlık hizmetlerine de değinen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"2002'de 481 olan acil sağlık istasyonu sayısı 2013'te 2 bin 39'a çıktı ve 2014'te 2 bin 189'a çıkartılacak. 2002'deki ambulans sayısı yeni yılda 3 bin 464'e çıkartılacak.

2008 yılından günümüze 20 bin 713 vakanın müdahale ve naklini gerçekleştirdik. Afet ve Acil Durumlarda Sağlık Hizmetleri kapsamında 81 ilde özel eğitimli 5 bin 367 sağlık personeli yetiştirdik."

Müezzinoğlu, insani yardım faaliyetleri kapsamında Suriyeli sığınmacılar için, sahra, prefabrik ve kalıcı bina tipi hastanelerde sağlık hizmeti verdiklerini belirterek, Suriyeli sığınmacılar için 1 milyon 719 bin 445 poliklinik hizmeti verdiklerini söyledi. "Yatan hasta sayısı 38 bin 681'dir" diyen Müezzinoğlu, toplam 30 bin 91 kişinin ameliyat edildiğini, 6 bin 725 kişinin doğum yaptığını bildirdi. Müezzinoğlu, 376 UMKE personelinin de görevlendirildiğini bildirdi.

Müezzinoğlu, Somali'de insani yardım faaliyetleri kapsamında da sahra hastanesi, Kızılay Cezire Kamp Polikliniği ve 5 adet ambulans ile sağlık hizmeti verildiğini söyledi. Toplam 341 bin 549 kişiye poliklinik hizmeti verildiğini anlatan Müezzinoğlu, "23 bin 997 laboratuvar, 2 bin 672 ameliyat yapıldı, 6 bin 406 röntgen çekildi ve 345 personel görevlendirildi" dedi.

-Şehir Hastaneleri yaygınlaştırılacak

Müezzinoğlu, Türkiye'deki hekim sayısının Avrupa'nın oldukça gerisinde kaldığını vurguladı.

Sağlık yatırımları hakkında da bilgi veren Müezzinoğlu, Şehir Hastaneleri'nin de ülke geneline yaygınlaştırılacağını ifade ederek, bu kapsamda 17 projenin sözleşmesini imzaladıklarını, 3 projenin ihale aşamasında olduğunu ve 48 projenin de çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

"Kamu sağlık harcamalarının GSYİH içindeki oranı 2002 yılında yüzde 3.8 iken, 2012 yılında devasa bir dönüşüme rağmen bu rakam sadece yüzde 4.1 oldu" açıklamasında bulunan Müezzinoğlu, bunların dışında Gemi Hastane Projesi başlattıklarını da söyledi.

-"Sağlık alanında bölgesel cazibe merkezi olacağız"

Sağlık turizmi kapsamında elde edilen gelirlere vergi muafiyeti getirdiklerini, dört dilde hizmet veren yurt dışı hasta danışma hattı kurduklarını, konaklama tesislerinde sağlık kuruluşu kurulup işletilmesi imkanı sağladıklarını belirten Müezzinoğlu, tanıtımların artırılacağını ve hizmet sunumunun kalitesinin iyileştirileceğini bildirdi.

Türkiye'de serbest sağlık bölgeleri kurulabilmesinin önünü açtıklarının altını çizen Müezzinoğlu, 'Sağlık alanında bölgesel cazibe merkezi olacağız. Yabancı sermaye ve yüksek tıbbi teknoloji girişini hızlandıracağız' diye konuştu.

Müezzinoğlu, TÜRKÖK Projesi'nin ilk adımı olan Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü'nün de imzalandığını hatırlatarak, "Türkiye genelinde 12 bağış merkezi kurulacak. İsteyen vatandaşlarımız, ilik bağışında bulunabilecekler. 5 yıl içinde 250 bin vericiye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Mehmet Müezzinoğlu, kadın sağlığı çalışmaları kapsamında sağlıklı evlilik ve sağlıklı doğum programlarını yaygınlaştıracaklarını ifade ederek, riskli gebeliklerin daha yakın takip edileceğini, misafir anne uygulamasının güçlendirileceğini ve üreme sağlığı hizmetlerinin geliştirileceğini kaydetti.

Müezzinoğlu, sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranın 2003'te yüzde 39.5'ten 2012'de yüzde 74.8'e çıktığının da altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber