'Kredi faizleri artabilir'

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Merkez Bankası'nın aylık repo ihalesini kaldırmasının bankaların maliyetlerini artıracağını, bunun da kredilere yansıyacağını söyledi.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 20 Kasım 2013 17:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Kredi faizleri artabilir'

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Merkez Bankası'nın son kararını ve kredi kartı kullamına getirilmesi gereken kısıtlamayı CNBC-e'ye değerlendirdi.

ARTAN MALİYETİ KREDİLERE YANSITACAĞIZ

Merkez Bankası'nın bir aylık repo ihalesini sonlandırmasıyla ilgili konuşan Aras, "Bu karar bankaların fonlama maliyetlerini biraz artıracak. Hafif bir yansıması olacak. Faiz eğrisini bir çıt yukarı aldı. Maliyetlerimiz biraz artacak. Biz de bunu verdiğimiz kredilere yansıtmaya çalışacağız" dedi.

KISITLAMA BANKALARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Aras, BDDK'nın kredi kartı düzenlemelerinin kart ağırlık çalışan bankalara olumsuz etkisinin olacağını söyledi.

Finansbank YKB'nı, "Kredi kartındaki hacimlerin düşmesi anlamına gelecek. Bu perakende sektörünü de etkileyecek. Yeni ekonomi politikası tüketimin biraz daha kontrol altına alınması amaçlı. Artan tüketimin cari açığa etkisi olacağı düşünülüyor. Bu sebeple bu tip uygulamalar geliyor. Kredi kartlar aslında çok faydalı enstrümanlar ama bu düzenlemeyle kullanım hacmi azalacak. Bu da bankaların buradan sağlayacağı karlarda daralma göreceğiz" diye konuştu.

BANKALAR KOBİ KREDİLERİNE YÖNELDİ

Daralan karlılık için alternatif planlara yönelik de konuşan Aras, "Yeni düzenleme bankaları tüketici finansmanından ziyade kobilere yöneltiyor. Bankalar düzenlemenin ardından KOBİ'lere ticari kredilere yönelecek. Bu da cari açığı olumlu etkileyecektir. Ancak bu çok hassas bir denge. Bir yanda tüketiciler bir yanda KOBİ'ler. Bekleyip göreceğiz" dedi.

KREDİ BÜYÜMESİ AYNI KALACAK

Aras, 2014 yılındaki kredi büyümesinin bu yılki büyüme seviyesiyle aynı kalabileceğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Bankalar sermaye yeterlilik oranları hala yerinde. Yeteri kadar sermayeleri var. Ama düşen karlılığı artırmak için kredi hacimlerini artırmaya çalışacaktır."

BÜYÜME YÜZDE 4'ÜN ÜSTÜNE GİDEBİLİR

Aras, Türkiye'nin bu yıl yüzde 4'ün üzerine büyüyebileceğini söyledi. Gelecek yıl için İSE yüzde 4 olan büyüme hedefini tutturamayabileceğini, hedefin biraz altında kalınacağını öngördü.

KURLARDAKİ HAREKETLİLİK DEVAM EDEBİLİR

Fed'in Başkan değişimi ve varlık alım programındaki değişiklik beklentisinin Türkiye'ye olası etkileri hakkında da konuşan Aras, "Fed Başkanı Şubat ayı gibi göreve gelecek. Tutumu önemli ama genel beklenti faizlerin yükseleceği yönünde. Faizlerin yükselmesi Türkiye gibi ülkelerden fon çıkışları anlamına geliyor. Ama Türkiye kendini finanse etme konusunda sorun yaşamaz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber