Meclis'te tarikat tartışması...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2006 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, yurt dışına gönderilen ve eğitimlerini tamamlayamayanlara kolaylık getiren kanun teklifi, CHP'li milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Grup başkanvekillerinin hazırladığı, bazı kamu alacaklarının tahsil ve terkinine ilişkin yasa teklifini görüşmeye başladı.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, yurt dışına gönderilip başarılı olmayanların mali yükleriyle ilgili düzenleme yapılmasına katıldıklarını belirterek, bu yönde hazırladığı teklifle ilgili bilgi verdi.

Türkiye'de mastırını ve doktora eğitimini başarıyla tamamlayan binlerce insanın kadrolara atanamadığını, ancak AK Parti'li milletvekillerinin teklifiyle, şimdi başarısız insanlara böyle bir hak tanındığını savunan Kılıçdaroğlu, ''Keşke AKP'nin bir üniversitesi olsaydı, bunları oraya gönderseydiniz. Başarısız olanı üniversiteye niye atıyorsunuz? Böyle bir kişinin çocuğuma ders vermesini istemem'' dedi.

Düzenlemenin 60 kişi için yapıldığını ileri süren Kılıçdaroğlu, bunların isimlerinin açıklanmasını istedi. Kılıçdaroğlu, ''Bunların arkasındaki güç, tarikat nedir açıklansın biz de bilelim'' diye konuştu.

Teklifle ilgili bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, benzer düzenlemenin daha önce ''torba yasa'' içinde bulunduğunu, ancak acil olan bazı konuları teklif olarak getirdiklerini kaydetti. Ergin şunları söyledi:

''Kılıçdaroğlu, bir örgüt, tarikat bağlantısı biliyorsa açıklasın, seviniriz. Bugüne kadar bu Meclis, mağdur olan kişilerle ilgili çeşitli düzenlemeler yaptı. 1402'liklerle ilgili düzenlemeyi CHP ile birlikte yaptık. Bu da yakın tarihte yaşanan ve vicdanları yaralayan uygulamalar sonucu mağdur olanların mağduriyetini giderici bir tekliftir.''

'YEĞENİMİN SUÇU, BAŞARILI OLMASI MI?'

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, ''Başarısız olanları ne münasebetle memurluğa ya da öğretim üyeliğine atıyorsunuz? Benim yeğenim mastırını başarıyla tamamladı. 2 dil biliyor ama hiçbir yere giremiyor. Onun suçu, başarılı olması ve bu eğitimini Türkiye'de yapması mı?'' diye sordu.

Ergin'in ''yakın tarihte yaşanan ve vicdanları yaralayan uygulamalar sonucu mağdur olanların mağduriyetini gidermek'' amacıyla teklif verdiklerini söylemesiyle, asıl niyetini ortaya koyduğunu ileri süren Kumkumoğlu, ''Bu insanlar ne yaptı da mağdur oldu? Size göre türban bir mağduriyet olabilir. Şimdi, 'Türban taktı, okulunu bitiremedi, öyleyse onu doktor yapalım' diyorsunuz. Böyle bir şey savunulabilir mi?'' görüşünü savundu.

Mağdur olan bu kişilerin yargı yoluna başvurmadığına işaret eden Kumkumoğlu, kendisinin 1402'lik olduğunu, ancak bu durumdaki kişilerin yargıya gidip geri döndüğünü anlattı. Kişiye özel düzenleme yapılamayacağını vurgulayan Kumkumoğlu, ''Devlet bunları eğitim için yurtdışına göndermiş, bunlar gidip ülke aleyhine çalışmış, Cumhuriyet'e karşı tavır ve eylemler içine girmişse, bunların hocalık yapmasını kimse savunamaz. Niyetiniz buysa, çıkıp bunu açık açık söyleyin'' dedi.

'VİCDANLARI SIZLATIR'

Teklifin görüşmeleri sırasında AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, Kumkumoğlu'nun konuşmasına tepki göstererek, ''Bunların hakkında mahkeme kararı mı var? Burada şov yapıyorsun'' dedi.

CHP'li Kılıçdaroğlu'nun, ''Mahkeme kararı bile yok. Devlet bu kişiler hakkında bir tasarrufta bulunmuş ama bunlar haklarını aramamış'' demesine Baştopçu, ''Güçsüzün, haklının yanındayız'' karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, ''60 kişiyi savunan güç işte... İktidar da gücünü buradan alıyor. Bunların durumu ile 1402'likleri birbirinden karıştırmayın'' dedi.

CHP'li Kumkumoğlu da ''28 Şubat nedeniyle okuldan atılan profesör var mı?'' diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, düzenlemenin adaletsizlik içerdiğini belirterek, yurtdışına eğitime gönderilip geri gelenlerin mali yüklerinin hafifletilebileceğini, ancak bunların sınavsız ve hiçbir sınırlamaya tabi olmadan memuriyete ya da öğretim üyeliğine atanamayacağını söyledi. ''Yüksek lisansını yapamayanı, nasıl olur da 'ileride genel müdür olur' diye memuriyete atarsınız? Yurtdışında zararlı faaliyetlerde bulunanları üniversiteye alırsanız, bu vicdanları sızlatır'' dedi.

Kılıçdaroğlu'nun ''Bu işlemi yapacak olan, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Bu kurumların temsilcisi burada mı?'' sorusu üzerine, MEB temsilcisinin Komisyon'da olduğu, YÖK'ün ise temsilci göndermediği bildirildi.

Komisyon Başkanı Sait Açba, tartışmaların sürmesi üzerine birleşime 10 dakika ara verdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve AK Parti'li üyelerin de Açba'nın odasına girerek toplantı yapması nedeniyle toplantıya 1 saat ara verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber