Boşanma rakamları korkutuyor

Kayseri Adalet Sarayı'ndaki 5 Aile Mahkemesi'nde 2013 yılında toplam 5 bin 161 boşanma davası açıldı. Son yıllarda artan boşanma rakamları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerini yeni önlemler almaya zorluyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde açılan Aile Danışma Merkezi, eş seçiminden, aile bireylerinin birbirleriyle iletişimine kadar her konuda ailelere yardımcı olmaya çalışıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2013 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Boşanma rakamları korkutuyor

Kayseri'deki boşanma rakamlarının, Türkiye'nin gerçeklerini de yansıttığını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri, boşanma rakamlarının, Türkiye geneline paralel olarak Kayseri'de de artış gösterdiğini kaydettiler. Yetkililer, boşanma rakamlarındaki artışın önlenmesi ve aile birliğinin korunması için Bakanlık olarak çeşitli önlemler alındığını ve bir takım çalışmaların uygulamaya konulduğunu belirterek, "Bunların başında da İl Müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Aile Danışma Merkezleri'dir. Bu merkezlerde uzmanlar, ailelere karşılaştıkları sorunların çözümü konusunda yardımcı oluyorlar. Öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki, ilk önce aile kuracak kişiler eş seçimini nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Örneğin, erkek bir siyasi partinin aktif üyesi, eş olarak seçeceği kadın ise bir başka partinin fanatik destekçisi. Bu durumda olan kadın ve erkek, birbirlerini sevmişler ve evlenmişler. Ancak ondan sonra aralarında başlayan siyasi tartışma, öyle bir boyuta ulaşıyor ki, aile içerisinde çok kolay halledilebilecek meseleler bile içinden çıkılmaz olaylarmış gibi algılanıyor ve boşanmaya kadar gidiyor" ifadelerini kullandılar.

Yetkililer, aile bireyleri arasındaki en büyük tartışmalardan birisinin de ekonomik nedenler olduğunu vurgulayarak, "İnsanlarımız, aile ekonomisini bilmiyorlar, gelir ve gider dengesini oluşturamıyorlar. Böyle olunca da ister istemez aile bireyleri arasında sert tartışmalar yaşanıyor. Bu tartışmaların sonucunda da çatışmalar kaçınılmaz bir hal alıyor. Bir ailenin geliri 3 lira ama harcamaları 5 lira. Bu aradaki 2 liralık fark, kapanmıyor. Bu durumda sıkışan aile reisi konumundaki erkek, başka yollara başvuruyor ve aile sıkıntıya düşüyor. Aileyi oluşturan bireylerin, aile ekonomisini iyi bilmesi ve yönetmesi gerekir. Erkek, gelirine göre harcama yapmalı, kadın ve çocuklar ise gelirlerinin ne olduğunu bilerek ona göre istekte bulunmalı" dediler.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri, aile bireylerinin, sorunları çözme noktasında birbirleriyle konuşması, karşılıklı olarak birbirlerini anlayarak soruna yapıcı bir şekilde çözüm bulmaya çalışması ve sorunun çözümü için verilen ortak kararın uygulanması gerektiğini belirterek, bu evrelerin herhangi bir noktasında sıkıntı yaşanması durumunda ise profesyonel destek alınmasını önerdiler.

Aile Danışma Merkezlerindeki uzmanlar tarafından aile kuracak gençlere eş seçimi ve iyi bir aile kurmanın yollarının anlatıldığını ifade eden yetkililer, ailelere ise, ev ekonomisi, aile bireyleri arasındaki iletişim, karşılaşılan sorunlara karşı konuşarak ve ortak bir karara vararak çözüm üretme, anne ve baba ile çocukların iletişimi gibi konularda bilgiler verildiğini, aile birliğinin korunması için, bakanlığın imkanları ölçüsünde maddi ve manevi her türlü desteğin sağlandığını bildirdiler.

Öte yandan, merkezde eğitim verilen 130'dan fazla kamu görevlisinin, mahallelere dağılarak muhtarlarla temasa geçtiği ve aile ziyaretleri gerçekleştirerek, sorunlarla ilgili görüşmeler yapmaya başladıkları da öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber