İşverenden sendika baskısı

SEN­Dİ­KA­LAR Ya­sa­sı­'n­da geçen yıl ya­pı­lan de­ği­şik­lik­le sen­di­ka­ya ye­ni üye­lik­te ve is­ti­fa­da aranan no­ter şar­tı kal­dı­rıl­dı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Ocak 2014 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşverenden sendika baskısı

SENDİKALAR Yasası'nda geçen yıl yapılan değişiklikle sendikaya yeni üyelikte ve istifada aranan noter şartı kaldırıldı. Bu denin uygulama, 7 Kasım 2013'te başladı. Böylece sendikalı olmak ya da sendikadan çıkmak ayrılmak işçilere 200 liralık masraf çıkaran noter şartı tarihe karıştı. Sendika üyeliği ve istifaların noter yerine 'e-devlet' üzerinden yapılmaya başlanması, işçilere adeta sendika yolunu açtı. Yeni uygulamanın ilk bir aylık bölümünde Isparta'da yaklaşık 700 işçi sendikalı oldu.

Türk - İş İl Temsilcisi ve Teksif Sendikası Isparta Şube Başkanı Sadık Kaya, 7 Kasım 18 Aralık tarihleri arasında, e-devlet üzerinden yapılan sendika üyeliğinin Isparta'da yaklaşık 700 ol-duğunu vurguladı. Yeni uygulamayla Isparta'da çalışmakta olan işçilerin harekete geçerek e- devlet üzerinden sendikalı olduğunu vurgulayan Kaya, "İnternet ortamında gerçekleş kayıt direkt Bakanlığın kayıtlarına geçiyor" dedi.

Isparta'da işverenlerin e-devlet üzerinden sendika kaydı yaptıran işçilere baskı yaptığını belirlediklerini vurgulayan Kaya, "Yasa gereği işçiler sendikal haklarını kullandıkları için işten atılmaları halinde işe iade davası açma hakları ve tazminat davası açma hakları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Anayasa'nın 51. maddesinde 'hiç kimseye sendikaya üye olması veya olmaması konusunda baskı yapılamaz' denilmektedir. Bu tür baskılara maruz kalan işçiler cumhuriyet başsavcılıklarına başvurarak haklarını arasın" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber