Reçetelerde yolsuzluk yapan bin 200 eczaneye soruşturma

Haber Giriş : 05 Mayıs 2006 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağ-Kur Genel Müdürlüğü reçetelerde usulsüzlük yaptığı belirlenen bin 200 eczane hakkında soruşturma başlattı.

Yapılan incelemeler sonucunda ilginç usulsüzlükler tespit eden kurum yetkilileri, ?patatesten yapılmış mühür' basılan reçeteler tespit etti. Bağ-Kur, prim borcu yapılandırması konusunda ise beklenen ilgiyi bulamadı. 16 milyar YTL'lik toplam alacağın sadece 2 milyar dolarını oluşturan borçlular yeniden yapılandırma için başvurdu.

Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nün geçmiş yıllarına ait hesaplarını ibra eden TBMM KİT Komisyonu, kurum bürokratlarından ilginç bilgiler aldı. Görüşmelerin başında konuşan KİT Komisyonu Başkanı Nurettin Canikli, Bağ-Kur'un yaklaşık 16 milyon kişiye hizmet verdiğini hatırlattı. Prim tahsilatlarının tam olarak yapılamaması dolayısıyla kurumun ciddi finansman sorunları yaşadığına dikkat çeken Canikli, bu sebeple Bağ-Kur'un mali yapısının bozulduğunu belirtti.

Kurumun sorunlarına ilişkin bilgi veren Genel Müdür Vekili Saner Güngör ise eczanelerin Bağ-Kur'a yaptıkları usulsüzlükleri anlattı. Kurumun 2003'te 5 milyar 78 milyon YTL, 2004'te 5 milyar 711 milyon YTL, 2005 yılında ise 6 milyar 880 milyon YTL açık verdiğini anlatan Güngör, yaptıkları incelemeler çerçevesinde kurumdan haksız kazanç elde ettiği belirlenen bin 200 eczane hakkında soruşturma başlattıklarını ifade etti. Güngör, ?Yaptığımız incelemelerde patatesten yapılmış mühür basılan reçeteler bile tespit ettik.? dedi. Saner Güngör, sağlık yardımlarının kontrol altına alınarak, suiistimallerin ve kötü kullanımların en aza indirilmesi amacıyla uygulamaya konulan Bağ-Kur Eczane Otomasyon (BEOS) Projesi ile kuruma fatura edilen günlük reçete sayısının, ortalama 160-170 binden 113 bine düşürüldüğünü kaydetti.

AK Parti İstanbul Milletvekili İlhan Albayrak'ın, kurumun bazı sigortalılarına hayali prim yüklendiği yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine Güngör, ?Eskiden kurum memurları, veznelerinden prim tahsilatı yapıyordu. O sıralarda personele şifre veriliyordu. Eğer tahsilatı yapan memur iyi niyetli değilse, birinin adına yatırılan primi, başkasının hesabına aktarıyordu. Daha sonra bu aktarımları engelleyecek kilit konuldu.? açıklamasını yaptı. Güngör ayrıca, yolsuzluk yapan personelin işten atıldığını ve haklarında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.

Kurumun sağlık sigortası hakkında da bilgiler veren Güngör, Bağ-Kur sigortalıları ve hak sahiplerinin tedavileriyle ilgili her türlü ilacı katılım payı ödeyerek toplam 19 bin eczaneden alabildiğini söyledi. Saner Güngör, komisyon üyelerinin prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin soruları üzerine de şu açıklamayı yaptı: ?Bağ-Kur'un yapılandırılabilecek toplam alacağı 16 milyar 700 milyon YTL civarındadır. Bugün itibarıyla 252 bin 853 sigortalı uygulamadan yararlanmak için başvuruda bulundu. Bu kişilerin toplam 2 milyar 225 milyon 296 bin 697 YTL borcu yeniden yapılandırıldı.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber