Dersanelerde en az 5 yıl çalışan öğretmen kamuya alınacak

Dershanelerin dönüşümünde geri sayım başladı. MEB'nin taslağı, Başbakan'ın önüne konuldu. 1-5 ve 9'uncu sınıf öğrencilerine devlet desteği kapsamına anaokulları da alındı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Ocak 2014 07:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Dersanelerde en az 5 yıl çalışan öğretmen kamuya alınacak

DORUK ÇAKAR-ANKARA

DERSHANELERİN özel okula dönüşmesinde sona gelindi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan taslak, geçen gün Başbakan Erdoğan'a sunuldu. Taslak, Erdoğan'ın görüşleri doğrultusunda yapılacak son rötuşların ardından Bakanlar Kurulu'nda masaya yatırılacak. Düzenleme kapsamında daha önce dershanelere, arsa, bina, kredi gibi teşviklerin yanı sıra 'öğrenci başına' teşvik de uygulanacağı belirtilmişti. 1, 5, ve 9'uncu sınıflarda okuyan öğrenciler için, devlete maliyetleri kadar olan kısım özel okula ödenecek. Uygulamaya, anaokulları da dahil edildi. Bu yöntemle özel okullarda boş kalan kontenjanların doldurulması amaçlanıyor.

ENVANTER ÇIKARILDI

Öte yandan dönüşüm çerçevesinde MEB, yurt genelindeki 3 bin 640 dershanenin envanterini çıkardı. Bu kapsamda dershaneler, 2015 Eylül ayına kadar, özel okul, özel anaokulu, halk eğitim merkezi, etüt eğitim merkezi, mesleki eğitim merkezi, öğrenci yurdu, özel meslek lisesi, hizmet içi eğitim merkezi, uzaktan öğretim yapanlar toplam 16 kurumdan herhangi birine dönüşecek.

FORMASYON YOKSA EĞİTİM

Dönüşen dershanelerin öğretmenleri de mağdur edilmeyecek. Bu kapsamda 15 bin dershane öğretmeninin kamuya ait halk eğitim ya da etüt eğitim merkezlerinde görevlendirilmesi öngörülüyor. Dershanelerden kamuya geçen öğretmenlerden en az 5 yıl çalışmış olma şartı aranacak. Söz konusu öğretmenlerden pedagojik formasyonu bulunmayanlara pedagojik formasyon eğitimi verilecek.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERE ATAMA YOLLUĞU

Danıştay'ın, sözleşmeli öğretmenlere atama nedeniyle yolluk ödenmesine ilişkin iki kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Atamalarının ardından yolluklarını alamadıkları gerekçesiyle idare mahkemesine başvuruları reddedilen öğretmenler, Danıştay'a başvurdu. Danıştay, yerel mahkeme kararının bozulması talebini kabul ederek, sözleşmeli öğretmenlere atama nedeniyle yolluk ödenmesini karara bağladı. Kararda, dava konusu işlemin yasal dayanaklarını oluşturan 'Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemez' ibaresinin yürütmesinin durdurulduğu hatırlatıldı. (AA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber