Bağ-Kur'da büyük yolsuzluk

Haber Giriş : 28 Mayıs 2006 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Bağ-Kur İl Müdürlüğü'nde "uyanık" bazı memurların rüşvet karşılığında evraklar üzerinde oynayarak bin 80 mükellefi erken emekli ettiği ortaya çıktı.

Van Bağ-Kur İl Müdürlüğü'nde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla müfettişler tarafından inceleme başlatıldı. İddiaya göre Bağ-Kur Van İl Müdürlüğü'nde çalışan bir memur, birkaç yıl önce evrak üzerinde yaptığı oynama ve bilgisayar sisteminden yaptığı değişikliklerle kurum mükellefi olan kayınpederinin prim borçlarını sildi. Ardından da kayınpederi emekli oldu ve bir sorun çıkmadan maaş almaya başladı. Bunun üzerine memur çevresindeki başka kişilerin işlerini de aynı yöntemle halletti. Bu arada kurumda çalışan bir-iki arkadaşı da durumu öğrendi.

KAĞIT ÜSTÜNDE AF
Birlikte hareket etmeye başlayan memurlar, önce kayıtlardan yüklü miktarlarda borcu olanların adreslerini belirledi. Ardından da dışardan buldukları birkaç kişiyi bu adreslere gönderdi. Borçlulara giden şebeke elemanları ise Bağ-Kur'dan geldiklerini ve af çıktığını söyleyerek, borçlarının yarısını ödemeleri halinde tümünün silebileceğini anlattı. Bu teklifi kabul eden birçok kişi borcun yarısını ödemeye razı oldu. Memurlarda evraklar üzerinde oynama yaparak ve sistemden yaptıkları değişikliklerle borçları olmadığına dair hileli bilgisayar çıktıları alarak bir çoğunu emekli etti.

KAYITLAR İNCELENİYOR
Ancak yapılan bir ihbar binlerce YTL'lik vurgunu ortaya çıkardı ve harekete geçen Bağ-Kur Genel Müdürlüğü 15 gün önce Van'a 2 müfettiş gönderdi. Van İl Müdürlüğü'nde bir odaya yerleşerek çalışmalara başlayan müfettişler, geçmiş yıllara ait tüm evrakları ve bilgisayar kayıtlarını incelemeye başladı. Müfettişler ayrıca rüşvet vererek işlem yaptıkları belirlenen üyeleri de çağırarak ifadelerini alıyor. Şimdiye kadar yapılan incelemelerde bin 80 kişinin bu yolla borcunu kapattığı belirlenirken, tüm kayıtların incelemesinin tamamlanmasının ardından bu sayının birkaç bin kişiyi bulmasının beklendiği öğrenildi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber