Bakan Özak: Kentsel Dönüşüm Yasası'nı başbakanlığa yolladık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2006 22:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı'nı başbakanlığa yolladıklarını bildirdi.

Bazı incelemelerde bulunmak üzere Kahramanmaraş'ta bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, sabah kahvaltısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Özak, ''Türkiye depremle ilgili yeterli tedbirler alıyor mu?'' sorusuna karşılık, 1999 depremi sonrasında alınan büyük dersler bulunduğunu belirterek, bu depremin ardından ülkemizde binaların sağlam yapılmaları konusunda bazı önemli adımlar atıldığını, deprem şurasının toplandığını ve şuradan sonra hukuki altyapı konusunda çalışmalar yapıldığını anlattı.

Özak, ''Deprem sonrasına şu anda Türkiye hazır. Ama, önemli olan deprem olmadan önce önlem alma konusunda ne yapılabilir. Bu konuda İstanbul valiliğimizin, belediyemizin çok önemli çalışmaları var'' dedi.

AB'den sağlanan kredilerle özellikle hastane, okul, adalet sarayı gibi resmi yapıların güçlendirilmesi çalışmalarının yapıldığını belirten Özak, şunları kaydetti:

''Biz de bakanlık olarak bir güçlendirme yönetmenliğimiz yoktu. Bunu çıkardık. Şimdi Kentsel Dönüşüm Yasası'nı Başbakanlığa yolladık. Bir de Kat Mülkiyeti Yasası ile ilgili eksiklik vardı. Bir apartmanda 12 dairenin 11'i (güçlendirelim) derken biri (hayır) dediği zaman bu olmuyordu. Şimdi onu da geçirmeye çalışıyoruz.'' Bakan Özak, binaların zemin etütleri çalışmaları yapıldığını, bunu Türkiye'nin her tarafına yaymak istediklerini ifade etti.

YAPI DENETİMİ UYGULAMASINDA EKSİKLİKLER

Yapı denetim bürolarının 19 ilde faaliyette bulunduğunu belirten Özak, şöyle devam etti:

''Bu 19 büroyu yetersiz görüyoruz. Yapı denetimi uygulamasında bir takım eksiklikler ortaya çıktı. Bunları nasıl düzeltebiliriz diye çalışıyoruz. Acaba bir yapı sigorta sorumluluğu getirebilir miyiz diye bir çalışma var. Çünkü maalesef geçmişte yapılan yapılar hem son deprem yönetmenliğine uygun değil hem de kaçak yapılar özellikle İstanbul ve Türkiye'nin her tarafında çok sayıda. Bunu sadece belediyelerin sorumluluğuna veremeyiz. Bu konuda çalışmalar aşağı yukarı tamamlandı. Belki bir yapı sigorta sorumluluğu getirmek gerekiyor. Yapı denetimini biraz iyileştirmemiz gerekiyor.'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Üniversite ve ilgili kuruluşlarla 3 defa toplantı yaptıklarını belirten Özak, İstanbul'da Boğaziçi köprüleri ve 11 tane viyadüğün güçlendirilmesi için 70 milyon dolarlık anlaşma yapıldığını hatırlatarak, bu çalışmanın 2-2.5 yıl süreceğini söyledi.

Özak, ''Ayrıca, Gebze'den Edirne'ye kadar 154 tane viyadük ve köprümüz var. Bunları da genel bütçeden güçlendirme projelerimiz başlamış durumda ve devam ediyor'' dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, daha sonra yapımı devam eden Kahramanmaraş-Nurdağ arasındaki bölünmüş yol çalışmalarını inceledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber