Gurbetçi oyları 420 bini aştı

Başbakan Yardımcısı İşler, "Gümrük kapılarında şu an itibarıyla 188 bin vatandaşımız oy kullandı. Yurt dışında kullanılanlarla birlikte topladığımızda 420 bini aşmış bulunuyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2014 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gurbetçi oyları 420 bini aştı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin, "Gümrük kapılarında şu an itibarıyla 188 bin vatandaşımız oy kullandı. Yurt dışında kullanılanlarla birlikte topladığımızda 420 bini aşmış bulunuyoruz. Bu sayı muhtemelen 10 Ağustos'a kadar 500 bine yaklaşacak. Yani yarım milyon insanımız hem yurt dışında hem de gümrük kapılarında oy kullanmış olacak" dedi.

İşler, Kalecik Belediyesini ziyaretindeki konuşmasında, cumhurbaşkanı seçimine kısa bir sürenin kaldığını hatırlattı.

Seçimde milletin ilk defa doğrudan cumhurbaşkanını seçeceğini dile getiren İşler, "İlk turda büyük bir çoğunlukla, oy oranıyla Sayın Başbakanımızı ve AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, inşallah 12. Cumhurbaşkanı olarak ve halkın seçmiş olduğu ilk Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıkmış olacak" diye konuştu.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan İşler, gümrük kapılarında kullanılan oy sayısının sorulması üzerine, bu seçimlerde bir ilkin daha yaşandığını söyledi.

Yasal değişiklikle gurbetçilere yaşadıkları ülkelerde oy kullanma imkanının getirildiğini hatırlatan İşler, bunun ilk defa cumhurbaşkanı seçiminde uygulandığını söyledi. İşler, şunları kaydetti:

"Yurt dışında bulunan vatandaşlarımız bulundukları yerlerde, 232 bin vatandaşımız oyunu kullandı. Bu sayının 232 binde kalmasında randevu sisteminin uygulanmasının, katı bir şekilde uygulanmasının neden olduğunu daha önce de açıklamıştık. İlkler yaşandı bir takım tecrübeler kazanıldı, eksiklikler görüldü. Bundan sonra yapılacak seçimlerde, 2015 seçimlerinde bu yurt dışındaki katılımın çok daha artmasını bekliyoruz. Bunu sağlamak için de hükümet olarak, YSK olarak gerekli tedbirlerin alınması gerekmekte."

Gümrük kapılarında oy kullanma işleminin 10 Ağustos'a kadar devam edeceğini ifade eden İşler, "Gümrük kapılarında şu an itibarıyla 188 bin vatandaşımız oy kullandı. Yurt dışında kullanılanlarla birlikte topladığımızda 420 bini aşmış bulunuyoruz. Bu sayı muhtemelen 10 Ağustos'a kadar 500 bine yaklaşacak. Yani yarım milyon insanımız hem yurt dışında hem de gümrük kapılarında oy kullanmış olacak" ifadelerini kullandı.

Yurt dışında yaşayanların sadece gümrük kapılarında oy kullanmasına imkan sağlanan 2011'deki seçimlerde 122 bin kişinin oy kullandığını hatırlatan İşler, şunları söyledi:

"Şimdiki sayının 500 binlere yakın olması, yani yüzde 5'lik bir katılımdan yüzde 18'lik rakama çıkıyoruz. İlk defa olması hasebiyle bence yine de bir başarıdır. Aslında randevu sistemi bu kadar katı bir şekilde uygulanmasaydı bu sayı, bu oran çok daha fazla olabilirdi. Yüzde 25-30'ları bulabilirdik. Burada tabii YSK'nın da elbette çıkaracağı dersler olduğunu düşünüyorum. Bu çıkarılacak derslerle birlikte önümüzdeki seçimlerde yurt dışındaki katılımın çok daha fazla olmasını da bekliyoruz."

- "Muhalefet partileri suyu bulandırma çabası içinde"

Yurt dışında kullanılan oyların Türkiye'ye getirilmesi ve oyların orada sayılmamasına yönelik bazı eleştiriler hatırlatılarak değerlendirilmesi sorulan İşler, seçimlerin yetki ve sorumluluğunun Yüksek Seçim Kurulunda olduğunu vurguladı.

Bunu muhalefet partilerinin de bildiğini dile getiren İşler, şöyle konuştu:

"YSK, almış olduğu kararları uyguluyor. Bence özellikle bu konuda yanlış yaptığı hiçbir şey de yok. Orada sandıklar kuruldu, sandık başkanları, kurul üyeleri, parti temsilcileri vardı. Orada sandıklar kapatıldı, mühürlendi, diplomatik kurye eşliğinde Türkiye'ye getirildi. Şu an yine güvenlikli bir salonda muhafaza ediliyor. Bu salonun kapısı da açıldığı zaman tüm siyasi partilerin temsilcileri gelecek, ellerindeki anahtarlarla hep birlikte açılacak ve 10 Ağustos akşamı sayım yapılacak. Burada Allah aşkına ne var eksik olan? Gayet güzel bence. Dolayısıyla muhalefet partileri her zaman suyu bulandırma çabası, gayreti içerisindeler. Şimdi seçimleri kaybedeceklerini anladıkları için 'Yok efendim seçimlerde hile yapıldı, neden orada sayılmadı'. Orada sayılsaydı şunu diyeceklerdi, 'Orada saydırdınız hile karıştırdınız. Getirip burada saysaydınız' diyeceklerdi. Şimdi farklı şeyler söylüyorlar. Bunları yenilecek, kaybedecek insanların doğal refleksleri olarak bunu değerlendiriyorum."

Kalecik ziyareti öncesi Elmadağ'a da giden Başbakan Yardımcısı İşler, vatandaşlara hitap etti, sorunlarını dinledi. Daha sonra Akyurt'a geçen İşler, burada da bazı ziyaretlerde bulundu.

Öte yandan İşler, akşam saatlerinde de Pursaklar Belediyesince düzenlenecek Sevgi Yürüyüşüne katılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber