Gümrüklerde tayin operasyonu 500 memurun görev yeri değişti

Haber Giriş : 24 Temmuz 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Tüzmen'in ?Gümrüklerin genetiğini değiştiriyoruz.? açıklamasının ardından, yüzlerce memurun tayini çıktı. Doğu'dan Karadeniz'e, Batı'dan da Gürbulak, Habur gibi personel sıkıntısı yaşanan yerlere eleman gönderildi.

Gümrük Müsteşarlığı, kaçakçılık ve rüşvetin önüne geçmek için tarihî bir adım attı; sınır kapılarında çalışan 500 memurun görev yerini değiştirdi. Merkeze ve taşra teşkilatına çekilen memurların yerine yeni isimler atandı. Personel eksikliğini gidermeyi de amaçlayan operasyonla İstanbul, Mersin, Bursa, İzmit gibi illerden personel sıkıntısı yaşanan Gürbulak, Habur, İskenderun, Trabzon, Hopa, Sinop, Malatya ve Samsun'a tayinler çıkarıldı. Doğu illerindeki memurlar Karadeniz Bölgesi'ne gönderildi. 5 ay önce başlatılan operasyon, iki hafta önce gerçekleştirilen tayinlerle somutlaşırken, Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin, değişiklik için, ?Geç bile kalındı.? yorumunu yaptı. Operasyonu Zaman'a değerlendiren Şahin, ?değişikliklerle hem işlerin seri ve zamanında yapılmasını hem de kontrol ve denetim anlamında gümrük fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlamayı amaçladıklarını' vurguladı. Şahin, çalışmanın meyvelerini 3 ay sonra almaya başlayacaklarının da altını çizdi.

Kaçakçılık ve rüşvetle anılan gümrük kapılarını ?ıslah etmek' için başlatılan operasyonlar için Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ?Gümrüklerin genetiğini değiştiriyoruz.? demişti. Bu açıklamadan cesaret alan Gümrük Müşteşarlığı, radikal bir kararla yüzlerce personel için görev yeri değişikliğine gitti. Böylece 7 bin 800 personelin görev yaptığı teşkilattaki çalışanların yaklaşık yüzde 10'u sekiz ay gibi kısa bir sürede yer değiştirdi.

Teşkilat tarihinde bir ilk özelliğini taşıyan operasyon çerçevesinde tayin kriteri belirlendi; tayinler ?en uzun süre bir yerde kalandan' başlayarak hayata geçirildi. Aynı yerde 15-20 yıldır çalışan memurların hemen ataması yapıldı. Doğup-büyüdüğü şehrin gümrügünde görev yapanların da tayinleri başka bölgelere çıkarıldı. Personel eksikliği olan Gürbulak, Habur, Trabzon, Sinop, Hakkari ve Malatya gibi müdürlüklere büyük şehirlerde çalışan memurlar gönderildi. Operasyon kısmi kan değişikliği olarak nitelendirilirken, 800 üniversite mezununun Gümrük Teşkilatı'na kazandırılmasıyla ikinci hamlenin yapılacağı belirtiliyor. Müsteşarlık, yer değişikliklerinin verimi artırmasını beklerken, tayini çıkan memur cephesinde hoşnutsuzlukların yaşandığı ifade ediliyor. Araya tanıdık koyarak tayinini durdurmak isteyenlere ?bir yerde en uzun süre çalışma kriterine' uyup uymadığı soruluyor. Eğer uyuyorsa yeni görev yerlerine gitmekten başka bir ihtimal kalmazken, yaşı ve hizmeti tamamlananların bazılarının emekliliğini istediği öğrenildi. Değişiklikler öncesinde Gürbulak, Habur, Trabzon, Sinop, Hakkari ve Malatya gibi bölgelerde çok ciddi personel eksikliği bulunduğunu aktaran Müsteşar Vekili, eksiklik sebebiyle gümrük hizmetlerinin gecikmeli olarak yerine getirildiğini ve ihracatçıdan şikayetler geldiğini söylüyor. Şahin, ?Personelimizden bize kızanlar da olacaktır. Ancak yeni görev yerlerine gittiklerinde görülecektir ki yaptığımız iş son derece doğrudur.? değerlendirmesinde bulunuyor. Bu sene alınacak 800 personel ile Gümrük Teşkilatı'ndaki yetişmiş eleman eksikliğinin giderileceğine işaret eden Şahin, ?Bizim felsefemiz adalet ilkesine bağlı olarak devletin menfaatinin korunması ve gözetilmesidir.? diye konuşuyor.

?Çürük elmaları ayıklamak' için düğmeye basıldı, baskınlar arttı

Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Tüzmen'in, ?Çürük elmalar varsa ayıklayacağız. Aramızdaki ayrık otlarını temizleyeceğiz.? ifadeleriyle başlayan operasyonlar geçen yıl gündeme geldi. Aralık 2005'ten bu yana 224 kişi gözaltına alınırken, yargı süreçleri devam ediyor.

Kapıkule'ye ilk operasyon 5 Aralık 2005'te yapıldı. Edirne ve İstanbul'da, ?teşekkül halinde içki ve sigara kaçakçılığı' yaptıkları iddiasıyla aralarında free shop sahiplerinin de bulunduğu 44 kişi gözaltına alınmıştı. Sanıklardan 35'i tutuklanırken 9 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Ardından Edirne Emniyet Müdürlüğü'nün Kapıkule Sınır Kapısı'nda gerçekleştirdiği ?rüşvet' operasyonunda, 60 gümrük muhafaza memuru ile pasaport işlemlerinde çalışan 28 polis gözaltına alındı. Memurlardan 44'ü tutuklanırken, 1 memur adliyeden firar etti. Gözaltına alınan 88 görevli, ?çıkar amaçlı çete kurmak ve rüşvet' suçundan adliyeye sevk edildi.

Samsun Limanı Gümrüğü'nde yurtdışından kaçak yolla getirilen akaryakıt yolsuzluğu ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 10'u gümrük görevlisi, 9'u gümrük komisyoncusu olmak üzere toplam 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 19 kişiden 17'si tutuklandı.

Habur Sınır Kapısı'nda geçen ay Jandarma tarafından yapılan rüşvet operasyonunda 13 memur gözaltına alındı. Bunlarla işbirliği içerisinde olan 21 şahısla birlikte gözaltına alınanların sayısı 34'e yükseldi. 26 kişi tutuklandı.

Kaçak yollarla sokulduğu tespit edilen 2,3 milyon YTL değerinde bilgisayar parçası ele geçirildi. Konuyla ilgili İstanbul Atatürk Hava Limanı'nda yapılan operasyonlarda 1 gümrük memuru, 1 eski polis olmak üzere toplam 18 kişi gözaltına alındı.

Ardahan'daki Türkgözü Sınır Kapısı'nda düzenlenen operasyonda, aralarında 1 komiser, 2 polis ve 2 gümrük muhafaza memurunun da bulunduğu 8 kişi ?çete kurarak, kadın ticareti yapmak, rüşvet almak' suçları sebebiyle tutuklandı.

İstanbul'da 4 ay önce düzenlenen ve 300 ton kaçak motorinin ele geçirildiği ?Fırtına Operasyonu'nda rüşvet suçlamasıyla 33'ü kamu görevlisi 42 kişi hakkında, 5 ile 21 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davanın görüşülmesine devam ediliyor.

ABD ve Çin'den getirilen kaçak gümrük mallarının, KKTC üzerinden özel yatlarla ülkeye kaçak olarak sokulduğunu belirleyen Antalya polisi, aralarında 2 gümrük muhafaza memurunun da bulunduğu 13 kişiyi yakaladı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber