İş sağlığı ve güvenliği tasarısında değişiklik

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2015 22:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
İş sağlığı ve güvenliği tasarısında değişiklik

TBMM Genel Kurulu'nda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'ndan 15 maddenin çıkarılacağını, 15 maddede de önergelerle değişiklik yapılacağını bildirdi.

Çelik, Genel Kurul'da tasarının tümü üzerinde yaptığı açıklamada, son derece önemli bir yasayı görüştüklerini kaydetti.

Alt ve üst komisyon çalışmalarının ardından dün ve bugün de komisyon üyeleriyle yapılabilecekler konusunda yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, "Tasarıdan 15 maddenin çıkarılması, 15 maddenin de yeni önergelerle daha da zenginleşmesi ve rayına oturması konusunda arkadaşlarımızın katkısı oldu" dedi.

Çelik, tasarıda yer alan düzenlemelerle ilgili bilgi verdi

HDP Grubu adına söz alan Hakkari Milletvekili Adil Zozani, 2002 yılından bu yana meydana gelen iş kazalar sonucu yaşamını yitirenlerle ilgili rakamlara değinerek, geçen yıl bin 600 işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiğini söyledi.

Bunlardan 301 işçinin Soma'daki faciada yaşamını yitirdiğini anımsatan Zozani, yeraltında çalışan emekçilere verilen sözlerin tutulmadığını kaydetti. Zozani, "Söz verdiniz. Soma acısını ilk gününden itibaren Başbakan, Cumhurbaşkanı, bakanlar, iktidar partisinin temsilcileri bir bir ortaya çıkıp sözler verdiler. Bir daha yeraltında bu tarz iş faciaları söz konusu olmasın diye" dedi. Yaşam odası ve yeraltında çalışan işçilerin çalışma saatine ilişkin verilen sözlerin de tutulmadığını vurgulayan Zozani, "Soma ve Ermenek faciasından kaynaklı olarak verdiğiniz hiçbir sözü tutmadınız" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, bu tasarının sorunları çözmeyeceğini belirterek, "(Gelin ILO standartlarına uygun bir düzenleme yapalım) dedik ama anlatamadık. Ne zaman insanlar ölüyor, ne zaman iş cinayetleri oluyor hemen bir yasa gündeme geliyor. ' İş cinayetlerini önlemek, iş cinayetlerine son verilmek isteniyorsa iş sağlığı güvenliği uzmanlarını bağımsız bir yapıda oluşturalım' dedik. 'Özerk bir yapı olsun' dedik. Ne oldu? Komisyonda reddedildi." şeklinde konuştu.

Çelebi, tasarıdaki birkaç maddenin çekilmesi ve düzeltilmesinin muhalefetin ısrarları sonucu olduğunu belirterek, tek bir maddenin düzenlemesinde devletin 165 milyon lirasını kurtardıklarını anlattı.

Dertlerinin işi yokuşa sürmek olmadığını ifade eden Çelebi, bu tasarının sorunu köklü çözmediğini, sorunların pansuman tedavisiyle geçiştirildiğini söyledi. Çelebi, "Gerçekçi çözüm üreten bir yasayı muhalefetin önerilerini dikkate alarak sonlandıralım" dedi.

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, bazı ekonomik verileri anımsatarak, hükümet politikalarını eleştirdi.

Bu dönemde kadın cinayetleri, uyuşturucu kullanımı, fuhuş ve yozlaşmanın alabildiğine arttığını iddia eden Şimşek, aynı zamanda toplumun etnik ve mezhepsel olarak ayrıştığını, boşanmaların arttığını, cezaevlerindeki çocuk ve genç suçlu sayısında bir patlama yaşandığını öne sürdü.

Şimşek, yine bu dönemde demokrasi ve hukuk devletinden hızla uzaklaşıldığını savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber