Hekimden reçete alıp çıkan hastaların yüzde 65'inin, kendilerine konulan teşhisi bilmiyor.

Haber Giriş : 10 Mart 2004 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hekimden reçete alıp çıkan hastaların yüzde 65'inin, kendilerine konulan teşhisi bilmiyor.

Tedavinin başarıya ulaşabilmesi için önce hastaların bilinçlendirilmesi gerekiyor.

Trabzon'da sağlık ocaklarında, aynı gün içinde hekimden reçete alıp çıkan 313 hastayla yapılan görüşmelerde, hastaların yüzde 65'inin kendilerine konulan teşhisi bilmediği belirlendi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı ve Hasta Hakları Platformu Grup Sözcüsü Prof. Dr. Tevfik Özlü, "hasta eğitiminin", hastanın hastalığıyla başa çıkabilmesi için ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve motivasyonun hastaya kazandırılması süreci olduğunu belirtti. Hasta eğitimi yapılmaksızın tedavinin başarılı olamayacağını vurgulayan Özlü, "Çünkü tedaviyi uygulayacak olan, hastadır. Hasta neyi, niçin, nasıl ve ne kadar uygulayacağını öğrenmedikçe, tedaviyi eksiksiz ve doğru olarak yapamaz" dedi.

"Hastalar çok da şikayetçi değil"
Prof. Dr. Özlü, birinci basamak sağlık kurumlarından veya ayakta sağlık hizmeti verilen poliklinik ve muayenehanelerde hasta eğitiminin yeterince yapılamadığını ifade ederek, şunları söyledi: "Ancak bu durumdan hastalarımızın çok da şikayetçi olduklarını söylemek zor. Trabzon'daki 6 sağlık ocağında yaptığımız bir araştırmada, bu durum apaçık görülmüştür. Aynı gün içinde hekimden reçete alıp çıkan 313 hastayla yapılan görüşmelerde, hastaların yüzde 65'inin kendilerine konulan teşhisi, yüzde 38'inin hastalığının ne kadar süreceğini, yüzde 63'ünün kendisine kaç ilaç reçete edildiğini, yüzde 65'inin ise kaç gün ilaç kullanması gerektiğini bilmediğini gördük."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber