Vatandaşların tümüne nitelikli sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan Genel Sağlık Sigortasına ilişkin çalışmalar son aşamaya geldi.

Haber Giriş : 15 Mart 2004 06:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşların tümüne nitelikli sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan Genel Sağlık Sigortasına ilişkin çalışmalar son aşamaya geldi.

Sağlık sigorta hizmetlerini tek çatı altında birleştirerek, ülke nüfusunun tamamına nitelikli sağlık hizmeti verilmesini amaçlayan "Genel Sağlık Sigortası"na ilişkin çalışmalar sürüyor. Çalışma Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde sürdürülen çalışmalara göre, Genel Sağlık Sigortası'nın yaşama geçirilebilmesi için 4.8 milyar dolar tutarında finansmana ihtiyaç bulunduğu bildirildi.

Hazırlıklara ilişkin açıklamada bulunan Çalışma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Gür, Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin yürütülen çalışmaların son aşamaya geldiğini, bu konuda ilgili sosyal tarafların görüşlerini Bakanlığa ilettiğini belirterek, küçük çaptaki teknik altyapıların tamamlanması ile birlikte çalışmaların sonuçlanacağını bildirdi.

Mustafa Gür, Genel Sağlık Sigortası'nın hayata geçirilmesi ile ülke nüfusunun tamamına nitelikli sağlık hizmeti verileceğini, bunun yanı sıra "Fak-Fuk Fon", Yeşil Kart sahipleri gibi prim karşılığı olmayan sağlık hizmetlerinin de tek çatı altında toplanacağını belirterek, bu yolla sağlık harcamalarında önemli ölçüde tasarruf sağlanacağını kaydetti.

Maliyet azalacak, kalite artacak
Genel Sağlık Sigortası'nın hayata geçirilebilmesi için 2002 yılı rakamları ile 4.8 milyar dolar düzeyinde bir finansmana ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Gür, şöyle konuştu: "Mevcut sağlık sistemi şu anda 5 milyar dolar açık vermektedir. Hesaplamalarımıza göre, mevcut sağlık sisteminin sürmesi halinde, bu açık 2020 yılında 40 milyar dolar olarak gerçekleşecek ve bu sistem gelecekte işlerliğini yitirecektir."

Genel Sağlık Sigortası'nın uygulanması halinde ise bu sistemin devlete maliyetinin 2020 yılında 10 milyar dolar olacağını söyleyen Mustafa Gür: "Genel Sağlık Sigortasının hayata geçirilmesi ile 2020 yılında sağlık alanında vermiş olduğu hizmette devletin 30 milyar dolar kazancı olacaktır. Bu sistem ile birlikte, ülke nüfusunun tamamı da nitelikli bir sağlık hizmetine kavuşacaktır." Gür, Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin yürütülen çalışmaların tamamlanmasının ardından Bakanlar Kurulu'na konuya ilişkin bir sunum yapacaklarını kaydetti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber