Çin'den vazgeçildi gözler milli füzede

Türkiye, 4 milyar dolar bütçeli Çin'den uzun menzilli füze alma ihalesini iptal etti.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Kasım 2015 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çin'den vazgeçildi gözler milli füzede

Mega projelere imza atan Türkiye, füze savunma sistemi için de milli bir üretim hamlesi başlatacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta içinde ihalenin iptaline ilişkin kararı imzaladığı belirtildi. İptal gerekçesi olarak da "Çin'den beklenen teknoloji transferinin tatmin edici bulunmaması" gösterildi. Bugün ise bu konuda nasıl bir yol izleneceği hükümet tarafından kamuoyuna duyurulacak. Edinilen bilgiye göre Türkiye füze savunma sistemini kendisi üretmek için kapsamlı bir çalışma başlatacak. Türkiye'nin ASELSAN, Roketsan ve TAI gibi yerli firmaların ana yüklenici olduğu ve dışarıdan da alınacak destek ile bu projeyi hayata geçirmesinin gündemde olduğu kaydedildi.


HAZIR ALIM GÜNDEMDE

Öte yandan Türkiye'nin yerli üretim için çalışmalara başlaması durumunda milli füze savunma sisteminin de göreve başlaması uzun yılları bulabilir. Şu an F-16'lar ve NATO'nun Patriot sistemiyle güney sınırında hava savunması yapan Türkiye, Ortadoğu'daki ateş çemberi daha da genişlerken bir an önce hava savunma sistemine kavuşmak istiyor. Bu yüzden, milli üretim hamlesi başlatılırken, aynı zamanda NATO'nun da kullandığı Patriot sistemlerinden "hazır alım" yapılarak güney sınırına konuşlandırılması söz konusu.

ÇİN TARTIŞMA YARATTI

Türkiye'nin açtığı hava savunma ihalesinde ABD, Fransa-İtalya ortaklığı, Çin ve Rus firmaları yarışmış, daha ucuz maliyet ve teknoloji transferi imkanları nedeniyle Çin ilk sıraya yerleşmişti. Uzun süredir sözleşme görüşmeleri devam eden ihalede ibrenin Çin'e dönmesi tartışmaları da gündeme getirmişti. Çin Füzesi'nin NATO sistemleriyle entegre olamayacağı ve NATO müttefiki bir ülkenin Çin'den sistem alacak olması tepki çekmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber