Anadolu liseleri için uygulanan il tercih sınırlaması kalkıyor.

Haber Giriş : 17 Mart 2004 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anadolu liseleri için uygulanan il tercih sınırlaması kalkıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Giriş Sınavı'nda (LGS), Anadolu liseleri için uygulanan il tercih sınırlamasını 2005-2006 öğretim yılından itibaren, kaldıracak. Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) bu yıl girecek öğrenciler ise kendi illerinin yanısıra 15 büyükşehirdeki Anadolu liselerini tercih edebilecek. Mevcut uygulamada, LGS'ye girecek öğrenciler, kendi illeri dışında sadece Ankara, İstanbul ve İzmir'deki okulları tercih edebiliyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığı "ortaöğretimin yeniden yapılandırılması projesi" kapsamında ilk somut adımını LGS sınav yönetmeliğini değiştirerek attı. Buna göre, LGS ile Anadolu liselerine girecek öğrencilerin tercih sınırlanması kaldırılacak. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nce yapılan düzenleme sayesinde, 2005-2006 ders yılından itibaren uygulanmaya başlanacak projeyle, adaylar istedikleri il ve ilçelerdeki Anadolu liselerini seçebilecekler.

BU YIL GEÇİŞ DÖNEMİ
Bu yıl ise LGS'de Anadolu liseleri için tercih sınırlaması genişletilerek uygulanacak. Buna göre, adaylar seçimlerini, kendi il ve ilçelerinin yanı sıra 15 büyükşehirdeki Anadolu liseleri için de yapabilecekler. Yeni düzenlemeye göre, öğrenciler, Ankara, İstanbul ve İzmir'in yanı sıra, bu dönem, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Samsun Büyükşehirleri'ndeki Anadolu liselerini de seçebilecekler. Bu yılki uygulamayla ile ilgili genelge hazırlanarak, okullara ve sınav merkezlerine gönderildi. Genelgede, değişikliğe gerekçe olarak, kamuoyunda prestiji yüksek kabul edilen Anadolu liselerinin genellikle büyükşehirlerde bulunması gösterildi. Orta Öğretim Genel Müdürlüğü Yetkilileri, öğrencilerin, artık kendi ilçesi ve üç büyük şehir dışında diğer büyükşehirleri de tercih edebileceklerini hatırlatarak, 13 Haziran 2004'te gerçekleştirilecek Liselere Giriş Sınavı (LGS) için yaptığı tercihleri değiştirmek isteyen adayların başvurularının kabul edileceğini kaydettiler. Tercihlerini, listeye yeni eklenen 12 büyükşehir arasından seçim yaparak değiştirmek isteyen adaylar, başvurularını Mayıs ayı sonuna kadar Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne yapabilecekler. LGS için başvurular, 1- 15 Ocak tarihleri arasında gerçekleşmişti.

TRANSFERLER SIKILAŞTI
Alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı, yeni düzenlemeyle, Liselere Giriş Sınavı'na katılan adayların istedikleri illerdeki 5 Anadolu lisesini tercih etmelerini sağlarken, düşük puanlı okulları seçerek, daha sonra yüksek puanlı okullara geçiş yolunu da tıkıyor. Buna göre, geçiş yapılacak okulun kontenjanının boş olması şartı aranacak. Eğer geçiş yapılacak okulun kontenjanı dolu ise nakil isteği gerçekleşmeyecek. Kontenjanının uygun olması durumunda da, Anadolu liseleri arasındaki geçişlerde adayların geçiş yapmak istedikleri ilde ikametgah zorunluluğunun yanı sıra, öğrencinin "en az bir yıl" ayrılmak istediği Anadolu lisesinde "eğitim görmüş olması şartı" aranacak. Yetkilileri, bu yıl okullar arasındaki geçişlerin mevcut uygulamaya göre yapılacağını bildirdiler.

131 bin öğrenci yerleştirilecek
Bu yıl için Türkiye genelinde LGS'ye 614 bin 164 aday başvurdu. Okul kontenjanlarına göre öğrencilerin 51 bini Anadolu liselerine, 66 bini Anadolu teknik veya Anadolu meslek liselerine, 8 bini Anadolu öğretmen liselerine, 6 bini de Anadolu imam hatip liselerine yerleştirilecek. Yani sınava giren 614 bin 164 öğrenci arasından toplam 131 bini bu liselere yerleştirilecek. Türkiye genelinde ise toplam 1396 Anadolu lisesi bulunuyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber